Cereyan kapmak isteyenlerin dergisi

Güncelleme Tarihi:

Cereyan kapmak isteyenlerin dergisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00

Elif Dürüst ve kardeşi Şirin Yalçın’ın kurduğu Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği, üç aylık bir sanat, kültür ve düşünce dergisi çıkardı.

İsmi Aralık. Yazı İşleri Müdürü Şirin Yalçın dergiyi şöyle tanımlıyor: "Biz Aralık Derneği’ni hep gündelik hayatınızın olağan akışına ve kasvetine açılmış bir aralık olarak kalmasını istiyoruz. Dergiyi de bu düşünceden, bu arzudan doğan bir iletişim aracı olarak tasarladık. Büyüklerimiz bizi aralıkta durma, cereyan kaparsın diye uyarırlardı. Galiba biz cereyan kapmak istiyoruz, birbirimizden, yazarlarımızdan ve okurlarımızdan..."

Derginin ilk sayısında çok ilginç konular ve makaleler var. Popüler Kültür başlıklı dosyada İskender Savaşır "Bir popüler kültürden söz edilebilir mi?" diye sorguluyor, piyanist Fazıl Say’la popülerlik meselesini tartışıyor. Mustafa Arslantunalı ise sol kuşağın gazeteleri Güneş ve Şenola’dan Tan Gazetesi’ne uzanan yolu anlatıyor.

Dergide plastik sanatlara da geniş yer ayrılmış. Zeynep Sayın, Arslan Eroğlu’yla Levhalar, Tabelalar ve Tablolar başlıklı uzun bir söyleşi yapmış. Eroğlu’nun sanata bakışını, metodunu, Mehmed Siyah Kalem’e varan örneklerle anlattığı söyleşinin sayfalarında son işlerine de yer verilmiş.

Dergide ayrıca Elif Köksal’ın yazdığı Nasıl Bakıyorsak Öyle Galiba Dünya adlı kısa öyküsü, Çağlar Keyder’le yapılmış ABD üzerine bir söyleşi ve Fırat Yücel’in 11 Eylül Sonrası Hollywood’da Korku İklimi başlıklı makalesi yer alıyor. Yücel, makaleye düşünür Slavoj Zizek’ine gönderme yaparak başlıyor. Zizek’e göre, Steven Spielberg’in Philip K. Dick’in kısa hikayesi Minority Report’tan uyarladığı Azınlık Raporu filmi, ABD’nin 11 Eylül’den sonra izlediği politika anlayışını oldukça iyi özetleyen bir öyküye sahipti: George Bush’un 20 Eylül 2002’de Beyaz Saray’a sunduğu Ulusal Güvenlik Stratejisi adlı raporda, ABD’nin iç güvenliğini sağlamak için önleyici saldırılar yapma hakkına sahip olduğu belirtiliyordu. 11 Eylül’ün Hollywood’a etkisini irdelediği makalesinde Yücel ayrıca başka bir eğilimden söz ediyor: "Hollywood sinemasının 11 Eylül sonrası anlatılarında göze ilk çarpan eğilimin, çekirdek aileye yönelik tehditten yola çıkan filmlerin sayısındaki artış olduğunu görüyoruz. Pek çok korku-gerilim filmi, çekirdek ailenin bütünlüğünün ortadan kalkmasını temel korku motifi olarak kullanıyor. Uçuş Planı, kocasının ölümüyle sarsılan bir annenin uçakta kızını kaybetmesi sonucu yaratılan paranoya etkisini, Tanrıdan Gelen ölen oğullarını genetik teknoloji sayesinde yeniden dirilten anne-babanın yaşadıkları dehşeti, Gizemli Parçalar oğlunun öldüğüne inandırılmaya çalışılan annenin otoritelerle giriştiği sinir savaşını konu alıyor."

Aralık Dergisi bütün kitapçılardan temin edilebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!