Chavez’in en büyük rakibine seçim yasağı

Güncelleme Tarihi:

Chavez’in en büyük rakibine seçim yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 12:27

Venezüella Yüksek Mahkemesi, uluslararası insan hakları mahkemesinin verdiği kararı ihlal ederek, gelecek yıl düzenlenecek başkanlık seçimlerinde Devlet Başkanı Hugo Chavez’in en büyük rakiplerinden biri olarak kabul edilen Leopoldo Lopez’e seçim yasağı getirdi.

Haberin Devamı

Mahkeme, verdiği kararla başkent Caracas’ın zengin ilçelerinden Chacao’nun geçmişte belediye başkanlığını yapmış olan Lopez’e 2014’e kadar kamuda hizmet yasağı getirdi. Böylece, geçen ay Kosta Rika’da bulunan ve Amerika kıtasının en üst seviyeli mahkemesi kabul edilen insan hakları mahkemesinde verilen karar ihlal edilmiş oldu.

Venezüella Yüksek Mahkemesi, kamu desteği yüksek olan Lopez’in, “kamu kaynaklarını kötüye kullanmak ve diğer yolsuzluk suçlamalarından dolayı” seçimlere katılmasının engellendiğini belirtti. Lopez ise mahkeme kararının Chavez hükümetince verilen emir sonrasında çıkarıldığını öne sürdü.

Venezüella hükümeti, insan hakları örgütleri tarafından Chavez’in politik rakiplerini yargı yoluyla susturmakla suçlanıyor. Chavez’in görevde bulunduğu 12 yıl boyunca, yüzlerce politikacı çeşitli nedenler gösterilerek hükümette görev alma şansı bulamadı.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, “Lopez’in siyasi nedenlerle seçimlerden men edildiği” belirtilirken daha fazla bilgi verilmedi. Harvard Üniversitesi’nde eğitim gören Lopez, 12 Şubat’taki seçimlerde Chavez’in en çok zorlayacak isimlerden biri olarak görülse de, anketlerde Miranda eyaleti Valisi Henrique Radonski’nin gerisinde.

Analistler, 2012’de yapılacak başkanlık seçimlerinin Chavez için en zorlu sınav olacağı görüşünde. Rekor seviyedeki petrol fiyatlarına rağmen ekonomik gerileme sürecine giren Venezüella, aynı zamanda yüksek enflasyon ve artan şiddet olaylarıyla boğuşuyor.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!