CHP Sosyalist Enternasyonal toplantısında

Güncelleme Tarihi:

CHP Sosyalist Enternasyonal toplantısında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 11:21

DENİZ Baykal'ın istifasından, parti yönetiminde ve izlenecek politika konusunda önemli değişiklik sinyalleri veren CHP, 2 yıl aradan sonra ilk kez Sosyalist Enternasyonal toplantısına katıldı.

Haberin Devamı

New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde düzenlenen Sosyalist Enternasyonel toplantısı için New York’ta bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP'nin Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, CHP Parti Meclisi Üyesi Didem Engin ve CHP Dış İlişkiler Sekreteri Petek Gürbüz Üstün, toplantının ilk günü ardından, New York’ta görevli Türk gazeteciler için bir basın toplantısı düzenledi. CHP'nin 2 yıldan bu yana Sosyalist Enternasyonal toplantılarından uzak kaldığını anımsatan Gülsün Bilgehan, BM'de düzenlenen bu toplantının bu anlamda tanışma amaçlı olduğunu belirterek “Bu toplantı, Sosyalist Enternasyonel’e yeniden bir dönüş oldu sayılır” diye konuştu.

BARIŞ İÇİN KATKIYA DEVAM EDECEĞİZ

Baykal’ın istifası ardından, Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin yeni başkanı seçilmesiyle Türkiye'de çok daha umutlu bir seçim dönemine girdiklerini bildiren Toker, Sosyalist Enternasyonal toplantısında, Ortadoğu konusunda kendisinin konuşma yaptığını söyledi. Konuşmasında, Türkiye'nin İsrail ve Filistinliler ile iyi ilişkiler kurması gerektiğini belirttiğini söyleyen Bilgehan, şöyle dedi:“CHP'nin aşırı kahramanlıklara, maceralara girmeden, gerçekçi politika temelinde dünyada barış, Türkiye'de barış siyasetini devam ettireceğiz. Bunun yanında canlı ekonomisiyle, demokrasiyi benimseyen, Kopenhag Kritelerini kabul etmiş bir Türkiye’nin, Doğu için de önemli model olduğunu düşünüyoruz. Biz de Türkiye'nin çok daha iddialı olduğunu, Ortadoğu'da da iddialı olabileceğini düşünüyoruz, barış için yapabileceğimiz bir katkımız varsa mutlaka biz de devam edeceğiz.”

Haberin Devamı


Gülsün Bilgehan, CHP Genel Başkanlığı'na Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçilmesiyle ilgili olarak, “Türkiye'nin içinde başlayan o umut dalgasının yavaş yavaş dışarıda da hissedildiğini görüyoruz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da konuşmasında Sosyalist Enternasyonel’in gündeminde ‘G20 zirvesi öncesinde küresel ekonomik kriz ve bu kapsamda alınabilecek tedbirler, çevre duyarlılığı ve iklim değişiklği, Ortadoğu ve silahsızlanma' konularının yeraldığını belirtti. Sosyalist Enternasyonal'ın küresel ekonomik krizle mücadelede, iyi yönetişime, sosyal devletin denetleme ve düzenlemedeki rolüne önem verdiğini belirten Oran, “Gerçek ekonomi olmayan, sanal ekonomi üzerinden (borsa hisseleri) vergi alınması gerektiği, yeşil ekonominin, üretimin ve adil paylaşımın önemi üzerinde duruldu” dedi.

Haberin Devamı


Oran, Sosyalist Enternasyonal'i önemli iletişim ağı olarak gördüklerini belirterek, “Bundan sonraki süreçte ilişkileri daha etkili kullanmaya çalışacağız, Türkiye'de olduğu gibi yeni siyaset anlayışımızda daha çok sahada yeralacağız, görüş alışverişinde bulunacağız” dedi. Sosyalist Enternasyonel'in Genel Sekreteri Luis Ayala ve Dönem Başkanı Yorgo Papandreu ile görüştüklerini söyleyen Bilgehan, “Sayın Papandreu ile grup olarak özel görüşmemiz oldu, o da yeni CHP yönetimini kutladı, iktidar yolunda bize başarılar diledi. Sosyalist Enternasyonal'ın amacı zaten oradaki partilerin iktidar olabilmesi” diye konuştu.

