CHP, kuş gribi için Meclis araştırması istedi

Güncelleme Tarihi:

CHP, kuş gribi için Meclis araştırması istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 11:52

CHP TBMM Grup Başkanvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç, kuş gribi konusunda Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, ”kuş gribi virüsü salgınının, dünyada ve Türkiye'de insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştığı” vurgulandı. Türkiye'de kuş gribi virüsünün ortaya çıktığı tarihten sonra, konuyla ilgili bakanların gerçekleri halktan sakladığı ve gerekli önlemleri zamanında almadığı öne sürülen gerekçede, bu nedenlerden dolayı virüsün Türkiye'de yerleşmesi ve toplum sağlığı noktasında olumsuz gelişmelerin yaşanmasına yol açtığı kaydedildi.

Gerekçede, ilk kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasından sonra konuyla doğrudan ilgili Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin halkı yanlış yönlendiren bilim dışı açıklamalarda bulundukları, bunun sonucunda hastalığın yaygınlaştığı iddia edildi. Türkiye'de göçmen kuşlarının konakladığı birden çok alan bulunduğu belirtilen gerekçede, şöyle denildi:

“Bu bölgelerde de her an enfeksiyon yayılması söz konusu olabilir. Kuluçka süresi virüsün insana ve kuşa bulaşmasıyla başlar. Bu bilimsel kurala göre, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin açıklamaları bilim dışıdır ve özel amaçlar gütmektedir.

Bu konuda CHP milletvekillerinden oluşan bir heyetin, Manyas'ta yaptığı incelemelerden sonra hazırladığı raporda yer alan, göçmen kuşların alanlarında derhal önlemlerin alınması konusunda hükümete yaptığı uyarılar da dikkate alınmamıştır.

Doğubayazıt'ta ortaya çıkan kuş gribi vakalarının ardından Van 100. Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde kuş gribine yakalanmış hastalarla ilgili Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yaptığı 'hastaların kesin olarak kuş gribine yakalanmadıkları ve zatürreeden öldükleri' yönündeki bilim dışı beyanlar, hükümetin konuyu kamuoyundan saklamaya çalışırken suçüstünde yakalandığını göstermektedir.”

Gerekçede, kuş gribinin, aynı zamanda ülke tarımının ana damarlarından biri olma yolunda önemli bir yer edinen tavukçuluk ve yumurta sektörünü ağır bir krize sokarak durma noktasına getirdiği ifade edildi. Gerekçede, “Bu gelişmeler, tavukçuluk ve yumurta sektörüyle yakından ilintili olan mısır, buğday ve diğer katkı maddelerinin üreticileri olan çiftçilerimizi de ekonomik açıdan olumsuz etkilemiştir. Kuş gribinin yol açtığı ekonomik sorunların çözümüne yönelik açıklanan önlemler, sektörün sorunlarını çözmekten uzak kalmıştır” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!