Çetelere teşvik müteahhide af

Güncelleme Tarihi:

Çetelere teşvik müteahhide af
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te kabul edilen af yasası onaylanırsa cezaevlerinin yarısı boşalacak. Tüm çeteler, hırsız müteahhitler, işkenceciler ve kasten adam öldürenler af kapsamında...

Türkiye deprem şokunu atlatmaya çalışırken, TBMM sabahlara kadar aralıksız çalışarak, bir yıldır tartışılan affı çıkardı. Aftan cezaevlerindeki 26 bin 500 kişi yararlanacak.

Onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in önüne giden yasadan Susurluk ve Söylemez Kardeşler çetesinin mensuplarının da arasında bulunduğu birçok çete mensubu yararlanacak. Kasten adam öldürenler ve başta Manisa davasının sanıkları olmak üzere, işkenceci polisler de af kapsamına girdi.

26 BİN BEŞYÜZ KİŞİ YARARLANACAK

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yasa hakkında bilgi verirken, halen cezaevlerinde 70 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyledi. Türk, bu yasayla 26 bin 500 tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinden çıkacağını, terör suçlusu 10 bin 800 kişinin ise bu yasadan yararlanamayacağını bildirdi.

KOALİSYONDA KRİZ ÇIKTI

Af tasarısı geçen yıl, Başbakan Bülent Ecevit'in eşi ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit, annesi cezaevinde yatan bir kız çocuğundan etkilenmesiyle gündeme gelmişti. Rahşan Ecevit, affın kapsamı içine MHP, FP, ANAP ve birkaç DSP'linin de desteğiyle, çete ve katillerin de alındığını öğrenince, gece tasarıyı geri çektirme girişiminde bulundu.

İSYAN ENDİŞESİ

Koalisyon liderleri Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz, yaklaşık bir saat süreyle pazarlık yaptı. Sonunda yasanın aynen çıkarılması kararlaştırıldı. Bu kararda görüşmeleri televizyondan izleyen cezaevindeki mahkumların, tasarının geri çekilmesi halinde isyan çıkarabileceği endişesinin etkili olduğu öğrenildi.

GÜNEYDOĞU LOBİSİ

Tasarının görüşmeleri sırasında doğu ve güneydoğulu milletvekilleri, ‘‘Adam öldürenler ve çeteler affediliyor. Ama terör örgütünün silah zoruyla evinden ekmek aldığı kişiler affedilmiyor’’ yönünde yakınmaları oldu. Doğulu vekillerin bu yakınması liderler zirvesinde ele alındı, ancak olumlu sonuç çıkmadı.

HIRSIZ MÜTEAHHİTLERE AF

Başta Adana'da meydana gelen depremde yıkılan binaların müteahhitlerinin de yargılandığı ve on yıl hapsi öngören TCK'nın ‘‘Tedbirsizlikle ölüme sebebiyeti’’ düzenleyen 455. maddesi, af kapsamına alındı. Buna bir istisna getirilmeyince de halen yargılamaları süren bu sanıklar başta olmak üzere tüm hırsız müteahhitlere de af çıkarıldı. Ancak, af 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenmiş suçları kapsadığı için Marmara depreminin olası sanık müteahhitleri aftan yararlandırılmayacak.

MEZAR SOYGUNLARINA DA AF

Yasa, ünlü işadamı merhum Vehbi Koç'un mezarını açarak fidye almak amacıyla cesedini kaçıran mezar soyguncularına da af getirdi.

AKŞENER'E DE DİNLEME AFFI

Telefon dinleme skandalına imza atan dönemin İçişleri Bakanı DYP'li Bakanı Meral Akşener hakkında, TCK'nın 195/2 maddesinden hazırlanan fezleke de af kapsamına alındı.

GÜLEN VE GÖKÇEK'E İNDİRİM

DGM yetkilileri, TCK'nın 313 ve 314. maddesinin af değil ceza indirimi kapsamına alındığı için laik devlet düzeni aleyhine çete kurmak iddasıyla Fetullah Gülen hakkındaki soruşturma ile ihale çetesi oluşturmakla suçlanan FP'li Melih Gökçek'in soruşturmalarının devam edeceğini açıkladılar. Ancak bu kişiler yargılanıp hüküm giyerlerse cezalarının tümü kalkmayacak, üçte bir oranında indirime uğrayacak.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLAR

Meclis Soruşturma Komisyonu raporları bulunan Mesut Yılmaz, Mustafa Kalemli, Yaşar Topçu ve Necati Çelik olmak üzere çok sayıda eski bakan ile 300 civarında eski ve yeni belediye başkanı da büyük çoğunluğu TCK'nın 240. maddesindeki, ‘‘Görevi kötüye kullanma’’ suçundan hazırlanan fezlekeler de, yasadan yararlanılarak, işlemden kaldırılacak ve Yüce Divan yolu kapanacak.

