CHP'den Başbakan için önerge

Güncelleme Tarihi:

CHPden Başbakan için önerge
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2014 12:31

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Meclis soruşturması önergesi verdiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Soma'da yaşanan maden faciasına üzerinden 16 gün geçtiğini hatırlatan Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda toplumu kutuplaştırıcı bir yaklaşım içinde olduğunu ileri sürdü.

Facianın maden işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının insafsızlığını da ortaya koyduğunu, bunun Türkiye'nin gelişmişlik düzeyinin ters düz olmasına yol açtığını belirten Hamzaçebi, bunda Başbakan Erdoğan'ın olayın ardından yaptığı açıklamaların da rolü olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Biz Türkiye'yi 21. yüzyılın geleceği parlak AB'ye tam üye adayı bir ülke olarak düşünüyorduk. Yanılmışız sayın Başbakan'ın açıklamalarına göre Türkiye 21. yüzyılın değil, 19. yüzyılın bir ülkesiymiş. Böylesi bir ülkenin artık AB'ye tam üye olmak gibi bir hedefi olamaz. Türkiye'nin geleceğini bu kadar kötümser hale sokan bir başbakana ülkemiz, milletimiz layık değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Çıraklık, kalfalık, ustalık şimdi de tekmeleme dönemi"

Başbakan Erdoğan'ın Soma ziyareti sırasında başbakanlık müşavirliği görevinde bulunan kişinin bir vatandaşa tekme atarken çekilen fotoğrafına ve sonrasındaki gelişmelere de değinen Hamzaçebi, o fotoğrafın hükümetin hoşgörüsüzlüğünün ve nobranlığının görüntüsü olduğunu kaydetti. Türkiye'nin özetinin o fotoğrafta olduğunu belirten Hamzaçebi, "Sayın Başbakan yönetim dönemini çıraklık, kalfalık ve ustalık olarak üçe ayırıyordu. Buna artık bir dördüncü dönemi eklemek gerekiyor; tekmeleme dönemi. Recep Tayyip Erdoğan artık tekmeleme dönemine girmiştir. O müşavirin görünüşte görevden alınmış olmasına hiç kimse aldanmasın. O tekmeci müşavir görevden alınmış olabilir ama tekmeleme ruhu devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Soma'ya alevi vatandaşlarımızı götürüyorlar" dediğini ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakan siz Soma'ya kimin gittiğini izliyor musunuz? Kim gitti, mezhebi nedir diye bir araştırma mı yapıyorsunuz? Eğer bu araştırmayı yapıyorsanız, gidenlerin Alevi olduğunu araştırma sonucuna göre söylüyorsanız çok vahim durumdayız. Araştırma yapmadan kendinize göre bir varsayımla bunu söylüyorsanız bu da vahim. Her şekilde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Soma'ya giden vatandaşları Alevi olmakla değerlendirmesi kabul edilebilecek bir olay değil. Başbakan'ın akıl hocaları var. Başbakan'ın kılavuzu karga. Kılavuzlarını değiştirsin demeyeceğim. Çünkü o kılavuzlardan, akıllardan hoşlanıyor. Sayın Başbakan'ın kutuplaştırma siyaseti onun tabiatında var. Şimdi Alevi vatandaşlarımız üzerinden bir kutuplaşmaya gitmek, toplumu 'Alevi, Sünni' diye bölmek istiyor. Alevilere selam veriyor gibi gözükürken yaptığı tam tersidir."

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan'ın insanları inançları üzerinden kutuplaştırmasının yanlış olduğunu belirten Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'a bir çağrı yapıyorum; bunlara son ver. Anlıyorum, cumhurbaşkanı olmak istiyorsunuz. Cumhurbaşkanı olma hırsı gözünüzü bürümüş, bu hırs doğruları, gerçekleri görmenizi engelliyor, gözünüzü kapamış çünkü. Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru toplumu inançları nedeniyle kutuplaştırmak suretiyle cumhurbaşkanlığı seçimi yatırımı yapma anlayışını kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarında CHP milletvekillerini terör örgütleriyle yan yana göstermeye çalıştığını iddia eden Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'ın temelinde yer alan kavramlardan birisi yalandır. Bu da yalan" dedi. Hamzaçebi, Okmeydanı'nda yaşanan olaylarda görüntülenen yüzleri maskeli, elleri silahlı kişilerin kimler olduğunun güvenlik güçlerince tespit edilememesini de eleştiren Hamzaçebi, "Bu inandırıcı değil. Ya bulmak istemiyor ya da farklı bir şey. Bu kişiler kimse bunları bulun" dedi.

