CHP teklif vermekten son anda vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

CHP teklif vermekten son anda vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 00:00

Siyasetteki gerginlik dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Arkadaşlarımız yemin edene kadar yemin etmeyeceğiz” açıklamasıyla tırmandı. “Başka aday mı bulamamışlar” sözleri tepki çeken Başbakan Tayyip Erdoğan ise dün Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin hemen ardından, “Önce tekliflerini ortaya koysunlar sonra biz söyleyelim” adımını attı.

Haberin Devamı

 İLK GÜN MECLİS'İ / FOTOANALİZ

Gün boyu çalışıldı

Başbakan’ın “Tekliflerini görelim” sözlerini, Kılıçdaroğlu’nun Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye edilmemesinin yasal dayanağı olarak gösterilen “Tutuklama nedenleri”ni içeren CMK’nin 100 ve 102’nci maddelerinde değişiklik öngören bir yasa teklifi vermesi için çalışmalara başlanılması talimatı izledi. Gün boyunca, partinin yemin eden tek ismi Oktay Ekşi’nin imzasını taşıyacak kanun teklifi üzerine Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi koordinasyonunda çalışan CHP kurmayları akşam saatlerinde “Teklif vermekten vazgeçme” kararı aldı. Kılıçdaroğlu’nun, bugün AK Partili Cemil Çiçek ve Haluk İpek’le “Meclis Başkanlığı Seçimi” gündemiyle yapacağı görüşmede önlerine koyacağı tekliften vazgeçilmesine neden olarak, CHP kulislerine, “AKP’nin değerlendirmesini ve olası önerisini görelim. AKP tarafından kabul edilmeme ihtimali bulunan bir yasa teklifi vererek en önemli hamlemizi harcamayalım” gerekçesi yansıdı. Bir diğer iddia ise AK Parti temsilcilerinden “CMK’nin 100’üncü maddesinde, ‘kesin hüküm infazı dışında hiçbir milletvekili tutuklanamaz, tutuklu tutulamaz’ diye bir değişiklik tarafımızdan kabul edilemez. Hukuksal süreç de tamamlanmadı. İtiraz resmen sonuçlansın” mesajı geldiği yönünde oldu.

Haberin Devamı

İŞTE MECLİS'TEKİ EN KRİTİK YEMİN TÖRENİNDEN KARELER

‘Sağduyulu sesler var’

Kemal Kılıçdaroğlu, dün gece Teke Tek programında Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Cemil Çiçek’le yapılacak görüşmede tutuklu milletvekillerinin durumunun görüşülüp görüşülmeyeceği sorusu üzerine Kılıçdaroğlu şöyle dedi: “İktidarda da sağduyulu sesler var. Cemil Çiçek gelecek ama bu konuyla ilgili değil, Meclis Başkanlığı’yla ilgili. Bu konu konuşulur mu bilmiyorum. Ama konuyu biz açmayız. Onlar açmak isterse konuşuruz.”

‘Güvence yetkisi yok’

AK Parti’li Haluk İpek görüşmeyle ilgili olarak “TBMM Başkanlığı için isim deklare etmeyeceğiz, istişarede bulunacağız.Tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir arzuları varsa, formül üretmeliler” sözleriyle çözüme açık kapı bıraktı. AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç da şunları söyledi: “Sayın Başbakan, Sayın Kılıçdaroğlu’nun arzu ettiği güvenceyi nasıl temin etsin? ‘Başbakan bir adım atsın’ diyorlar, bu adımı atması, Anayasa’da kendisine tanınmış değil. Sağduyulu adımlarla gündemi rahatlatmak en uygun olanıydı. CHP lideri çözümden ne anlıyor, bunu ortaya koyması lazım. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!