35 GAZETECİ DE ÖZGÜR

Basın ve Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların ertelenmesini öngören tasarı, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa, halen cezaevlerinde bulunan 28 hükümlü, 27 tutuklu ve 6 hükmen tutuklu olan 61 gazeteciden, aralarında İsmail Beşikçi ve Oral Çalışlar'ın da bulunduğu 35'ine özgürlük yolunu açtı. 28'i, ‘‘Örgüt üyesi olmak suçundan’’ yattığı için yasa hükümlerinden yararlanamayacak.

Tüm çetelere ceza indirim

Yasa 23 Nisan 1999'a kadar işlenen ve aralarında TCK'nın 313. maddesi de yeralan suçlara üçte bir oranında ceza indirimi görüyor. Bu kapsamda, DGM'de 313'ten yargılamaları süren YUVA Vakfı yöneticileri ile meczup Mustafa Kaçar da ceza indiriminden yararlandırılacak.

İşte affedilen suçlar

AFFEDİLMEYENLER

* Vatan hainliği, * Vatandaşın devlete karşı silah kullanması, * Devlete karşı harbe veya dümanca hareketlere tahrik, yabancı devlet müdahalesine çalışma, * Askeri tesisleri tahrip, * Taksirle işlenen casusluk, * Gizli askeri bölgelere girme, * Devlet sırlarını ifşa, * Milli bayrak ve alemetlere saldırı, * Devletin Anayasa ve temel nizamlarını bozma, * İsyana ve birbirini öldürmeye teşvik, * Askeri ve zabıtayı itaatsizliğe teşvik, * Halkı devlet kuvvetlerine karşı cürümleri işlemeye teşvik, * Memleket emniyetini tehlikeye koyacak yayımlar, * Halkı askerlikten soğutma, Cumhurbaşkanına suikast, * Devletin emniyetine karşı silahlı çete kurma, * Çetecilere yardım, * Halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik, * Ormanları yakmak, yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar, * Atatürk aleyhine işlenen suçlar, * Basit ve nitelikli zimmet, memurun devlet alım ve satımlarına fesat karıştırması, * İrtikap, rüşvet, * Uyuşturucu maddelerle ilgili suçlar, * Genel adap ve aile düzeni aleyhine işlenen suçlar, * Mevsuf adam öldürme cürümleri, * Dolandırıcılık, hileli iflas, * Kaçakçılığın men ve takibi sırasında görevliyi veya görevliye yardım edeni öldürmek, toplu veya teşekkül halinde kaçakçılık, * Haksız mal iktisabı ve kara paranın aklanması, * Yıkıcı, öldürücü alet veya barut ve benzeri ateşli ecza üretimi veya yurda sokulması veya satışı, * Yurt içinde korunması gerekli taşınır kültür ve tabiat varlıklarının yurtdışına çıkarılması, * Vergi, resim ve harçlara ilişkin yasalardaki suçlar. * Öğrenci affı hariç olmak üzere, daha önce bir aftan yararlandıktan sonra yeniden suç işleyenler.

Memura disiplin affı

Memurların disiplin cezalarının, bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasını öngören tasarı, dün TBMM Genel Kurulu'unda kabul edildi. Af, 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenmiş suçları kapsayacak. Yasa, bu tarihten önce işlenen ve af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı, ilgililer hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmamasını da hükme bağlıyor. Devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalar da işlemden kaldırılacak. Kesinleşmiş olan disiplin cezaları da infaz edilmeyecek. Yasa, getirilen affın, ilgililere geçmiş süreler için parasal yönden herhangi bir talep hakkı verilmemesini de öngörüyor.

Tarkan başvurursa...

Af yasasından yararlanacak ünlülerin başında asker kaçağı olan ünlü pop şarkıcısı Tarkan da bulunuyor. Tarkan, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra başvuru yaparsa normal askerlik sürecini başlatabilecek.

