CHP, Arınç ve Ergün'ü istifaya çağırdı

Güncelleme Tarihi:

CHP, Arınç ve Ergünü istifaya çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 13:48

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Suha Okay, AK Parti'yi, “PKK'yı aklamakla” suçlayarak, Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ü istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

Anadol ve Okay, düzenledikleri basın toplantısında, Tokat'ta 7 askerin şehit olmasının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Bu eylemin, PKK'nın terör zincirinin en son parçası olduğunu ifade eden Anadol, bu nedenle terör örgütünün eylemine şaşırılmaması gerektiğini söyledi. Anadol, “O, yıllardır yaptığına devam ediyor, işi bu; terör, kan dökmek, can almak. İktidar partisi temsilcileri ve devleti yönetenlerce yorumlanması, ilk kez turnasol kağıdı gibi açığa çıktı, zihniyetler ortaya çıktı” dedi.

Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da yaptığı açıklamada, eylemi terör örgütü PKK'nın yaptığını söyleyemediğini, soru ve ünlem işaretleriyle olayı başka yöne kaydırmaya çalıştığını savundu.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç'ın saldırının ardından yaptığı açıklamalarıyla, “Bayramdan sonra ne Bülent Arınç ne Danıştay kalacak” sözlerine işaret eden Anadol, “Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan, söyleyeceğini, söylemeden önce düşünmeyen bir yönetim, bir başbakan yardımcısıyla karşı karşıyayız. Bari, şehit cenazelerinden sonra, her zaman yaptığı gibi ağlamaya başlasaydı daha isabetli olurdu” diye konuştu.

“YURT DIŞINDALAR”

Kemal Anadol, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in saldırıya yönelik
açıklamalarını anımsattı.

Anadol, 7 askerin şehit olduğu, 19 madencinin öldüğü, sokakların kan gölüne döndüğü bir dönemde, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı'nın yurt dışında olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu demeçler, bu anlayış içindeki devlet ve hükümet yönetiminin ne kadar paranoya içinde olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Sanayi Bakanı, Başbakan Yardımcısı, olaylara paranoyayla bakarsa ve paranoya halinde yorumlar getirirlerse, vay halimize...

Siyasetçilerin konuşması diş macununa benzer. Macun tüpten çıktından sonra geri sokmak mümkün değil. Bu nedenle bu kadar gayriciddi, olaylara paranoyayla bakan, emirlerinde istihbarat, güvenlik güçleri bulunmasına rağmen, olayı yanlış değerlendiren, yanlış yerlere çekmek isteyen, PKK gibi bir terör örgütünü aklama peşinde olan, öncelikle Hükümette yer alan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı'nı derhal istifaya çağırıyorum.”

“SORUMLULARI ARASINDA...”

Anadol, Cumhurbaşkanı Gül'ün, liderleri bir masada toplamak istediğine yönelik açıklamasının sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı'nın olayın tarafı olduğunu, “fırsatı kaçırmayalım” diyerek, bu açılımı başlattığını söyledi. Gül'ün, “Güzel günler göreceğiz” açıklamasına işaret eden Anadol, güzel günler yerine, 7 askerin şehit olması, Habur skandalı ve çadır mahkemeleriyle karşılaştıklarını belirtti. Anadol, “Bunların sorumluları arasında, her ne kadar anayasal olarak sorumsuz da olsa siyasal ve manevi olarak Sayın Gül vardır” görüşünü savundu.

Artan terör konusunu görüşmek üzere, 2005'te Meclisi olağanüstü toplantıya çağırdıklarını, çoğunluğu sağlamamaları için Gül de dahil, hepsinin sütunların arkasına gizlendiklerini öne süren Anadol, “Gül, liderleri ne için toplayacakmış? İktidar dışındaki liderler mi Habur'daki skandalı, utanç manzaralarını yarattılar?” diye sordu.

“UTANMASALAR, 'PKK'NIN İŞİ DEĞİL' DİYECEKLER”

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da yapılmak istenenin; yargıyı etkilemek, suçluyu kayırmak, suçluyu değiştirmek ve suçu gizlemek olduğunu öne sürdü.

İktidarın sorumlularının, ilk kez bunu yapmadığını, bir kez daha suç üstü yakalanmanın tipik örneğinin görüldüğünü savunan Okay, “Utanmasalar, orduevi, öğretmenevi, karakol baskınlarına da 'PKK'nın işi değil' diyecekler. AK Parti'nin işi, PKK'yı aklama olmuştur. AKP'nin sorumluluğunu taşıyan kadroların, iki ellerini başlarının arasına alıp, bir kez daha düşünmelerini tavsiye ediyorum. Artık bu sorumluluğu taşıyamayacak olan Başbakan Yardımcısı Arınç ve Sanayi Bakanı Ergün'ün derhal görevlerinden istifa etmelerini öneriyorum” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın grup konuşmasına ilişkin açıklamasına yönelik değerlendirmesinin sorulmasına Okay, “İktidar sözcülerinin kelime hazinelerinin kıtlığından kaynaklanan, hakaretamiz üslupları, Türkiye'nin alışkanlığı haline geldi. İçişleri Bakanı, haddini aşarak, hain ifadesini kullandı. 7 askerimiz şehit edilmesinde suçluları gizleyip, arkasında başka güç odaklarının olduğunu söyleyip, suçu ve suçluyu kayıran, değiştirmeye çalışan ve bunu ifade eden anlayış mı hıyanet içindedir, yoksa bu açılımın sonunda böylesine bedeller ödeneceği endişesini dile getirenlerin mi yaptığı ihanettir?” karşılığını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!