Cennet'e kuşbakışı

Güncelleme Tarihi:

Cennete kuşbakışı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 09:32

Dalyan... Köyceğiz Gölü'nün kıvrıla büküle denize açılan kapısı. Bir doğa harikası. Yolu bilmiyorsanız, kanallarda kaybolup gidebilirsiniz. Dünyada eşine az rastlanır bu Cennet köşeyi 700 metrelik zirveden görüntüledik. Ortaya doyumsuz manzaranın harika fotoğrafları çıktı.

Haberin Devamı

700 METREDEN DOÄžA HARÄ°KASI DALYAN / Foto Galeri

Dalyan, Ege Denizi ile Akdeniz’in sarmaÅŸ dolaÅŸ olduÄŸu noktada bulunan doÄŸa harikası…1980 yılı öncesi KöyceÄŸiz’e,Âsonra da Ortaca’nın ilçe olmasıyla buraya baÄŸlanan Dalyan, 15-20 yıl öncesine kadar kendi halinde sessiz, sakin bir kasabaydı.

Dünyada denizle bağlantısı olan 7 gölden biri olan Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan Dalyan Kanalı ve Dalyan Kasabası'nın kaderi 1990'lı yıllarla birlikte hızla değişti. Değişim nedeni yine bir doğa mucizesi: Caretta Caretta... Evet, 90'lı yıllarda çevreye duyarlı girişimler sonucu bu bölgede, eşsiz kumsal İztuzu'na yumurta bırakan Caretta Caretta kaplumbağaları bölgeyi kısa sürede dünyanın gündemine getirdi.

Caretta Caratta ile yıldızlaşan Dalyan ve çevresinin başka güzellikleri ise son yıllarda yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Kaunos Antik Kenti burada, kayalara oyulmuş kral mezarları burada, şifalı suları, ve çamurları, Sultaniye gibi kaplıcaları bu güzelliklerden bazıları.

Haberin Devamı

İşte bu gizli Cennet'i daha iyi görebilmek için doğa dostu rehberimiz Gül Başağ ile önce İztuzu yolu üzerinde bulunan Gökbel Köyü'ne oradan da 700 metrelik zirveye doğru zorlu yolculuğumuz başladı. Otomobilimizin arkası bir virajdan dönmeden önü bir başka viraja girdi. Heyecan bir an bile dinmedi.

Ve sonunda işte Cennet... Köyceğiz Gölü, Dalyan, İztuzu tüm ihtişamı ile önümüzde. Deklanşöre bastıkça yorgunluğumuz gitti, hayranlığımız arttı.

DÖNÜŞ YOLUNDAKİ ÇOBAN NİNE

İçimizden zirveden inmek, bu güzelliği bırakmak gelmiyordu. Ancak, daha geç olmadan dönüş yoluna çıkmak zorundaydık. Aşağılara indikçe, Günlük ağaçları yakıcı güneşe serin şemsiyeler gibi siper oluyor, Yuvarlak Çay'ın bir kolu olan kanalın kıyısındaki yeşillikler arasındaki yol bizlere rüyadaymış hissi yaşatıyordu.

Bu güzellikler arasında birden beliriyor Çoban Nine. Alnındaki çizgileri dipsiz kuyular kadar derin, bıçaktan daha keskin Nine, çocuklarını büyütmüş, evlendirmiş, torunlarını kucaklamış. Ama hayat... Kimseye muhtaç olmadan bu Cennet köşede koyunları ve can dostu Karabaş'ı ile yaşıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!