Cem'den İran'a terör mektubu

Güncelleme Tarihi:

Cemden İrana terör mektubu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem, İranlı meslektaşı Kemal Harrazi'nin geçen hafta kendisine gönderdiği mektuba verdiği yazılı yanıtı dün Tahran'a gönderdi. Cem, her geçen gün ortaya çıkan delillerin terör örgütlerinin baş destekçisi olarak gösterdiği İran'a, Ankara'nın duyduğu güvenlik endişelerini dile getirdi. İran'ın açık olarak suçlanmadığı ancak diplomatik bir dille bu ülkenin topraklarında Türkiye'nin aleyhine faaliyet gösteren irticai ve bölücü faaliyetlere izin vermemesinin istendiği mektupta, samimi bir işbirliği istendi. Mektubunda, Türkiye'nin İran ile ilişkilerine büyük önem verdiğini dile getiren Cem, rekabetten ziyade karşılıklı işbirliğinin bölge istikrarına daha büyük katkıda bulunacağına da işaret etti.

CEM, BASINI SAVUNDU Cem ayrıca, geçen haftaki mektubunda Türk basınını İran'ı suçladığı için eleştiren ve bu haberleri bir kenara bırakarak yüz yüze görüşme teklifinde bulunan İranlı Bakan Harrazi'ye tepki gösterdi. Cem, Harrazi'nin basını suçlayan konuşmalarına karşı çıkarak Türk medyasını savundu. Mektubunda, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nde basın baskı altında değildir. Sansür yoktur. Basın hürdür ve istediğini yazmaktadır. Yazılanlara bizim bir şey deme hakkımız yoktur. Ayrıca, yazılanları tamamen asılsız kabul etmek de yanlış olur. Ancak biz, yine yüz yüze görüşürüz’’ şeklinde ifadelere yer veren Cem, Harrazi'ye Türk basını hakkındaki görüşleri konusunda katılmadığını dile getirdi.

İRAN DIŞİŞLERİ’NDEN OLUMLU TEPKİ

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ilişkilerin düzeyinin azaltılmasını isteyen İran basını ile aynı fikirde olmadığını bildirdi. İRNA'nın haberine göre, bakanlık sözcüsü Hamid Rıza Asefi, bazı Türk yetkililerinin açıklamalarını reddetmenin yanı sıra, Türkiye ile ilişkilerin düzeyinin azaltılmasını isteyenlerle aynı görüşü paylaşmadıklarını belirtti. Asefi, iç basında yapılan bazı yayınlarla ilgili yaptığı açıklamada, ‘‘Elle açılan bir düğümü dişle çözmeye çalışmayalım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!