Cezaevlerinde açık görüşe haber izni yok

Güncelleme Tarihi:

Cezaevlerinde açık görüşe haber izni yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2000 00:00

Adalet Bakanlığı'na bağlı cezaevlerinde yılbaşı ve Ramazan Bayramı dolayısıyla açık görüş yaptırılacak. Terör suçundan hükümlü ve tutuklulara ise kapalı görüş olanağı tanındı. Yanlış anlama ve polemiklere yol açtığı gerekçesiyle bu bayramda basına görüş sırasında haber izni verilmeyecek.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün imzasıyla Cumhuriyet Başsavcılıkları'na gönderilen genelgede, Ceza İnfaz Kurumları ve Tevkifevleri'nin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Tüzük'ün 154. maddesi gereğince, ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde yılbaşı ve Ramazan Bayramı dolayısıyla belli esaslar çerçevesinde ve belirli günlerde açık görüş yaptırılacağı bildirildi.

Açık görüşten, 3713 sayılı Terörlü Mücadele Yasası'nın 16. maddesiile 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun 13. maddesi gereğince tutuklu ve hükümlü olanlar dışında kalan hükümlü ve tutuklular yararlanacak. Bu kişiler, anne, baba, kardeş, eş ve çocuklarıyla görüşebilecek.

Görüş takvimi

Açık görüş, İstanbul Kapalı ve Özel Tip Cezaevleri'nde 23-24-25-26 Aralık 2000 tarihlerinde yapılacak.

Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Gaziantep E Tipi ve Diyarbakır Kapalı Ceza İnfaz Kurumları'nda ise açık görüş 24-25-26 Aralık 2000 tarihlerinde gerçekleşecek.

Diğer ceza infaz kurumlarında yılbaşı açık görüşe 25-26 Aralık 2000 tarihlerinde izin verilecek.

Açık görüş, açış görüş yeri bulunan ceza infaz kurumlarında bu yerde, yoksa kurumun yapısal durumuna göre koğuşlar hariç, idarenin uygun göreceği yerde yapılacak.

Terör suçlusuna kapalı görüş

Terör suçu veya terör amacı ile işlenilen suçlardan hükümlü ve tutuklu olanlardan İstanbul-Bayrampaşa, Üsküdar-Ümraniye E tipi ile Diyarbakır E Tipi ve ek tesislerinde bulunanlara 29-30-31 Aralık 2000, diğer cezaevlerinde terör suçundan hükümlü ve tutuklu bulunanlara 30-31 Aralık 2000 tarihlerinde kapalı görüş yaptırılacak.

Çıkar amaçlı suç örgütü üyesi hükümlü ve tutuklulara ise tüm cezaevlerinde 30-31 Aralık 2000 tarihlerinde kapalı görüşe izin verilecek.

Disiplin cezası almış ve kaldırılmamış olan tutuklu ve hükümlüler ise açık ve kapalı görüşten yararlanamayacak.

Görüşe basın yasağı

Tutuklu ve hükümlü sayısı verilen açık görüş sayısına bölünecek ve açık görüş gününe kadar gruplar oluşturulacak. Her grubun açık görüş günü ve saatleri ailelerine bildirilmek üzere, hükümlü ve tutuklulara tebliğ edilecek ve her ziyaretçinin, ziyaret gününde cezaevine gelmesi sağlanarak, izdiham önlenecek. Açık ve kapalı görüşler, görüş süresi bir saatten az olmamak kaydıyla 09.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Bir görüş gününde görüşen ziyaretçi, diğer bir ziyaretçi gününde ikinci defa görüştürülmeyecek.

İzdihamı, firarları, karışıklığı önlemek, disiplin ve düzeni sağlamak için Cumhuriyet Başsavcılığı ve cezaevi idaresi zabıta ile işbirliği yaparak, her türlü tedbiri alacak.

Adalet Bakanı Türk genelgesinde, ''kamuoyunda yanlış anlaşılma, tartışma ve polemiklere neden olduğundan açık görüşü izlemek, röportaj yapmak, görüntülemek veya fotoğraf çekmek üzere başvuruda bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşlarına izin verilmeyeceğini'' de bildirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!