CHP’de ‘Anadolu solu’na güvenoyu

Güncelleme Tarihi:

CHP’de ‘Anadolu solu’na güvenoyu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Cumhuriyet Halk Partisi delegeleri, 732 oyla Deniz Baykal'ı yeniden Genel Başkanlığa getirdi. Baykal'ın rakibi Ertuğrul Günay 380 oyla geride kaldı.

CHP 29'uncu olağan kurultayı, Genel Başkan Deniz Baykal'ın ‘‘CHP'yi yeniden yapılandırma ve Anadolu solu programına’’ güvenoyu verdi. Baykal, kurultayda dün yapılan genel başkanlık seçiminde 380 oy alan Ertuğrul Günay'ı açık farkla geçerek 732 oyla yeniden genel başkan seçildi.

CHP kurultayının dün yapılan ikinci günü toplantısı öğle saatlerinde genel başkanlık için yapılan seçimle başladı. Seçime geçilmeden önce Günay, salonda bulunan İlçe Seçim Kurulu başkanına, genel başkanlık seçimiyle parti meclisi seçiminin ayrı yapılacak olmasına karşı itirazda bulundu ve iki seçimin birlikte yapılmasını istedi. Günay, bu itirazı yaparken CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile de tartıştı.

İLK TURDA SEÇİLDİ

İlçe Seçim Kurulu, Günay'ın itirazını inceleyerek uygulamanın kurultayın ilk günü yapılan tüzük değişikliğine uygun olduğuna karar verdi. Bunun ardından başlayan genel başkanlık seçimi sonunda Günay, 1118 geçerli oyun 380'ini aldı. Baykal'a da 732 oy çıktı. Böylece genel başkanlık seçimi ilk turda sonuçlanırken Birol Başaran ise 6 oyda kaldı.

Günay'ın 380 oy alması ise, ‘‘partiden ayrılan ve ihraç edilenleri geri alacağı’’ şeklindeki söyleminin örgüt içinde sempati topladığı şeklinde yorumlandı.

Baykal'ın 732 oyla genel başkan seçilmesi de ‘‘CHP örgütü Baykal'a güvenoyu verdi ve CHP'deki değişimi destekledi’’ yorumlarına yol açtı.

GÜNAY KUTLAMADI

Baykal, 1998 yılında tek aday olarak katıldığı kurultayda da 800 oy almış ancak Altan Öymen'den genel başkanlığı aldığı 30 Eylül 2000 kurultayında üçüncü tur oylama sonunda 540 oy alabilmişti.

Bu arada Günay, sonuçların belli olmasından sonra CHP kurultaylarında bir gelenek haline gelmesine karşın seçilen genel başkanı kutlamadı. CHP kurultaylarında diğer adaylar, seçim sonucunda kürsüye çıkarak seçilen genel başkanı kutluyor, hatta birlik fotoğrafı çektiriyordu.

İnşallah şimdi CHP iktidar olacak

CHP Lideri Deniz Baykal'ın medyada görünmemeye özen gösteren ailesi, ilk kez bu kurultayda basının önüne çıkmaktan sakınmadı. Baykal'ın doktor kızı Aslı Baykal iki gün boyunca kurultay salonundan ayrılmayarak babasına tam destek verdi. Arkadaşlarıyla birlikte kurultaya katılan Aslı Baykal, babasının yeniden genel başkan seçilmesinden sonra Hürriyet'in sorusu üzerine, ‘‘Önemli olan CHP'nin Türkiye'de iktidar olması. İnşallah şimdi o da olacak’’ dedi. Aslı Baykal, babasının bir önceki kurultayda Altan Öymen'e karşı üçüncü tur sonunda genel başkan seçildiğini hatırlatarak, ‘‘Şimdi babam, birinci turda seçildi. Demek ki partiden kimse gitmemiş. Birkaç profesyonel politikacı gitmiş o kadar. Parti de burada, örgüt de burada. Sonuçlar bunu gösteriyor, CHP bütünlük içinde’’ dedi. Aslı Baykal, babasıyla Günay'ın aldığı oyları yorumlarken de ‘‘Zaten sonuçların böyle olması bekleniyordu. 3 eksik, 5 fazla önemli değil’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!