CHP, Florya KöÅŸkü'nde gurmelerle buluÅŸuyor

Güncelleme Tarihi:

CHP, Florya Köşkünde gurmelerle buluşuyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 31, 2005 00:00

FLORYA’daki Atatürk Köşkü alanında milletvekilleri tarafından kullanılan mekánda bu akÅŸam saat 19.00’da ilginç bir buluÅŸma olacak.CHP’li bazı milletvekilleri, Türkiye’nin ünlü ‘gurme’leriyle bir araya gelecek.‘Gurme’, yemekten iyi anlayan, onu sanat haline getiren kiÅŸilere deniyor.Son yıllarda yemek kültürüyle ilgili yazı yazan kiÅŸilere ‘gurme’ deniyor.* * *‘Gurme’ ve ‘Florya Köşkü’ kelimeleri yan yana gelince doÄŸal olarak insanın ilgisi yükseliyor.Milletvekilleri, bir zamanlar Atatürk’ün rakısını zevkle yudumladığı bu mekánda gurmelerle neden buluÅŸuyor?Merakınızı gidermeyi biraz daha erteleyerek bu akÅŸamki yemeÄŸe katılacak gurmelerin ismini vereyim:Hürriyet’ten Mehmet YaÅŸin, Sabah’tan Ahmet Örs, Ali Esat Göksel, Vatan’dan Teoman Hünalp, Cumhuriyet’ten Atilla Atakan, Milliyet’ten Mehmet Yalçın.Ayrıca Milliyet’ten Güngör Uras’a da davetiye göndermiÅŸler.Doluca ÅŸaraplarını üreten ailenin yeni kuÅŸağının aktif ismi Sibel Kutman da davetliler arasında.CHP’li milletvekilleri bu yemekte Türkiye’nin ünlü gurmelerine bir rapor sunacaklar.Raporun konusu ise ÅŸu:CHP bundan bir süre önce Türkiye’de ÅŸarapçılığın içine düşürüldüğü durumu incelemek üzere bir komisyon kurmaya karar veriyor.* * *Komisyonun başına, ÅŸarap konusunda Türkiye’nin en önde gelen isimlerinden biri olan Tokat Milletvekili Orhan Diren getiriliyor.Komisyonun öteki üyeleri ise Türkiye’nin baÄŸcılık yapılan ve ÅŸarap üretilen bölgelerinin milletvekilleri.Mesela, Denizli’den Mustafa Gazalcı, Tekirdağ’dan Enis Tütüncü ve Ege’den Kemal Anadol var.Komisyon, Türkiye’de baÄŸcılık yapılan ve ÅŸarap üretilen bütün bölgeleri dolaÅŸtı.Ãœreticilerle görüştü.Meslek odalarının görüşlerini aldı.Bira ve ÅŸaraba getirilen yeni vergileri inceledi ve sonunda bir rapor hazırladı.* * *Aslında bu raporu geçen ay açıklayacaklardı.Ancak tam o sırada sahte rakı olayı patlayınca, bunu ertelediler ve rakı konusunu da komisyonun çalışma kapsamına aldılar.Komisyonun adı da ‘BaÄŸcılık ve Alkollü İçkiler Komisyonu’ olarak deÄŸiÅŸtirildi.Hazırlanan rapor, bu akÅŸam önce gurmelerin bilgisine sunulacak.Yanlış bilmiyorsam, Meclis çatısı altında böyle bir rapor ilk kez hazırlandı.Ama keÅŸke AKP ve öteki partilerin temsilcileri de bu raporun hazırlanmasına katkıda bulunsaydı.* * *Ben bu akÅŸam sunulacak olan raporu önemsiyorum.Çünkü, hükümete ÅŸarap ve bira üreticilerinin içinde bulunduÄŸu durumu anlatmak kolay olmayacak.Uzun süre bira ve ÅŸarapta vergilendirme politikasının, salt mali kaygılarla hazırlandığına inanmaya çalıştım.Ama artık bu inancım zayıflıyor.Çünkü, hükümet bu konundaki itirazları dinlemeye bile yanaÅŸmıyor.Bütün dünyada özellikle ÅŸarap sektörü, yeni bir hayat tarzının, yeni bir yaÅŸama kültürünün önemli unsurlarından biri olarak kabul ediliyor.Yani modern dünyada bir ÅŸarap modası var.Ä°nsanlar gittikleri yerin yerel ÅŸaraplarını içmek istiyorlar.* * *Türk ÅŸarapçılığı son yıllarda büyük atılımlar yapıyor.Daha bugünden dünya standartlarına çıkabilecek 5-6 ÅŸarap markası yaratmayı baÅŸardık.Ama görüyorum ki hükümet bunun asla bilincinde deÄŸil veya olmak istemiyor.Umarım bu akÅŸamki yemek, kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye katkıda bulunur.Çünkü ÅŸarap da, bira da artık basit bir alkollü içki olmaktan çıkıp bir dünyaya bakış perspektifi haline gelmeye baÅŸladı.Ä°ÅŸte bu yüzden CHP’yi kutluyorum.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!