Cenneti yaşamak

Güncelleme Tarihi:

Cenneti yaşamak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Her sabah bisikletle turladığım sahilde şöyle bir yazı var: ‘‘Seversen yeşili, yaşarsın cenneti''

Zamansız ağustos yağmurları sayesinde yeniden yeşeren çimenlerdeki kocaman pankart her geçişimde ilgimi çekiyor.

Aksi gibi tam durduğu yerde bir tek ağaç yok...Yazın otlar kuruduğunda denizin birkaç adım ötesi kurak mı kurak. Birkaç yıl önce dikilmiş cılız fidanlar susuzluktan gitti gidecek. Yağmur yağdığında şöyle bir dikiliyorlar sonra yine boyunları bükük. Pankart durduğu yerde acayip sırıtıyor.

Anlayacağınız yeşil yok, cennet de yok.

Fark ettim, son zamanlarda herkes bir cennet tutturmuş gidiyor.

Papa 2. Jean Paul uzun yıllardan sonra ilk kez cenneti hatırlatmak için Fransızlar'ı ziyaret ediyor.

Kürtaj konusunda kiliseyi pek takmayarak bayağı bir yol alan Katolik Fransızlar ona göre cehennemlik çünkü.

Fransızlar da alabildiğine hınzırlar.

Papa'nın ziyaretinden birkaç gün önce kilisenin cennetine iki alternatif cennet sunuyorlar: Bilgelik ve Aşk. Le Point Dergisi, felsefenin babası Eflatun'u kapak yapıyor. Nouvel Observateur ise Çılgın Aşkı.

Bir yanda, 2 bin 400 yıl önce yaşamış Eflatun'un hocası Sokrat'ın ‘‘Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir'' sözleri, diğer yanda ‘‘Yaşamı Tanrı verir. Kürtaj ve doğum kontrol Tanrı'nın yaşam sunmasını önlüyor'' diye buyuran bir Papa.

John Lennon-Yoko Ono aşkından, Edith Piaf-Marcel Cerdan aşkına kadar sayısız ölümsüz aşkı anlatan Nouvel Observateur ideal aşkı tarif ederken ‘‘Diğer yarınız cennet olabilir'' gibi bir laf ediyor. 2. Jean Paul'e bir darbe daha.

Elmanın ya da portakalın yarısı diye de bildiğimiz ‘‘Diğer yarının'' şair Aristofanes'e göre ilginç öyküsü var: Yaradılışın ilk dönemlerinde üç tip insan vardı. Çift erkek, çift kadın ve androjen denilen hem erkek, hem kadın. Dört bacak, dört kol, iki üreme organı ve iki başa sahip olan bu yaratıklar kendilerini pek güçlü gördüklerinden tanrılara kafa tutmaya başladılar. Kendisine kafa tutanları benzetmeye pek alışkın Zeus'un buyruğuyla tanrılar harekete geçtiler ve çift insanlara cezalarını verdiler. Onları ikiye ayrıldılar. İnsanlar hem güçlerini kaybettiler, hem de diğer yarılarını. Ve bundan sonra yaşamlarını diğer yarılarını aramakla geçirdiler.

Karar verdim. Bizim sahil ağaçsız kalmaya devam ederse, Kadıköy Belediyesi'ne pankarttaki yazıyı ‘‘Bulursan diğer yarını, yaşarsın cenneti'' diye değiştirmesini önereceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!