CHP: K. Irak'a değil de Lübnan'a gitmek olabilir mi

Güncelleme Tarihi:

CHP: K. Iraka değil de Lübnana gitmek olabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2006 13:47

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Sizin askerinizin terörist saldırıları önlemek için Kuzey Irak'a girmesine izin verilmeyecek ama siz, İsrail'i Hizbullah'ın saldırılarından korumak için Güney Lübnan'da görev yapacaksınız. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

Haberin Devamı

Öymen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Lübnan'a saldırısını değerlendirdi.

Bu saldırının başta BM ve AB olmak üzere hiç bir ülke ve kuruluş tarafından kınanmamasını ve acil bir ateşkes çağrısında bulunulmamasını eleştiren Öymen, saldırıyı şiddetle kınadıklarını vurguladı. Öymen, İsrail'in ülkesine yönelik terörist saldırıları önleme hakkı olduğunu, ancak bunu yaparken masum insanları, çocukları öldüremeyeceğini söyledi.
Bölgenin en güçlü ve etkili ülkesi Türkiye'nin bu aşamada daha aktif bir politika izlemesi gerektiğini vurgulayan Öymen, bazı ülkelerin dışişleri bakanlarının İsrail'e ve Lübnan'a gittiğini, ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bunu yapmadığını ifade etti. Öymen, ”Nerde Türk Dışişleri Bakanı, niçin oraya gitmiyor?” diye sordu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin İsrail'i ilk tanıyan Müslüman ülke olduğunu ve bölgedeki Arap halklarıyla iyi ilişkileri bulunduğunu anımsatan Öymen, bunlara rağmen, Türkiye'nin dikkate alınmadığını ve Roma'daki toplantıya bile son anda ABD'nin girişimiyle çağrıldığını kaydetti.

“BAŞBAKAN 1 MART TEZKERESİNDEN DERS ALMAMIŞ”

Yurtdışına asker gönderme kararının TBMM tarafından verilebileceğini hatırlatan Öymen, “Sayın Başbakan Meclis'e danışmadan 'oraya asker gönderebiliriz' diyor. Anlaşılan Sayın Başbakan 1 Mart Tezkeresinden yeterince ders almamış” dedi.

Öymen, Lübnan'da kalıcı bir barış olmadığı için, Türkiye'nin bölgeye asker göndermemesi gerektiğini belirtti. “İsrail Başbakanı Olmert, 'BM bayrağı altında çarpışacak asker istiyoruz' dedi. Sizi çarpışmaya davet ediyorlar. Türk askerini orada iki ateş arasında feda etmeye hazır mısınız?” diyen Öymen, bölgede bulunan BM'nin barışa katkısının olmadığını ve bugüne kadar 251 kayıp verdiğini söyledi.

Türkiye'nin, bir süre önce ABD ile imzaladığı Ortak Stratejik Vizyon Belgesiyle bölgede bağımsız hareket etme olanağını kaybettiğini öne süren Öymen, şöyle konuştu:

“Bölgeyi bütünlük içinde düşünmeliyiz. Ortadoğu bölgesinden ülkemize yönelik terörist saldırılar var. Sizin askerinizin bu saldırıları önlemek için Kuzey Irak'a girmesine izin verilmeyecek ama siz, İsrail'i Hizbullah'ın saldırılarından korumak için Güney Lübnan'da görev yapacaksınız. Bunda bir çelişki görmüyor musunuz, böyle bir şey olabilir mi? Bu konuda adım bekliyoruz. Ancak hiç bir şey yapılmıyor.”

IRA MODELİ

Onur Öymen, PKK ile mücadele konusunda ABD'nin müzakereci atayacağına ilişkin iddialara da değindi. Siyasi bir temsilci atanmasının, Türkiye'yi PKK'yı muhatap kabul etme konumuna getireceğini öne süren Öymen, “İngiltere'nin IRA ile mücadelesinde ABD'li özel bir temsilci görev yaptı. Müzakere sonucunda Belfast Deklarasyonu yayınlandı. Buna göre, Kuzey İrlanda halkının çoğu İngiltere'den ayrılıp İrlanda Cumhuriyeti'yle birleşmek isterse İngiltere buna rıza gösterecek. Siz bunu mu yapacaksınız?” dedi.

Haberin Devamı

Terörle mücadele konusunda TBMM'de genel görüşme açılması taleplerinin daha önce kabul edilmediğini anımsatan Öymen, İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Komisyonuna yapacağı bugünkü ziyarette Türkiye'nin görüşlerini aktaracaklarını ve kendisinden bilgi alacaklarını söyledi.

Öymen, Türkiye'nin bölgede nasıl daha aktif olması gerektiği konusundaki soru üzerine, Türkiye'nin seyirci değil, sahnede olması gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bölgeyi ziyaret etmesi gerektiğine işaret eden Öymen, hem İsrail'e hem de Lübnan'a mesajlar verilmesi gerektiğini bildirdi. ABD'nin İncirlik Üssünden İsrail'e silah gönderdiği yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine de Öymen, bunun kabul edilemeyeceğini, zamanında İngiltere'nin ABD'ye hava üslerini bu yönde saldırılar için kullanma izni vermediğini söyledi. Öymen, İncirlik Üssünün ABD üssü değil, Türk üssü olduğunu belirtti.

“HÜKÜMET TAVİZLER VERİYOR”

Onur Öymen, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud'un Türkiye ziyaretiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin, ılımlı İslam ülkesi haline getirilme girişimlerine bugüne kadar karşı çıktıklarını ifade etti. Öymen, “Türkiye, Atatürk'ün kurduğu laik bir Cumhuriyet olarak yoluna devam edecektir. Türkiye'nin bu özelliğine saygı gösteren bütün ülkelerle çok iyi ilişki kurmak isteriz. Ancak bu hükümet bu temel çizgimizden tavizler veriyor. Ümit ediyoruz ki sayın kralın bu ziyaretinde, Türkiye, laik ve demokratik bir Cumhuriyetin temsilcisi olduğunu unutmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Öymen, Abdullah Gül'ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kuzey Irak'taki teröristlerin tasviyesi için NATO'nun bölgeye müdahale etmesi gerektiği yolundaki açıklamalarını gündeme getirerek, NATO'ya bu yönde resmi bir girişimde bulunulup bulunulmadığını sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!