Çetelerin üstüne gidin

Güncelleme Tarihi:

Çetelerin üstüne gidin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

MGK'nın 6 saat süren dünkü toplantısında, hükümete, ‘‘Çetelerin üzerine gidilmesi konusunda tam destek’’ verildi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Boztepe, Birdal olayına karışan Uzman Çavuş Cengiz Ersever'in daha önce yargılandığını, ancak beraat ettiğini söyledi. Genelkurmay Başkanı Karadayı da, hükümetin çetelerin ortadan kaldırılması konusunda rahat davranmasını ve TSK içinde bile olsa ortaya çıkarılmasından memnuniyet duyacaklarını vurguladı.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), organize suçların engellenmesi için çetelerin üzerine daha kararlılıkla gidilmesi ve her türlü önlemin alınması konusunda Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunma kararı aldı. Kurul'un asker üyeleri, hükümetin çetelerle mücadelesine tam destek verdiler ve TSK içindeki çete üyelerinin de temizlenmesi için, hükümetle tam bir uyum sağlanacağını vurguladılar.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında dün sabah 09.30'da başlayan ve yaklaşık 6 saat süren MGK'nın ana gündem maddesini, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal'a yapılan suikast girişimi oluşturdu. İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ve Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, saldırı ve faillerle ilgili ayrıntılı bir rapor sundular. Raporun değerlendirilmesinden sonra, saldırının Türkiye'nin ‘İstikrarını bozmaya yönelik’ olduğu belirtilerek, organize suç odaklarının söndürülmesi gerektiğinin altı çizildi. Kurul, hükümetin çetelerin üzerine çok daha etkin olarak gitmesi için her türlü önlemin alınmasında görüşbirliğine vardı ve bu kararın hükümete bildirilmesini kararlaştırdı. Polisin, saldırganları kısa sürede yakalamada başarılı olduğu da vurgulandı.

BOZTEPE'DEN YARGI SİTEMİ

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe, saldırıya jandarmanın isminin karışmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Boztepe, suikast girişimini organize eden Jandarma Uzman Çavuş Cengiz Ersever'i ordudan uzaklaştırmak için daha önce mahkemeye verdiklerini, ancak beraat ettiğini kaydetti. Boztepe, yargı ile ilgili örtülü sitemini şöyle dile getirdi:

‘‘Bu kişi mahkemeye gitti. Beraat etti, geri geldi. Bunun gibi bir tane daha var. O da ceza almadı. Yargı yolu çalıştı. Yapacağımız bir şey yok. Bunların bizim içimizde bulunmasından biz de rahatsızız. Atılmalarını istiyoruz ama yargı yolu çalışıyor.’’

KARADAYI'DAN AÇIK ÇEK

Orgeneral Boztepe'nin organize suçlar ve mafyanın üzerine yılmadan gidilmesi gerektiği görüşüne Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı da ‘tamamen’ katıldığını kaydetti. Karadayı, hükümetin çetelerin ortadan kaldırılması konusunda rahat davranmasını ve TSK içinde bile olsa, bu kişilerin ortaya çıkarılmasından memnuniyet duyacaklarını vurguladı.

Toplantıda, PKK ve diğer terör örgütleri ile verilen mücadelenin de başarı ile yürütüldüğü ve kaydedildi. Terörle mücadelenin, ‘hukuk kuralları ve insan haklarına saygı çerçevesinde’ yürütülmesi gerektiği, bu anlayışın tüm güvenlik birimleri tarafından titizlikle yerine getirilmesi istendi.

GAP'A YERİNDEN YÖNETİM

Toplantıya katılan Devlet Bakanı Salih Yıldırım, GAP'ın mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi aktardı. Yıldırım, GAP ile ilgili finansal sorunların bir an önce giderilmesi gerektiğini belirterek, GAP idaresinin Şanlıurfa'ya taşınacağını ve ilgili birimlerin bu merkeze bağlanacağını kaydetti. Kurul üyeleri, projenin en geç 2010 yılında tamamlanacak şekilde hükümetin gerekli önlemleri almasını karara bağladı.

Toplantıda ayrıca sel felaketleri ve alınan önlemler görüşüldü. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin felaket sırasında sergilediği başarıdan duyulan memnuniyet dile getirildi. Zararın en kısa sürede karşılanması için çalışılması istendi.

MGK'da hükümete destek

MGK'da yanyana oturan Başbakan Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, toplantıdan önce bir süre sohbet etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe de birlikte oturdu. Asker kanadı, hükümete çetelerle mücadelede tam destek verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!