Ceyhan'da rafineri sevinci

Güncelleme Tarihi:

Ceyhanda rafineri sevinci
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2007 10:44

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ile petrol limanı haline gelen, Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası Adana'nın Ceyhan ilçesinde, Petrol Ofisi (POAŞ) Akdeniz Rafinerisinin kurulacak olmasının sevinci yaşanıyor.

Haberin Devamı

Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, 4,5 milyar dolarlık yatırımla bin kişiye istihdam sağlayacak, 10 milyon ton petrol işleme kapasiteli rafineri için geri sayımın başladığını bildirdi.

Duru, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), Petrol Ofisi ve Avusturyalı OMV ortaklığının lisans başvurusunun onayladığını, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için başvuru yapan şirketin, 90 gün içinde gerekli prosedürleri yerine getirerek lisansını alacağını ve rafineri çalışmalarına başlayacağını belirtti.

Ceyhan sınırındaki, Yumurtalık ilçesine bağlı Sugözü köyünde kurulacak Petrol Ofisi rafinesinin EPDK tarafından başvurusu kabul edilen Çalık-Indian Oil ortaklığındaki rafineriye komşu olacağını anlatan Duru, şunları kaydetti:
“Bu karar bizi, dolayısıyla tüm Çukurova yöresini sevindirdi. Şu anda Petrol Ofisi gerekli prosedürleri yerine getirmeye çalışıyor. Akaryakıt ve dağıtım sektöründeki tecrübelerini Avusturyalı ortakları OMV ile rafineriye taşıyacak Petrol Ofisi, bölgede de önemli istihdam kapısı olacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinin tamamlanmasıyla Ceyhan'ın adı dünyada petrolle anılan bölgelerden biri haline geldi. Bu bölgeye yurt içi ve yurt dışından çok sayıda firma talip. Ancak, bugünlerde tüm Türkiye'de olduğu gibi yatırımcılarda da adeta ölü toprağı serpili. Herkes, kendini ister istemez seçimlere odaklamış durumda. Bu yıl sonunda hükümet ve Cumhurbaşkanının belirlenmesiyle tüm soruların cevaplanacağını ve Ceyhan'ın yatırımlarla şahlanacağına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Duru, Socar-Turcas ortaklığının başvurusunu yaptığını, EPDK'dan gerekli onayı beklediğini, büyük bir olasılıkla iznin seçim sonrasında verileceğini söyledi.

ARAZİ FİYAT VE TAHSİSİ

Duru, bölgede sanayi yatırımları için arazi sorunu yaşanmadığını, yaklaşık 55 milyon metre karelik alanla dünyanın en büyük serbest bölgesinin Ceyhan'da bulunduğunu, bunun 5 milyon metre karelik bölümünün altyapısının ise hazırlandığını vurguladı.

İSKEN enerji santraliyle Botaş arasında da geniş bir arazi bulunduğunu anlatan Duru, “Burada, rafinerilerin, doğalgaz tesislerinin yapılacağı büyük bölge var. Sahil şeridi ve sahilin iç kısımlarında geniş alanlar bulunuyor. Ancak, arazi fiyatlarının düzenlenmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Duru, çıkan haberler ve bölgeye gelen girişimciler nedeniyle arazi fiyatlarının çok yükseldiğini, böyle gitmesi halinde sanayicinin yatırımlarını geri çekebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Girişimci, 300 dönüm yer alacak, ancak, tek parça olarak bulmak mümkün değil. Parça parça satın alınmak istenirken de sorun çıkıyor. Hükümet burayı ağır sanayi bölgesi ilan edebilir. Buralar istimlak edilir, parsellenirse sanayicilere tahsisi daha uygun olur. Tabi bu sırada köylülerin arazileri gerçek değerleri üzerinde alınmalı.”
Duru, arazi sahibi köylülerin, 2-3 bin YTL arasında olan dönüm fiyatlarını şimdilerde 30-60 bin YTL'ye yükselttiklerini de vurguladı.

-5 BİN KİŞİYE İŞ UMUDU-

Yumurtalık Kaymakamı Hasan Kürklü de, Petrol Ofisinin bölgeye yatırım yapmasının kendilerine büyük mutluluk verdiğini, şimdilerde ÇED raporunun olumlu sonuçlanmasını beklediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Petrol Ofisinin bin kişiye doğrudan iş kapısı açacağını, dolaylı yollardan ise çok daha fazla kişinin kazanç sağlamasında pay alacağını anlatan Kürklü, “Bu bölge çok büyük bir enerji koridoru olacak. Çalık ve Petrol Ofisinin buraya rafineri yapacak olması, bunun en büyük göstergesi. Burada yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Hem arazilerin değerlenmesi hem de istihdamda önemli adımlar atılacak” dedi.

Kürklü, Petrol Ofisi'nin EPDK'dan izin alınmasının ardından bölgede bilinçlendirme çalışmalarına başladığını, son olarak rafinerinin yapılması planlanan Sugözü köyünde, halkla toplantı yapıldığını belirtti.
Kürklü, Yumurtalık'ın sadece sanayi şehri olmayacağını batı kesiminin turizm cenneti haline geleceğini vurgularken, “Buradaki turizm yatırım bölgesini çok dikkatli değerlendireceğiz. Körfezin akıntı sistemi çok iyi olduğu için sanayi bölgesindeki kirlilikten turizm alanı etkilenmeyecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!