CHP’ye İsrail sitemi

Güncelleme Tarihi:

CHP’ye İsrail sitemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 00:00

Ortadoğu’da Mısır merkezli hareketlenme sürerken hükümet, Mavi Marmara olayından sonra devletlerarası ilişkileri neredeyse dondurduğu İsrail ile gayrı resmi platformlarda bile aynı masaya oturmama kararlılığı Münih’teki Güvenlik Konferansı’nda ucu iç politikaya dokunan bir çekişmeye sahne oldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kendisinin katılmayı reddettiği Ortadoğu konulu panele CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk’ün katılmasını eleştirdi. CHP’yi Türkiye’nin pozisyonunu zedelemekle suçlayan Davutoğlu, İsrail’den özür ve tazminat bekleyen ilkesel duruşun muhalefet tarafından da benimsenmesi gerektiğini söyledi.
“Arap dünyasında neler oluyor?” başlıklı Ortadoğu’daki gelişmelerin tartışılacağı paneldeki konuşmacılardan birinin İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad’ın olduğunu öğrenen Davutoğlu katılmayı reddetti. Bunun üzerine organizatörler Davutoğlu’nun yerine konuşmacı olarak panele katılmak üzere CHP’nin deneyimli diplomatı Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk’e davet götürdü. Korutürk’ün daveti kabul etmesine Davutoğlu tepki gösterdi. Panel sırasında Fransız meslektaşıyla ikili bir görüşme yapmakta olan Davutoğlu, Korutürk’ün ne konuştuğunu bilmediğini ancak o platforma çıkmasının yanlış olduğunu savundu.
Davutoğlu, Türkiye’ye dönüş yolunda uçakta tepkisini şu sözler ile dile getirdi. “İlkesel olarak Türkiye’nin talepleri yerine gelmedikçe bir İsrailli yetkiliyle aynı oturumu paylaşmam. Bir ikinci neden de Arap toplumlarının hiçbir yetkilisinin olmadığı bir platformda oturup İsraillilerle Araplar üzerine konuşmam. Osman Bey bize sormuş olsaydı katılmasının uygun olmayacağını söylerdik. Türkiye’nin İsrail konusundaki ilkesel duruşunu sadece hükümetin değil muhalefetin de benimsemiş olduğunu karşı taraf da anlardı. Elbette kimin nereye katılacağı herkesin kendi vereceği karardır. Ancak bunlar Türkiye’nin pozisyonuna zarar verir.”

Münih görüşmesi

Dışİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Münih’te Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile ikili görüşme yaptı. Görüşmede İstanbul’da bu yıl 9-13 Mayıs günlerinde yapılacak olan 4’üncü BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı ele alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!