HAMAS YOKTU

Papandreu'nun kendileri için ayrı önemi olduğunu dile getiren Umut Oran da, “Komşumuz Yunanistan'ın başbakanı, Yunanistan ciddi ekonomik krizden geçiyor, dayanışma zamanı. Yunanistan'da yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımız var, Kıbrıs ve AB konuları bizim için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Toplantıda Mavi Marmara saldırısının gönderme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine, Gülsün Bilgehan ve Umut Oran, toplantıda konunun ayrıntılarıyla gündeme gelmediğini, daha çok İsrail-Filistin sorununun ele alındığını belirttiler. Bilgihan, Mavi Marmara olayının üzerinde çok fazla durulmadığını belirterek Mavi Marmara saldırısının Türkiye'deki gibi gündemde olmadığını, kendilerine bu konuda soru gelmediğini dile getirdi ve "İsrail kendine göre çok haklı, Filistinliler de kendilerine göre çok haklı, bu da meselenin ne derece çıkmazda olduğunu gösteriyor. Toplantıda Hamas temsilcisi yoktu, El Fetih temsilcileri vardı. Sosyalist Enternasyonel sanırım Hamas’ı kabul etmiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


CHP Dış ilişkiler Sekreteri Petek Gürbüz Üstün de Hamas’ın ABD terör örgütü listesinde 10'uncu sırada, PKK'nın da 17'nci sırada olduğunu belirtti. Umut Oran, bir soru üzerine BDP’nin bir siyasi parti olduğunu, PKK’nın terör örgütü olduğunu söyledi. Kapitalist dünyanın merkezi New York'ta neden bu toplantının yapıldığına yönelik soru üzerine CHP Dış ilişkiler Sekreteri Petek Gürbüz Üstün, bunun teknik nedeni olduğunu, Sosyalist Enternasyonal'ın toplantıyı BM'de düzenlediğini, dolayısıyla o yüzden ABD'ye geldiklerini söyledi. Tokeri “CHP'deki yeni kimliğin partiyi iktidara taşıyıp taşımayacağı” sorusuna verdiği yanıtta da, “Sosyalist Enternasyonal'ın kural, değerlerini benimseyen bir CHP var, bunu biraz daha fazla kanıtlayacağız. İktidara gelip gelmeyeceğine Türkiye'deki seçmenler karar verir, bizim hedefimiz önce zaten Türkiye’de başarılı olmak” dedi.

Haberin Devamı

AB'YE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ

CHP Parti Meclisi Üyesi Didem Engin de bir soru üzerine, seçimlerde iktidara geleceklerine inandıklarını belirterek, “Hem iç politikadaki, hem dış politikadaki çalışmalarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Önümüzdeki dönemde dış politikada da aktif olarak göreceğiniz CHP olacak” dedi. Bilgehan, CHP'nin Washington'da büro açıp açmayacağının sorulması üzerine o konuyu değerlendirdiklerini, karar verilmediğini, hem ABD hem de ABD’deki Türkler’le ilişkilerini daha sıcak hale getirmeyi istediklerini söyledi.


Dış politikada AB üyeliğine özel önem verdiklerini ve bu sürecin biraz unutulduğunu savunan Bilgehan Toker, sürecin bazı engellerle karşılaştığını söyledi. Türk vatandaşlarına AB tarafından haksızca vize uygulandığını, Gümrük Birliği anlaşmasından kaynaklanan bazı haksızlık ve eksikliklerin olduğunu söyleyen Toker, bunların en başta çözülmesi gerektiğini belirtti.

'ORTAK AKLA BAŞVURULMUYOR'

CHP'nin AB üyeliğine karşı olduğun yönündeki iddiaların kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Bilgehan, “Bu bizin en büyük hedefimiz, bence AB’ye üye olabilmek Atatürk devrimlerinin son halkasıdır” diye konuştu. AK Parti'nin açılım politikalarına neden destek vermedikleri yönünde soru üzerine CHP heyeti AK Parti'nin kendi içi ve dışında değişik görüşleri dinlemediği görüşünü savundu.

Umut Oran da AK Parti'nin son 8 yılında 1000 şehit verildiğini, bu oranın son dönemde yine çok arttığını belirterek AK Parti'nin içeri ve dışarıya yönelik politikalarının “Ucu kapanmayan süreçlere yol açtığını, somut adım alınamadığını, orta akla başvurulmadığı” görüşünü savundu. Heyet CHP'nin yeni dönemde “Ortak akla başvuracağını ve halka bütünleşerek iktidara gelmeyi hedeflediğini anlattılar. CHP heyetinin yarın Sosyalist Enternasyonel toplantısına katılmasının ardından New York’tan ayrılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!