Çevre skandalına Bakan Eker el koydu

Güncelleme Tarihi:

Çevre skandalına Bakan Eker el koydu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 11:01

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü’nün her yıl yüzlerce kiloluk zirai atığı Beypazarı ve Ayaş gibi ilçelerde toprağa gömmesiyle ilgili ortaya çıkan çevre skandalına el koydu. Eker, hafta sonu olmasına rağmen seçim bölgesi Diyarbakır'dan bürokratlarını arayarak olayın detaylı bir şekilde araştırılmasını ve kendisine rapor sunulmasını istedi.

Haberin Devamı

Türkiye’deki zirai ilaçların ruhsatlanmasında, fabrika, imalat ve şikayet kontrollerinde analizlerini yapan Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, her yıl 100’lerce kiloluk zehirli atığı Beypazarı ve Ayaş gibi ilçelerde toprağa gömdüğü yönündeki iddialar üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı harekete geçti. Çevre skandalıyla ilgili haberleri seçim bölgesi olan Diyarbakır’da öğrenen Eker, hafta sonu olmasına rağmen bürokratlarını arayarak, olayın detaylı bir şekilde araştırılmasını istedi. Yetkililerden, olayın üzerine gidilmesini isteyen Eker, kendisine detaylı rapor sunulmasını istedi.

Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü’nün, büyük indiksiyon döküm fabrikalarında 2000 derecede imhası gereken zirai ilaç atıklarını Beypazarı ve Ayaş gibi ilçelerde toprağa gömmesi Salih Ertür isimli ziraat mühendisinin şikayet dilekçesiyle ortaya çıktı. Ertürk, 5 Nisan 2007’de Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’na yazdığı şikayet dilekçesinde şunları dile getirmişti:

“Enstitü Müdürü Dr.Ali Tamer, döner sermaye kaynaklarını kullanarak bu ilaçları imha yoluna gitmeyip, zararlarını en iyi şekilde kendisinin bilmesine rağmen Çevre ve Orman Bakanlığı, İl Çevre Müdürlüğü, Belediye Çevre Sağlık Müdürlükleri ve bilimum özel ve tüzel çevre kuruluşlarını ve bu kuruluşların yaptırımlarını düşünmeden gizli bir şekilde her yıl ayrı bir ilçede bir yere (ör.Ayaş ve Beypazarı), kanun ve kuralları hiçe sayarak gömdürterek, aklı sıra yok etmektedir...Bu işin nasıl yapıldığını başta şoförler olmak üzere işçilerden A.G, C.Ü, H.K ve daha bir çok kişi iyi bilmektedir.

Ayrıca kansorejen kimyasallarla çalışılmasına rağmen atıklar hakkında Valilik ve Belediyelerin ilgili birimlerine gerekli bilgiler verilmemektedir. Yine B Blok’taki ilaç laboratuarlarının giderlerinden akan asitli sular kanalizasyon borularının her yıl delinmesine sebebiyet vermesine rağmen, hiçbir muameleye tabi tutulmadan direkt atık su kanallarına atılan bu kimyasal maddelerin alt yapıya verdiği zararlar da işin bir başka boyutunu teşkil etmektedir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!