CHP: ABD Kandil'i dolaylı tanıdı

Güncelleme Tarihi:

CHP: ABD Kandili dolaylı tanıdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 13:32

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ”ABD'nin, Türkiye ve PKK arasında görüşmesi için arabulucu ataması, PKK'nın ve Kandil Dağı'nın dolaylı biçimde tanınması demektir” dedi.

Haberin Devamı

Anadol, TBMM'de düzenlediği sohbet toplantısında, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde evinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden astsubay Levent Çevik ve ölüm haberini duyunca kalp krizinden hayatını kaybeden babası İbrahim Çevik ile Gümüşhane'de şehit olan askerler için başsağlığı dileğinde bulundu.

“Kınama ve 'kanı yerde kalmayacak' sözlerinden artık halkımız bıktı” diyen Anadol, terör olayları artınca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “esip gürlediğini” söyledi. Anadol, “Zannettik ki 24 saat içinde nota verilecek ordumuz harekete geçecek, Kuzey Irak topraklarına gireceğiz.... Sonra Bush telefon etti. Sayın Başbakanın sesi çıkmaz oldu” dedi.

Anadol, “ABD, PKK konusunda arabulucu, müzakereci atayacak” yönündeki haberleri, Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada kısmen doğruladığını ileri sürerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu aracı kiminle görüşecek? Ankara'yla, Bağdat'la ve PKK ile görüşecek... Bu müzakereci PKK ile Türkiye arasında bir arabuluculuk işlevi yerine getirecek diyoruz mu? Soruyoruz Başbakana... Eğer böyle bir süreç başlayacaksa, hükümet buna razı olacak mı? Bu PKK'nın ve Kandil Dağı'nın dolaylı biçimde tanınması demektir. Bu konuda, Başbakandan çok açık ve net açıklama bekliyoruz.”

Anadol, devletin, mesai dışında evinde istirahat eden güvenlik güçlerinin can güvenliğini sağlamaktan aciz olduğunu öne sürdü.

FINDIK TARTIŞMASI

Kemal Anadol, son günlerde yaşanan fındık tartışmasına da değinerek, Nisan 2006'da yayınladıkları raporda, fındığın sorunları konusunda çözüm önerilerinde bulunduklarını anımsattı.

Ordu'da yapılan mitingin ardından emniyet müdürünün görevden alındığını ve Başbakan Erdoğan'ın, “Valinin emrini dinlemediği için emniyet müdürünün görevden alınma emrimi ben verdim” dediğini hatırlatan Anadol, Ordu Valisinin, CHP Ordu il örgütü ile görüşmesinde gazetecilerin sorusu üzerine, emniyet müdürü ile tartışmadığını söylediğini kaydetti.

Anadol, Başbakan Erdoğan'ın, mitingde yolların kapanması üzerine yolda kalan bir ambulansta bulunan 2 kişinin hayatını kaybettiğini söylediğini, ancak bunu il sağlık müdürlüğünün doğrulamadığını belirterek, “Bir Başbakanın yalanını, bu hükümetin bürokratı düzeltmek zorunda kalıyor” dedi. Fındığın taban alım fiyatının 7 YTL olması gerektiğini ifade eden Anadol, AK Parti iktidarında hiç bir ürünün fiyatının, geçen yılın fiyatını yakalayamadığını anlattı.
Kemal Anadol, “fındığın bir kırılma noktası olduğunu, fındıktan sonra diğer ürünlerin de bu akıbete uğrayacağını” iddia etti.

SEÇİM YASASI

Anadol, Başbakan Erdoğan'ın seçim yasası ile ilgili sözlerini gündem değiştirmeye yönelik şeklinde nitelendirdi.
15 Ekimden sonra yapılacak düzenlemenin bundan sonraki ilk seçimde uygulanmasının mümkün olmadığını kaydeden Anadol, “Bu konuda bize herhangi bir başvuru yok. CHP'ye resmen bir başvuru gelmedi. 'Konuşalım' diye bir teklif gelmedi. İçerde ve dışarıdaki sıcak gelişmelerin önünü kesmek için yapılan girişim olarak değerlendiriyoruz” dedi.

TANDOĞDU'NUN SÖZLERİ

Fındığın sorununa dikkati çekmek için dün Başbakanlık önünde fındık eylemi yapan CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu da Bakan Çiçek'in kendisi hakkındaki açıklamalarının yanlış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tandoğdu, fındık ile ilgili bir çok gündemdışı konuşma yaptığını, soru önergeleri verdiğini, araştırma komisyonu kurulmasını istediğini, raporlar hazırladıklarını, kitapçık yayınladıklarını ve son olarak fındığın “milli ürün” olmasını istediğini kaydetti.

Cemil Çiçek'in bunları bilmeden, “sayın vekil, popülist politika yapıyor, fındığın yeri burası değildir, FİSKOBİRLİK'tir” demesini talihsizlik olarak değerlendiren Tandoğdu, eyleminin, fındıktan
geçimini sağlayan 8 milyon kişinin isteği olduğunu söyledi.

CHP'li Tandoğdu, fındığın maliyetinin 3 milyon 410 bin lira olduğunu ve üreticinin bu fiyatın üzerine 3 milyon lira kar marjı koymasının normal olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!