CHP İBB'yi işgal etti

Güncelleme Tarihi:

CHP İBByi işgal etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2012 23:09

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu toplantısında Kandilli ve Boğaziçi'nin en güzel manzarasına sahip Sevda Tepesi ve Esenyurt'un yeni imar planları görüşülerek kabul edildi.

Haberin Devamı

CHP'li Meclis Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan Komisyonun kararına tepki gösterdi. CHP’liler kararın duyulması için protesto eylemi yaparak Komisyonu terk etmedi. CHP’li milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Aydın Ayaydın da eyleme katıldı. Olay yerine polis ve çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. CHP'li grubun bulunduğu salonun klimaları kapatıldı.

Gece yarısı CHP'liler eyleme son verdi.CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı burada bir konuşma yaparak şunları söyledi:

"Bugün buraya geldiğiniz. Bunu bir uyarı eylemi olarak kabul etsinler. Bundan sonra CHP'nin izleyeceği yol İstanbul'un talanına daha sert tepki vermektir."

BELEDİYEDE SEVDA TEPESİ KAVGASI / FOTO GALERİ

KOMİSYONDA TARTIŞMA

Hafta başında Esenyurt Belediye Meclisi’nin acil olarak tek gündem maddesiyle toplanıp hazırlanan ve aynı gün İBB İmar Komisyonu’na gönderilen  Esenyurt’un 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının  onay için İBB Meclisi’ne sunulması, İBB Meclisi’ni kilitledi.

Planların, ilçesinde olağan üstü toplantıda alınan kararla kabul edildiğini savunan CHP İBB Meclis Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan, meclis üyelerine  “Bu yönetmeliğe uygun mu? Birisin bana cevap versin. Bu rapor 10 dakikada ilçede kabul edilmiş. Size soruyorum 10 dakikada böylesine önemli bir rapor kabul edilebilir mi? Yasal olmayan bir oylama yapılıyor. Raporun oylanmamasını istiyoruz” dedi.  Raporun ilçe belediyesinde hukuka uygun olmayan şekilde hazırlandığını iddia eden Kayhan, kararın Meclis’ten geçmesi halinde olayı kamuoyuna duyurmak amacıyla geceyi Meclis’te geçireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Esenyurt’ta  kaçak inşaatlarla ilgili devletin müfettişlerinin inceleme yaptığını, inşaatların mühürlendiğini, planla birlikte kaçak inşaatların yasallaştırılmak istendiğini savunan Kayhan, Esenyurt Belediye Başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Kayhan’ın konuşmasında zaman zaman belediye meclisinde gerginlikler yaşandı. Sataşmaların artması üzerine Meclis Başkanı meclis toplantısına 10 dakika ara verdi. Daha sonra yeniden başlayan toplantıda da gerginlik devam etti. CHP’li meclis üyeleri sıralara vurarak Esenyurt’un planlarını protesto etti. Ortamın gerilmesi üzerine Meclis koridorlarında güvenlik ekipleri nöbet tuttu.

Haberin Devamı

AKP Grup Başkanvekili Ergün Turan, yapılan konuşma ve protestoları “Böyle bir tartışma üslubu yok. Basın mensuplarına mesaj veriyorlar” sözleriyle eleştirip, CHP’lileri şov yapmakla suçladı. Turan, CHP Grup Başkanvekili Kayhan’ın oylama öncesi  “Raporu geri çekmezseniz, geceyi burada geçiririz” sözlerine de, “Biz gidiyoruz, hafta sonunu da burada geçirin” karşılığını verdi.

CHP’li meclis üyelerinin Belediye Meclis Başkanlığını bloke ederek, raporun oylanmasını engellemeye çalışmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Turan, alınan karar doğru değilse bunun için yargıya gidilebileceğini, belediye meclisinin aldığı her kararın kutsal olmadığını söyledi. Daha son yapılan oylama ile Esenyurt’un planları, CHP’lilerin sıralara vurarak yaptıkları protestolara karşın  kabul edildi. Raporların oylaması tamamlandıktan sonra AKP grubu meclisten ayrılırken, CHP grubu mecliste oturmaya devam etti.

'SEVDA TEPESİ' ÖZAL DÖNEMİNDE SATILDI

Kandilli’de, Boğaziçi’nin en güzel manzaralarından birine sahip Sevda Tepesi'ni Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Essuud henüz “veliaht prens” iken, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde “yeşil alan” olarak satın aldı ve 30 yıldır imar izni bekleyen 57 bin 470 metrekare araziye sonunda imar izni çıktı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz Essuud, 1984’de 27 milyon dolar bedelle satın Kandilli’deki arsayı satın aldı. Boğaz’a nazır dev bir konak inşa etmek isteyen Kral’ın isteği Boğaziçi İmar Kanunu’na takıldı. Arsa sahipleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak, 1984’ten beri maliki bulunduğu arsa için imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde gerekli iznin verilmesini talep etti. Bakanlık tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne yazılan yazıyla Kral’ın talebi iletildi. Talebi inceleyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu, 9545 ada 12 parselde yer alan arazinin imar planını değiştirdi.

Mevcut planlarda “Koruya Katılacak Alan” olarak gözüken alanda yapılaşma yasağı bulunuyor. Yeni plan değişikliğine göre alan içerisinde turizme yönelik tesisler yapılabilecek. Yüzde 6 imar izni verilen alanda boğazın siluetini bozmayacak tesisler yapılabilecek.

Haberin Devamı

Yapılaşma yüksekliği 7,5 metre olarak belirlenen alanda havalandırma için 1,5 metrelik ekstra paydan da yararlanabiliyor. Buna göre 3 katlı turizm konaklama ve restaurant tesisi inşa izni verilen arazi için 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların her ikisi de değiştirildi. Komisyon’dan oy çokluğuyla geçen düzenleme İBB Meclisi’nde CHP’lilerin karşı oyuna karşılık, oyçokluğuyla kabul edildi.

Arazi için defalarca imar izni almak için müracaat edilmiş, ancak gerekli izin alınamamıştı. Kral, bir ara da gazete ilanıyla da araziyi satışa çıkarmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a yaptığı gezi esnasında da konu gündeme gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!