Cezaeviyle tanıştı

Güncelleme Tarihi:

Cezaeviyle tanıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eli kanlı terörist Abdullah Öcalan, Rus uçağıyla geldiği İtalya'nın başkenti Roma'da yakalandı. Üzerinden, ‘‘Abdullah Sarıkurt’’ adına düzenlenmiş sahte pasaportla ele geçirilen Öcalan, Türkiye ve Almanya'nın Interpol aracılığıyla çıkarttığı uluslararası tutuklama emriyle tutuklandı. Daha sonra sağlık kontrolünden geçirilen Apo, Recina Celli Hapishanesi'ne kondu.

Son 15 yıldır Türkiye'nin güneydoğusunu kan gölüne çeviren PKK'nın başı Abdullah Öcalan, sonunda önceki gece İtalya'nın başkenti Roma'da bir Rus uçağından indiği havalimanında Abdullah Sarıkurt adına çıkartılmış sahte pasaportla yakalandı. Öcalan'ın yakalandığı, resmi bir ziyaret için Almanya'da bulunan Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican tarafından dün öğle saatlerinde açıklandı. Öcalan, SU 584 sayılı Rus havayolları Aeroflot'un bir uçağıyla önceki gece TSİ 22.15 sularında Moskova'dan Fiumicino Havalimanı'na geldi. Frankfurt Başkonsolosluğu tarafından, 1951 Konya doğumlu Abdullah Sarıkurt adına düzenlenmiş bir pasaportla İtalya'ya girmeye çalışan Öcalan şüphe çekti. Sahte pasaport bulundurmak suçundan gözaltına alınan Öcalan, bunun üzerine kimliğini itiraf ederek, siyasi sığınma talebinde bulunmak üzere Roma'ya geldiğini söyledi. Türkiye'nin ve Almanya'nın Interpol aracılığıyla çıkarttıkları uluslararası tutuklama emri çerçevesinde Öcalan tutuklanarak Piumicino Havalimanı Nezarethanesi'ne götürüldü. Burada kalbinin sıkıştığını söyleyen PKK lideri, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Celia Hastanesi'ne sevkedildi. Durumu haber alan Türkiye'nin girişimi üzerine Öcalan, Recina Celli Hapishanesi'ne kondu. İtalyan yasalarına göre gözaltı süresi içinde şüphelinin kimliğinin belirlenip, sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekiyor.

AĞCA’NIN HÜCRESİNDE

Papa 2. Jean Paul’u vuran Mehmet Ali Ağca’nın ilk yakalandığında konulduğu hücreye konan Öcalan, Moskova-Roma arasında sık sık seyahat eden bir işadamı görüntüsündeydi. Koyu renk takım elbise giyip, çok renkli bir kravat takmıştı. Elinde valiz yoktu. 48 yolcuyla birlikte alana indiğinde rahat görünüyordu. Pasaport polisi kendisini tutukladığında, itiraz etmedi.

ALMANLAR HABER VERDİ

Bilican, Öcalan'ın yakalandığı haberini, Alman Gizli Operasyon Birimi GSG-9 Timleri'nin yaptığı gösteri sırasında, Alman görevlilerden öğrendi. Hemen Ankara'ya bilgi veren Bilican, çeşitli kanallardan da bu bilginin doğruluğunu teyit ettirdi. Bilican, ‘‘Apo'nun yakalandığı haberini öğrenir öğrenmez hemen İçişleri Bakanımızı aradım, o da sayın Başbakana bilgi vermiştir’’ dedi. Operasyondan sonra Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Bilican, Öcalan'ın önceki gece yerel saatle 22.00'de Roma Havalimanı'na iner inmez yakalandığını açıkladı, şunları anlattı:

KİMSELER DUYMADAN...

‘‘Sabahleyin Bonn'da Alman özel timlerinin gösterisini izliyorduk. İtalya'dan Alman irtibat görevlisi Alman direktörünü aradı, ‘Dün akşam saat 22.15 sıralarında Rusya'dan gelen bir uçaktan inen Abdullah Öcalan Roma'da gözaltına alındı. Apo'nun üzerinden sahte Türk pasaportu çıktı. Kendisi tedavi amacıyla hastaneye kaldırıldı' dedi. Bunun ardından ben Roma'da polis irtibat görevlimizi arayarak, teyidini aldım. Daha kimse duymamıştı bunu, sadece Alman irtibat görevlisi duymuştu. Sonra bizim irtibat görevlimizin haberi oldu. Çünkü Almanya ile Türkiye Abdullah Öcalan'a kırmızı bülten çıkarmıştı.’’

BİLİCAN’A ÖZEL KORUMA

Türkiye'den ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden PKK konusunda uzman bir ekibin Roma'ya gitmesine karar verildi. Bu arada Bilican ve ekibini korumak için herhangi bir PKK saldırısı ihtimaline karşı önlemler artırıldı. Adana'da bulunan İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş da, Öcalan'ın yakalandığını gazetecilere şu sözlerle açıkladı: ‘‘Abdullah Öcalan İtalya'ya, Abdullah Sarıkurt adına düzenlenmiş sahte Türk pasaportuyla giriş yapmış. Dün (önceki gün) saat 22.00 sıralarında yakalanmış. Şu an Roma'da bir hastanede bulunuyor. Kalp rahatsızlığı varmış. Ben yakalandığını saat 12.30'da öğrendim.’’

Zoraki sığıntı

MED-TV dün PKK'nın başının İtalya'da tutuklandığı haberinin patlamasından sonra, Apo'nun mesajını yayınladı. Apo'nun yazılı olarak verdiği mesaj spiker tarafından okundu. Mesajında İtalyan makamlarının bilgisi dahilinde bu ülkeye gittiğini iddia eden Apo, ‘‘İtalya'dan siyasi sığınma talebinde bulundum’’ dedi. Gerekli adımların atıldığını ve ‘‘siyasi kimliği’’ sayesinde bu ülkede kalabileceğini ileri süren Apo, ‘‘Ancak iltica talebimin kabul edilip edilmeyeceğini bilmiyorum. Bu sürecin başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını söylemek için zaman henüz çok erken’’ dedi. Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberine göre MED-TV sözcüsü, ‘‘Apo, bugün (dün) geç saatlerde bizimle telefon bağlantısı yapmayı kabul etti’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!