Çeteyi DiCaprio mu etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Çeteyi DiCaprio mu etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de okudukları okulun kafeteryasını basıp 12 öğrenci ve bir öğretmeni öldüren gençlerin başrolünü Leonardo DiCaprio'nun oynadığı bir gençlik filminden esinlendiği iddia edildi. Dünya gençliğinin son yıldızı Leonardo DiCaprio, ‘‘Basketball Diaries’’ (Basketbol Günlüğü) adlı filmde uyuşturucu nun pençesine düşüyor ve sürekli öğretmenleriyle arkadaşlarını öldürmeyi hayal ediyor.

Denver'da yaşanan korkunç okul katliamından sonra medya ve Hollywood, zan altında kaldı. Arkadaşlarını acımasızca kurşun yağmuruna tutan iki gencin başrolünü Leonardo DiCaprio'nun oynadığı ‘‘Basketball Diaries’’ (Basketbol Günlüğü) isimli filmden esinlenmiş olabileceği öne sürülüyor.

Amerikalı şair Jim Corroll'ın otobiyografisinden beyazperdeye aktarılan filmde katliam, yalnızca bir hayal olarak yer alıyordu. Basketbol takımının başarılı öğrencilerinden biri olan Jim (Leonardo DiCaprio), en sevdiği arkadaşlarından birinin lösemiden ölmesi üzerine bunalıma giriyor ve filmin bir sahnesinde siyah trençkotuyla sınıfı basıp arkadaşlarını ve öğretmenlerini öldürdüğünü hayal ediyordu.

1995 yapımı filmin gösterime girmesinden birkaç yıl sonra, tüyler ürpertici sahneler ABD'nin Littleton kentindeki Columbine Lisesi'nde gerçek oldu. Siyah trençkot giymiş iki genç, okulu basarak arkadaşlarının üstüne kurşun yağdırdılar. İntihar etmeden önce de okula kurdukları bubi tuzaklarıyla dehşet saçtılar. Şimdi 18 yaşındaki Eric Harris ile 17 yaşındaki Dylan Klebold adlı gençlerin Leonardo'nun rolünden esinlenerek katliama girişmiş olabilecekleri öne sürülüyor.

FİLM YARGILANIYOR

Gençlerin büyük ilgi gösterdiği film, daha önce de sanık sandalyesine oturdu. 1997 yılında Kentucky'de bir lisede dua eden arkadaşlarını öldüren 14 yaşındaki gencin de bu filmden esinlendiği öne sürüldü. Rastgele ateş açarak üç arkadaşını öldüren Michael Carneal ise kısmen bu filmden etkilendiğini iddia etti. Hatta Carneal'in sık sık oynadığı bilgisayar oyunlarının üreticisi ve film yapımcısı Seagram ile Sony aleyhine 130 milyon dolarlık tazminat davası açıldı.

Şimdiye kadar sadece ‘‘Bsketbol Günlüğü’’ değil, başka sinema filmleri de şiddet sahneleriyle kitleleri suç işlemeye teşvik etmekle suçlandılar. Bu filmlerden biri de tüyler ürpertici sahnelerle dolu olan Oliver Stone'un ‘‘Natural born Killers’’ (Katil Doğanlar) isimli filmi. ABD'de silahlı bir saldırıya uğrayan bir kadın, saldırganın ‘‘Katil Doğanlar’’ filminden esinlendiği gerekçesiyle Oliver Stone'u dava etmek istedi. Stone, filmin anayasanın öngördüğü ifade özgürlüğünün koruması altında olduğunu savundu. Geçtiğimiz günlerde Yüksek Mahkeme ise bu savunmayı reddetti. Böylece Stone'nun filminin yargılanması için yeşil ışık yanmış oldu.

Film sanık sandalyesinde

Başrollerini Leonardo DiCaprio, Mark wahlberg, James Madio, Patrick McGaw ve son yılların en gözde kadın yıldızı Juliette Lewis'ın oynadığı ‘‘Basketball Diaries’’ (Basketbol Günlüğü) filmi, tüm dünyada büyük ilgi çekti. Filmi daha önceleri birçok müzik grubunun klibine imza atan ve MTV ödülü kazanan Scott Kalvert yönetti. Filmin senaryosu, çağdaş Amerikan yazar, şair ve müzisyenlerinden Jim Carroll'un 1963-66 yılları arasında kaleme aldığı ve 1978'deki ilk basımından sonra bestseller olan günlüğünden yola çıkılarak yazıldı. Genç oyuncuların ve yönetmenin filmdeki performansı, birçok eleştirmenden tam not aldı. Amerika'da şiddetin sinema filmlerinden yazılı ve görsel basına, reklamlardan özel yaşama kadar pek çok yere sızması, tartışma konusu oldu. Basının, Hollywood'un ve televizyonların şiddete aşırı yer vermesi, kıyasıya eleştiriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!