CHP'de 'cinsiyet kotası' savaşları

Güncelleme Tarihi:

CHPde cinsiyet kotası savaşları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 12:04

CHP'de kurultay bitti, ancak henüz sular durulmadı.

Haberin Devamı

Parti Meclisi üyelikleri için yapılan seçimlere itiraz var.

CHPde cinsiyet kotası savaşları
İtiraz, "cinsiyet kotası" üzerinden gerçekleştiriliyor.

CHPde cinsiyet kotası savaşları
BEKAROĞLU'NU PM'YE SOKMAK İÇİN MÜTHİŞ TAKTİK

YAŞAR SEYMAN İTİRAZ ETTİ

İtirazı bugün, CHP'nin Parti Meclisi üyeliği için başvuran kadın adaylar Yaşar Seyman adına, avukatı Haluk Pekşen Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na yaptı.
İtiraza gerekçe olarak da Yüksek Seçim Kurulu'nun 21 Aralık 2010 tarihli, CHP tüzüğündeki "cinsiyet kotasının uygulanmasına ilişkin" karar gösterildi.
İtirazın ayrıntıları şöyle:

KILIÇDAROĞLU, BEKAROĞLU'NU "CİNSİYET KOTASINDAN" PM'YE SOKTU AMA...

CHP tüzüğüne göre, parti organlarında yüzde 30 cinsiyet kotası uygulanıyor.
Yine tüzüğe göre, 60 kişilik Parti Meclisi seçimleri iki bölümden oluşuyor; çarşaf listedeki adaylar Parti Meclisi'nin 42 kişilik bölümü için rekabet ediyor.
Parti Meclisi'nin 8 kişilik bölümünü ise Bilim, Kültür ve Yönetim Platformu (BKYP) oluşturuyor.
CHP Genel Başkanı BKYP için ayrıca, 12 kişilik bir liste oluşturuyor.
Kılıçdaroğlu, anahtar listesini oluştururken Parti Meclisi ve BKYP'nin kendi içinde, ayrı ayrı kotaya uygun olmasını sağlayacak şekilde ayarlama yaptı.
Bu çerçevede, Genel Başkan BKYP için gösterdiği 12 kişilik aday listesine sadece üç erkeğin ismini, Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata ve Burhan Şenatalar'ın isimlerini koydu.
Genel merkezin görüşüne göre, böylece, Bekaroğlu, Ayata ve Şenatalar, "cinsiyet" kotası çerçevesinde, daha seçimler yapılmadan kotadan seçilmeyi garanti ettiler.

Haberin Devamı

CHPde cinsiyet kotası savaşları
CHP’DE ZAFER MÜFTÜNÜN

İTİRAZ: PM VE BKYP AYRI AYRI HESAPLANAMAZ...

Ancak Kılıçdaroğlu'nun,"Parti Meclisi'ne giren 42 üyenin ve BKYP'nin 8 üyesinin cinsiyet kotasına uygun olup olmadığı, ayrı ayrı belirlenir" hesabına itiraz geldi.
Parti Meclisi seçimlerinde 299 oy alarak, liste dışı kalan Yaşar Seyman, bugün avukatı aracılığıyla Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na müracaat etti.

SEYMAN: "BEN GİREMESEM DE, BİR KADIN GİRECEK..."

Seyman Hürriyet'e, "ben 299 oy aldım. Seçilme sınırı 249 oy. Parti Meclisi ve BKYP'daki cinsiyet kotası birlikte hesaplandığında, ben cinsiyet kotası uyarınca Parti Meclisi'ne giriyorum. İtirazımızı Seçim kuruluna yapıyoruz" dedi. Seyman şöyle konuştu;
"Ben giremesem de bir başka kadın girecek. Bu da benim yıllarca savunduğum kadın hakları mücadelemi taçlandırır."

Haberin Devamı

GEREKÇE: YSK'NIN 2010 TARİHLİ KARARI

Seyman'ın avukatı Haluk Pekşem ise, itiraza gerekçe olarak Yüksek Seçim Kurulu'nun 2010 tarihli kararını kullanacaklarını söyledi.
Pekşen, "YSK kararı, Parti Meclisi üyeliklerinde cinsiyet kotasının iki bölüm halinde değil, PM'nin tamamı için hesaplanmasını öngörüyor. Bu durumda Yaşar Seyman PM'ye giriyor. Mehmet Bekaroğlu ve Sencer Ayata PM dışında kalıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!