Haberin Devamı

4 eski bakanla ilgili Soruşturma Komisyonu

Konuşmasında Meclis Genel Kurulu'nun 5 Mayıs'ta 4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması kararı aldığını hatırlatan Hamzaçebi, ancak AK Parti'nin komisyona üye bildirmediği için sürecin işlemediğini söyledi. Bu konuda Meclis Başkanlığı'nın da son derece yavaş hareket ettiğini savunan Hamzaçebi, "Anlaşılan Meclis kapanana kadar bu komisyonunun kurulması bir şekilde engellenmek istenmektedir" görüşünü ileri sürdü.

Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Başbakan ile ilgili olarak milletvekili arkadaşlarımız, bir Meclis soruşturma komisyonu kurulması yönündeki önergeyi bugün TBMM Başkanlığı'na verdiler. Başbakan hakkında CHP'li milletvekilleri Meclis soruşturması açılmasını talep etmektedir. 17 ve 25 Aralık operasyonlarıyla ilgili olarak Sayın Başbakan'ın da sorumluluğu bulunmaktadır. 4 bakan ile ilgili TBMM soruşturma komisyonu kurulmasına karar vermiştir. 4 bakan ile ilgili komisyon kurulduğuna göre o komisyonunun çalışmalarına konu olacak suçların bir bölümü Sayın Başbakan'ın iştiraki ile işlenmiş olan suçlardır. Ya da bu suçların işlenmesine Sayın Başbakan göz yummuştur, fırsat vermiştir. Aynı suçlar nedeniyle 4 bakan hakkında Meclis soruşturma komisyonu kurulurken, Sayın Başbakan'ın bunun dışında tutulması doğru değildir. Doğru olan Sayın Başbakan hakkında da TBMM Genel Kurulu'nun aynı iradeyi gösterip, soruşturma komisyonu kurulmasıdır."

Haberin Devamı

"Öyle anlaşılıyor ki..."
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, terör örgütünün yol kestiğine dair fotoğraflar olduğunun ifade edilmesi ve değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu görüntülerin hükümetin aczini gösterdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın terör örgütü tarafından kaçırılan çocuklarla ilgili HDP'ye yönelik sözlerini de hatırlatan Hamzaçebi, "Başbakan 1 hafta önce grup konuşmasında 'Fırat kenarında kaybolan koyunun sorumlusu benim' demişti. Hazreti Ömer'e öykünen Sayın Başbakan bir hafta sonra çocuklarla ilgili olarak HDP'den yardım istiyor. Öyle anlaşılıyor ki Sayın Başbakan koyunlardan sorumlu ama kaçırılan çocuklardan, insanlardan sorumlu değil. Biz de kendisini koyunlardan sorumlu başbakan olarak anacağız bundan sonra" şeklinde konuştu.

"Çocukları terör örgütünün elinden alın gelin, yoksa b planımız var, c planımız var" şeklindeki ifadelerin de palavradan ibaret olduğunu iddia eden Hamzaçebi, "B planı herhalde teslimiyettir, c planı da kaçmaktır. Başka bir planı yoktur" dedi.

Haberin Devamı

"Çatı aday Gül, olamaz"

Hamzaçebi, "Çatı aday Abdullah Gül olabilir mi?" sorusuna ise "Asla" karşılığını verdi. CHP'nin aday arayışlarının sürdüğünü aktaran Hamzaçebi, belirlenen kişinin CHP'nin değil, Türkiye'nin adayı olacağını, bu nitelikleri taşıyacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankasına yönelik sözlerini de hatırlatıldığı Hamzaçebi, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. Hamzaçebi, "Faizi artıralım, indirelim tartışmaları suni bir tartışmadır" değerlendirmesinde bulundu.

Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'a madencilerle birlikte görüntülendiği bir resminin hediye edilmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken de "Başbakan'a sunulması gereken fotoğraf, tekmeci müşavirin yerdeki maden işçisini tekmeleyen fotoğrafıdır. Öbürü ısmarlama fotoğraftır, gerçekleri yansıtmıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!