Cemil Çiçek: "Hayat devam ediyor"

Güncelleme Tarihi:

Cemil Çiçek: Hayat devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 17:24

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İsviçre dönüşünde gazetecilerin Deniz Baykal'ın istifalarıyla ilgili soruları üzerine,“Biliyorum iç politikada önemli gelişmeler var. Ama hayat devam ediyor. Bu nedenle önce bu gezimle ilgili olarak değerlendirme yapacağım”dedi.

Bakan Çiçek, bir gazetecinin, “Hükümet bu olayı ortaya çıkaracak mı?” sorusuna, “Sadece hükümet olarak değil, hükümet tabiatı ile bu tür olayları nasıl ortaya çıkarır? Bunun anayasamızda yasalarımızda yolu, yöntemi bellidir. O çerçevede elbette her türlü suç teşkil eden bir olayın ortaya çıkarılması noktasında biz üzerimize düşeni bu güne kadar yaptık, bundan sonra da yaparız” yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi bünyesinde bulunan, ’Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması Toplantısı’na (EPİM) katılmak için İsviçre’ye giden Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek bugün saat 15.00’de Cenevre’den İstanbul’a geldi.

Atatürk Havalimanı’na, İsviçre’den geldiği THY uçağından spor bir kıyafetle inen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, basın toplantısına kıyafet değiştirerek başladı. Cemil Çiçek, Deniz Baykal’ın istifası ile ilgili olarak sorulan bir soru üzerine, şunları söyledi:
“Doğrusunu isterseniz ben bu olayla ilgili şahsi düşüncemi, üzüntümü ilk gün kendisini telefonla arayarak ifade ettim. Kendisi tarafından da bu basına açıklandı. Parti mensubu olarak düşüncemi soruyorsanız, bu konuyla ilgili olarak da Sayın Başbakan ve ilgili arkadaşlarımızın bu gün gazetelerdeki açıklamalarını okudum. Pazar gününden beri bu önemli toplantıdayım. Bu önemli gelişmeleri de sizler kadar yakınen takip etme imkanım olmadı. Kaçamak bir cevap vermek için de bunu söylemek istemiyorum. Eksik bilgi ile böylesine önemli bir konuyu değerlendirmek hem konu açısından bir kısım değerli insanlar açısından da yanlış sonuçlara götürür.

Ben bu konunun yargıya intikal ettiğini biliyorum. Yargıya intikal ettiğine göre kafamızda ne soru varsa, bunların biran evvel aydınlatılması yargı yoluyla olacaktır. Bizlere de düşen yargının bu soruşturmayı yaparken Cumhuriyet savcılarımızın bu soruşturmayı yaparken istediği bilgilere ulaşabilmesi. Bizden istediği herhangi bir husus varsa süratle mümkün olan imkan çerçevesinde bunların karşılanmasıdır. Belki o tartışmaların da doğru bir mecrada yapılmasına imkan verir”

HÜKÜMET OLAYI ORTAYA ÇIKACAK MI?

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bir gazetecinin, “Hükümet bu olayı ortaya çıkaracak mı?” sorusunu ise, “Sadece hükümet olarak değil, hükümet tabiatı ile bu tür olayları nasıl ortaya çıkarır? Bunun anayasamızda yasalarımızda yolu, yöntemi bellidir. O çerçevede elbette her türlü suç teşkil eden bir olayın ortaya çıkarılması noktasında biz üzerimize düşeni bu güne kadar yaptık, bundan sonra da yaparız. Dediğim gibi yargıya intikal eden bir konuda evvela olaya vaziyet eden yargı makamlarıdır. Bize düşen de onların ihtiyaçlarını karşılamak, bizden istenen hususlar varsa onları da süratle yerine getirmektir” yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, özel hayatın gizliliğinin ihlali ile ilgili bir soru üzerine de “Biz bunu 2005 yılında yaptığımız ceza kanununda suç haline getirdik. Dolayısıyla bizim bakımımızdan özel hayatın gizliliğine müdahale suç siyaseti açısından suç olarak kabul edilmiştir. 135 ve takip eden maddelerdir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Cenevre’deki toplantıyla ilgili olarak da, Türkiye'ye büyük ilgi gösterildiğini belirterek, şöylekonuştu:
“Bu toplantıda Türkiye’ye büyük ilgi gösterilmiştir. Üye ülkeler Türkiye’yi ilgi ve takdirle takip ettiklerini söylemişlerdir. Son yapılan anayasa değişiklikleri konusu dünya kamuoyu tarafından ilgi ile karşılandı. İnsan hakları konusu ise açık bir konudur. Ne yaparsak yapalım Türkiye’nin birçok Avrupa ülkesine nazaran çok eksiği vardır. Bunlar zamanla düzeltilecektir. Toplantıda kadınlara karşı ayrımcılık konusu, kız çocuklarının okutulması, çok ağır cezalar getirilmesine rağmen töre cinayetlerinin dış dünyada yakınen takip edildiğini gördük. Bu arada medeniyetler ittifakı konusunda Türkiye tüm üyeler tarafından takdirle karşılandı. İnsan kaçakçılığı ve uyuşturucu konusunda ülkemizin gösterdiği çalışmalar takdir edildi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!