Cennet koylara ‘Mavi Kart’lı koruma

Güncelleme Tarihi:

Cennet koylara ‘Mavi Kart’lı koruma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 14:22

MUĞLA Mahalli Çevre Kurulu, Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında olağanüstü toplandı. Toplantıda tekne ve yatların sintine kontrolünü sağlayacak ‘mavi kart’ uygulaması anlatıldı. Türkiye’de bir ilk olan uygulama kapsamında teknelerin atıkları kontrol altına alınacak. Vali Altıparmak, denetimlerin sıklaştırılacağını ve kurallara uymayan teknelere en üst seviyede para cezası verileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Muğla Mahalli Çevre Kurulu ‘Deniz araçlarından kaynaklanan atıklar’ gündemiyle olağanüstü toplantı düzenledi. Vali Ahmet Altıparmak, başkanlığında yapılan toplantı Valilik 75. Yıl Salonu’nda gerçekleştirildi. Vali Altıparmak, deniz kirliliğini önlemek için projeler geliştirdiklerini ve denetimleri sıklaştırdıklarını hatırlattı. Türkiye’de ilk kez uygulanacak ‘Mavi Kart’ sistemini tanıtan Altıparmak, keyfi olarak denizi kirletenlere en üst sınırdan para cezası kesileceğini ifade etti. Mavi

Kart uygulamasıyla tekne ve yatların artık denizlere sintine, katı atık ve pis su bırakamayacağını bildiren Vali Altıparmak, proje hakkında şu bilgileri verdi:
“Kıyılarımıza gelen tüm yerli ve yabancı teknelere kredi kartı şeklinde Mavi Kart vereceğiz. Kartlar şu anda basılıyor, teknecilere bu kartları ücretsiz dağıtacağız. Tekneciler ve yatçılar deniz kıyısında oluşturulan 30 ayrı atık boşaltma tesisine giderek her türlü atıklarını buralara bırakacaklar. Bu tesislerde Mavi kartlarına ne kadar ve ne zaman atık bıraktıkları işlenecek. Bu şekilde teknelerin atık boşaltımı takibe alınacak.”

Haberin Devamı

Denetimlerin de sıklaştırılacağını kaydeden Vali Altıparmak, “Mavi Kartların bilgilerini okuyabilen 3 adet Sahil Güvenlik Ekibinde, birer adet Özel Çevre Kurumunda ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğünde olmak üzere toplam 5 pos cihazıyla denetimlere çıkacağız. Deniz ortasında tekneler ve yatlar durdurularak mavi kartları okutulacak. Atık bırakma tesislerine gitmemiş olan teknelerin pis sularını denize boşalttığı böylece ortaya çıkacak. Keyfi uygulamalara son vereceğiz. Cezaları en üst seviyede tutacağız. Denize atık bırakan teknelere 25 bin TL para cezası kesilecek. Marinalarda atık bırakıldığında ise o marinaya 65 bin TL ceza kesilecek. Mavi Kart almayan tekne sahiplerine de 5 bin TL para cezası verilecek. Bu projeyle koylarımız artık teknelerin bıraktığı atıklardan kurtulacak” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!