Çevre dostu manyetik buzdolabı

Güncelleme Tarihi:

Çevre dostu manyetik buzdolabı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2002 13:47

Amerikalı bilimadamları, çevreyi koruyan ve ozon tabakasını delmeyen dünyanın ilk manyetik buzdolabını geliştirdiklerini açıkladılar. Dolabın İowa eyaletindeki Ames laboratuarlarında geliştirildiği belirtildi. Yeni buzdolabı büyük çapta enerji tasarruf ettiği için elektrik masrafı da çok az.

Haberin Devamı

Geleneksel buzdolapları soğutma işlemi için küresel ısınmaya nedenolan gazlar çıkarıyorlar. Yeni buzdolabında kullanılan özel bir alaşım, manyetik alana konulduğunda ısınıyor, manyetik alandan çıkarıldığında ise soğuyor. Dolabın soğutma işlemini bu yöntemle yerine getirdiği ifade edildi.

Diğer bir deyişle, gadolinium denilen bir alaşımdan yapılan bir tekerlek, yüksek güçlü bir mıknatısa yaklaştırılınca ısınıyor, mıknatıstan uzaklaştığında ise hızla soğuyor. Yeni buzdolaplarında titreşim olmadığı için dolapların çok sessiz çalıştıkları da ifade edildi.

Sistemi geliştiren uzmanlardan Karl Gschneider, "manyetik soğutmasisteminin gelecekte derin dondurucular, air-condition cihazları, ticari ve ev tipi buzdolaplarında kullanılacağını" ifade etti.

Haberin Devamı

Yeni tip buzdolabının, soğutma işlemi için değil sadece tekerleği hareket ettirecek motoru ve su pompalarını çalıştırmak için elektrik enerjisine ihtiyacı bulunuyor. Bu nedenle de tüketim miktarı çok düşük. Yeni tip buzdolaplarının elektrik olmayan yerlerde bataryayla bile çalışabilecekleri ifade edildi.

Yeni proje üzerinde 1985 yılından beri çalışıldığı ve milyonlarca dolar harcama yapıldığı belirtildi. Ancak yeni teknolojiyle çalışacak buzdolabı ve soğutma cihazlarının 8 yıldan önce piyasaya çıkmayacağı kaydediliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!