* Anayasa kuruluşları ve kamu şahsiyetlerini tahkir, * Dost devlet bayrağına hakaret, * Siyasi hürriyet aleyhinde cürümler, * Din hürriyeti aleyhinde cürümler, * Din görevlilerine saldırı, * Mabet ve kabirlerdeki eserlere saldırı, * Ölülere karşı saldırı, * Kişi hürriyetinden mahrumiyet, küçükleri kaçırma ve alıkoyma, * Mahkum ve tutuklulara karşı görevin kötüye kullanılması (işkence), * Hususi maksat için görevin kötüye kullanılması, * Emredici suç ve şartlı tehdit, * Tehdit, * Tehdit ile menfaat temini (çete), * Mesken masuniyetini ihlal, * Memurun görevini kötüye kullanarak konut dokunulmazlığını bozması, * Haberleşme hürriyetini bozma (tele-kulak), * Meslek sırrını ifşa, * PTT memurunun sıfatını kötüye kullanarak bozması, * İş ve çalışma hürriyeti aleyhine cürümler, * Denetim görevini ihmal ile zimmet, * Görevi kişilere karşı kötüye kullanma, * Memurluk sırrını ifşa, * Görevi ihmal, * Memurun öğrendiği suçu merciine bildirmemesi, * Memurların birlikte görev bırakmaları, * Din hizmetlilerinin sıfatını kötüye kullanması, * Resmen saklı tutulan eşyayı çalma, * Hakimin kayırma ve düşmanlık duygusu ile kanuna aykırı işlem yapması, * Memurların başkalarının mülkiyet hakkını ihlali, * Memurun miktarından fazla veya haksız para cezası alması, * Bir kimseyi cebren ve bedava çalıştırma, *Memura karşı şiddet ve tehdit, * Memura mukavemet, * İzinsiz okul açma ve öğretmenlik yapma, * Suç uydurma ve resmi mercileri aldatma, * Masum bir kimseye suç atma, * Yalan tanıklık, * Avukatlık görevinin kötüye kullanılması, * Cesedi saklama veya gömme, * Hakkı olmayan mala el atma, * Tutuklunun kaçması, memurun kaçmayı hazırlaması, * Ticarette hile, sahte damgalı ölçü ve tartı aletlerini kullanma, * Ticarete hile karıştırma, * Taklit parayı tedavüle çıkarma, * Kamu taahhütlerine hile karıştırma, * Sahte kıymetli damgaları kullanma, * Demiryoluna zarar verme, * Gıda maddelerine hile karıştırma, * Hayasız hareketler (teşhircilik), * Fuhuş amacıyla kadın oynatmak, * Söz atma ve sarkıntılık, * Namus için çocuk öldürmek, * Kadının çocuğunu düşürmesi, küçüğü veya kendini idare edemeyeni terk, * Sövme, basit ve mevsuf hırsızlık, * Emniyeti kötüye kullanma, * Hile ile kadınların yanına girme, * Çocuğun nesebini saklama ve terk, * Çocuk düşürme ve kadının ölümüne sebebiyet, * Terbiye yetkisinin kötüye kullanılması, * Hakaret, * Emniyeti kötüye kullanma, * Hayvan öldürme veya zarara uğratma, * Bilgisayar programını ele geçirme ve çoğaltma.

Cezasının üçte biri affedilen suçlar

*Memurun devlet alım-satım işlerinde menfaat temini, * Hakimler üzerinde nüfuz kullanma, * Hakimlerin nüfuz ve tesir altında karar vermesi, * Subaylarla emniyet mensuplarının görevlerini ihmalleri, * Memurun sanığa cürmünü söyletmek için işkence ve kötü muamele yapması, * Yıkıcı-öldürücü aletler veya ateşli ecza kaçakçılığı ve ticareti, resmi nüfuz ticareti, * Cürüm işleyenleri saklamak ve cürmün delillerini yoketmek, * Hükümlü ve tutukluların ayaklanması, memurun kaçağa kolaylık göstermesi, * Suç işlemeye alenen tahrik, * Kanunun cürüm saydığı fiili övme, korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, * Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak (çete), * Teşekkül mensuplarına yardım, * Paralarda kalpazanlık, resmi belgede sahtecilik, * Fligranlı kağıtlarda kalpazanlık, * Kalpazanlık aletleri yapma, * Devlet mührünü taklit veya kullanma, * Resmi belgede sahtecilik, * Ticari hüviyeti yanlış gösterme, * Hususi belgelerde sahtecilik, * Sahte belgeyi kullanma, * Gerçek belgeyi bozmak, * Cezayı artıran hal-memurluk sıfatı, * Defterde ve bilgi vermede sahtecilik, * Sahte rapor verme ve bunu kullanma, * Kasten yangın, * Resmi artırma eksiltmesine hile karıştırma, * Uçak kaçırma, * Umumun sağlığını tehlikeye sokma, * Bina ve eşyayı tahrip, * Şahsın hayatını tehlikeye sokma, * Resmi haberleşmeyi bozma, * Tehlikeli gıda maddeleri satma, * Kasten adam öldürmek, * Yağma, * Adam kaldırma, * Sağlık mesleğinin kötüye kullanılması, * Korkutarak faydalanma, * Hükümete karşı şiddet.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!