Cevher bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Cevher bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2013 00:00

Boston’da terör estiren Çeçen kardeşlerden Cevher Tsarnayev’in marihuana içtiği, saldırı sonrası arkadaşlarıyla eğlendiği bildirildi. Yakalanmadan önce kendisini boynundan vuran zanlının durumu kritik.

Haberin Devamı

ABD’nin Boston kentine geçen hafta büyük korku yaşatan Çeçen kardeşlerden Cevher Tsarnayev (19) dün de hastanede kaldı. Yakalanmadan dakikalar önce kendisini boynundan vuran ve intihara teşebbüs ettiği sanılan Tsarnayev’in bilincinin kapalı olduğu, ifadesinin alınmasının bu aşamada imkansız görüldüğü belirtildi. New Yorker’a konuşan Ashraful Rahman adlı arkadaşı, “Cevher camiye benden daha çok giderdi, ama çok da dindar değildi. Bunu hatırlayınca, ‘Acaba bunu yapmaya zorlandı mı, beyni mi yıkandı’ diye düşünüyorum. Çok fazla marihuana içtiğinden hep sakin biriydi” dedi.

TAMERLAN MI SÜRÜKLEDİ

Üniversiteden bir arkadaşı da Cevher’e geçen çarşamba akşamı, yani maraton katliamından iki gün sonra bir partide rastladığını, kendisinin çok neşeli göründüğünü söyledi. Cevher ile birlikte okulun güreş takımında yer alan Essah Chisholm da, “Buna inanamıyorum. Bence Cevher üzerinde ağabeyi Tamerlan’ın (26) büyük etkisi vardı. Beynini o yıkamış olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

CEVHER TEKNENİN İÇİNDE BÖYLE YAKALANDI / Foto Galeri

Kamera böyle gördü

Bostonlular, Cevher’in yakalandığı tekneyi görmeye geliyor. Yer yer kan lekelerinin bulunduğu teknede incelemeler sürüyor. Cevher’in polis helikopterinden, teknenin brandası altında saklanırken çekilmiş termal kamera görüntüleri yayınlandı.

Polis: Ağabeyini ciple ezdi

Çeçen kardeşler, kimliklerinin belirlenmesi üzerine geçen perşembe MIT kampüsüne bomba bırakmaya çalışırken bir polisi öldürmüş, siyah bir ciple kaçmıştı. Kovalamacının ardından çıkan çatışmada ağabey Tamerlan vurulmuştu. Yetkililerin iddiasına göre polis memurları Tamerlan’ı yerde kelepçelemeye çalışırken, kendisi de yaralı olan Cevher panik halinde sürdüğü siyah ciple ağabeyinin üstünden geçti. Polis, üzerindeki bombayı da patlatan Tamerlan’ın bu patlamadan veya kurşun yaralarından değil, üstünden araç geçmesi nedeniyle öldüğünü savundu.

Haberin Devamı

BOMBACIYI BÖYLE ARADILAR / WEB TV

İkisi de ajandı taraf değiştirdiler

İSRAİL istihbaratına yakın DebkaFile sitesi, Çeçen kardeşlerin ABD ve Suudi istihbaratı için çalışan “çifte ajanlar” olduğunu iddia etti. Buna göre kardeşler, ABD ve Suudi istihbaratı için Rusya’nın Kafkas bölgesinde Suudi kurumların desteğiyle güçlenen cihad yanlısı Vahabi örgütlere sızmaya çalışıyordu. Sonunda ABD’ye ihanet ederek gizlice radikal İslamcıların tarafına geçtiler.

ABD camisinden atıldı radikal imama sarıldı

2009’da amcası Ruslan’ı arayıp “Ben artık Allah’ın işini yapmayı seçtim” diyen Tamerlan’ın geçen yıl Rusya’da geçirdiği 6 ay inceleniyor. Bu süreçte radikal gruplarla tanıştığı sanılan Tamerlan, Rusya’dan ABD’ye döndükten 1 ay sonra oluşturduğu YouTube listesine, Lübnan asıllı Avustralyalı selefi imam Şeyh Feyz Muhammed’in vaazları ile Çeçen şarkıcı Timur Mutsurayev’in Çeçenistan’a özgürlük temalı şarkılarını yüklemiş.

BOKSÖR ŞEYH

Haberin Devamı

ABD’de devam ettiği camide üç ay önce bir imamın, siyah hakları savunucusu Martin Luther King’den övgüyle bahsetmesine sinirlenip “O adamı anma, Müslüman değil” diye bağıran Tamerlan’ın camiden atılması da aynı döneme denk geliyor. Tamerlan’ı radikalleştirdiği öne sürülen Şeyh Feyz Muhammed, 2010’da, Hollandalı İslam karşıtı politikacı Geert Wilders’in “kafasının kesilmesi” çağrısı yapmıştı. Şeyh de Tamerlan gibi eski bir boksör.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!