Cenevre görüşmelerinde tansiyon yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Cenevre görüşmelerinde tansiyon yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

BM Dolaylı Kıbrıs Görüşmelerinin ikinci turunda, Kıbrıs Rum lideri Glafkos Klerides’in bugün yaptığı açıklamalarla hava gerginleşti.

Klerides, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto ile yaptığı görüşmeden sonra KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş’ı suçlayarak, konuşma ambargosunu ihlal etti.

Görüşmeler hakkında basına bilgi verilmemesi konusundaki yasağı delen Klerides, yaptığı açıklamada, konfederasyon önerisini tartışmayacaklarını ve kabul etmeyeceklerini söyledi. Rum Kesimi lideri, „Biz burada yeni bir devlet kurmak için değil, üniter devletten federal devlete geçişi sağlayacak Anayasa değişikliği için uğraşıyoruz“ dedi.

Denktaş’ın „Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kaldırarak, iki yeni devlet kurmayı önerdiğini“ belirten Klerides, konfederasyon önerisinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Rum lider, çözümün, bağımsız ve toprak bütünlüğü garanti altına alınmış tek bir egemenlik, tek bir uluslararası kimlik ve tek bir vatandaşlık ilkesi üzerinde kurulması olduğunu ileri sürdü.

Klerides, Kıbrıs sorununun çözümünde, Rum kesiminin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, BM şartı ve diğer uluslararası sözleşmelerin taahhütü çerçevesinde temel insan haklarına saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

Rum kesiminin, AB’ye tam üyelik başvurusu çerçevesinde yeni anayasanın mevcut AB yasalarına uygun olması gerektiğini belirten Klerides, Denktaş’ı da yanlış bilgi vermekle suçladı. Rum lider, şöyle dedi:

„Denktaş, çözüme ulaşılması gerekirse, Kıbrıs Rumlarının gerçeği tanımaya hazır olması gerektiğini söylüyor. Şunu açıkça söyleyeyim ki, biz Türk saldırganlığını ve işgalini hiçbir zaman tanımayacağız.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!