Çetin, TBMM için Kalemli'ye rakip

Güncelleme Tarihi:

Çetin, TBMM için Kalemliye rakip
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı için, Ekim ayında yapılacak seçimde, ANAP'lı Mustafa Kalemli'ye karşı CHP'den Hikmet Çetin'in adı ön plana çıkmaya başladı. TBMM'nin yeni yasama dönemine başlayacağı Ekim ayında en önemli gündem maddesi iki yıllık süresini tamamlayan Kalemli'nin yerine TBMM Başkanı seçmek olacak. Kalemli'nin yeniden aday olması beklenirken, kulislerde Çetin'in adı da ön plana çıkmaya başladı.

Çetin'e önce DYP'den ‘‘Meclis Başkanlığı'na aday ol, destekleyelim'' önerileri geldi. 1995'te DYP-ANAP anlaşmasıyla ANAP'a bırakılan bu makamı, şimdi ANAP'ın elinden almak isteyen DYP yönetimi, Kalemli'ye karşı birleştirici bir aday arayışına yöneldi. DYP'nin ardından şimdi de RP yönetiminden Çetin'e aynı yönde teklifler geldiği öğrenildi. Çetin'e mesaj gönderen RP kurmaylarının, ‘‘Aslında Meclis'in en büyük partisi olarak başkanlık bizim hakkımız. Ama gerçekçi olmamız lazım. Bizim adayımız seçilemez'' diyerek aday olması için baskı yaptığı kaydedildi.

CHP'nin hükümeti dışardan destekliyor olması da, başkanlık yarışında Çetin için bir şans olarak gösteriliyor. Kalemli'ye karşı aday olması durumunda CHP oylarının yanısıra birinci tur oylamadan sonra RP, DYP ve 10-15 kadar DSP'linin de oyuyla Çetin'in seçimi kazanabileceği savunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!