Cemil Çiçek'ten Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Güncelleme Tarihi:

Cemil Çiçekten Bakanlar Kurulu sonrası açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 18:12

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Türkiye, bir demokratik ülkedir ve Türkiye'nin demokrasiyi tercihi, temel bir tercihtir. Eksiği vardır, noksanı olabilir ama biz demokrasiyi, mevsimlik bir tercih olarak almadık, bir temel tercihtir” dedi.

Haberin Devamı

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulundu ve  soruları yanıtladı.

“Genelkurmay Başkanlığının Balyoz Planı ile ilgili açıklamasının  kendilerini tatmin edip etmediği” sorusuna Çiçek, şu yanıtı verdi:
“Bakanlar Kurulundan hemen çıktık. Bu konuyu değerlendirme imkanım  şahsen olmadı. Bana sorulduğunda şahsi kanaatimi dün söyledim. Şunu artık  hepimizin görmesi lazım. Türkiye, bir demokratik ülkedir ve Türkiye'nin  demokrasiyi tercihi, temel bir tercihtir. Eksiği vardır, noksanı olabilir ama biz  demokrasiyi, mevsimlik bir tercih olarak almadık, bir temel tercihtir. Zaten  hükümet olarak bizim çabamız, gayretimiz Türkiye'de demokrasiyi daha da  kurumsallaştırmaktır. Türkiye'nin gelişmesi de demokrasi konusuna olabildiğice  vurgu yapması ve bunu tüm kurallarıyla, kurumlarıyla işlemesini temin etmesidir,  birincisi budur. Bunun da yolu, iktidarları vatandaşın iradesi belirler, gelişi  de gidişi de vatandaşın iradesiyle olur, bunu dışındaki hiçbir çabayı bizim kabul  etmemiz mümkün değil. Zaten bu çağda bu tip anlayışlarda çağın gerisinde kalan  anlayışlardır.

İkincisi yine eksiği var ama neticede Türkiye, Anayasası'nda bir hukuk  devleti olduğu ifade ediliyor. Hukuk devletinden yola çıkarak Türkiye'de hukukun  üstünlüğünü temin etmek, hepimizin görevidir, herkesin yararınadır, milletimizin  yararınadır. Onun için Türkiye'de hukuk işliyor, işleyecektir. Gündeme gelen bir  konunun hukuki bir boyutu varsa, onu zaten değerlendirmesi gereken Anayasa  gereği, yasalar gereği makamlar vardır, onlar da bu değerlendirmeleri yaparlar  diye düşünüyorum.”

“EMASYA Protokolü'nü yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna  Çiçek, “Onu bilmiyorum. O İçişleri Bakanlığı ile ilgili bir konu. Onu ilgili  bakan arkadaşımıza sorarsınız. Ben burada genellikle konuştuğumuz konularla  ilgili bilgi veriyorum. Başka bakanlığın sorumluluk alanına giren konu da onları  bağlayıcı ya da bilmediğim bir konuda cevap verirsem, ben de yanlış bir konumda  olurum. Onun için ilgili bakan arkadaşıma sorun” yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, sadece İçişleri Bakanlığını ilgilendirmediğine yönelik  sözleri üzerine, Anayasa'nın 6 maddesine bakıldığında, hiçbir kişi, makam ve  organın, kaynağını yasa ya da Anayasa'dan almadığı bir yetkiyi kullanamayacağını
anımsatan Çiçek, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla elbette buna birlikte karar vereceğiz ama bunu bir  hazırlığı varsa, bir çabası varsa bunu bir dosyası, bir geçmişi vardır... Onu  ilgili bakan arkadaşımız değerlendirir, eğer bir hükümet kararına ihtiyaç  duyuyorsa onu da gündeme getirir. Biz bugüne kadar Türkiye'ni demokratikleşmesi  noktasında bir çok kararı aldık. Yani kimse bizim demokrasi konusundaki  niyetimizden ve bu konuda bir karar almamız gerekiyorsa alacağımızdan kimsenin  endişesi olmasın. onun için bu konu herhalde Sanayi Bakanlığını arşivinde veya  gündeminde olan bir konu değil, İçişleri Bakanlığı tarafından geçmişte bildiğim  kadarıyla düzenlenmiş bir konudur. Gündeme geldiğin de sizlere ya sayın bakan  açıklar veya bir değerlendirme konusu olursa biz açıklarız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!