Cemaat vakıflarına taşınmaz mal izni

Güncelleme Tarihi:

Cemaat vakıflarına taşınmaz mal izni
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 26, 2005 12:14

Cemaat vakıfları AB sürecinde istediği taşınmaz malı edinmeye başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü 316 adet gayrımenkulü cemaat vakıfları üzerine tescilledi, 1 vakfın satın alma isteğine izin verdi.

Haberin Devamı

Sahibi Kutsal Ruh,ÂCebrail, Hz. Ä°sa, Hz. Meryem, Hz. Musa gibi "namı müstear ve namı mefhumlar" üzerine kayıtlı taşınmazların tescili çalışmaları da devam eden Vakıflar Kanunu Tasarısı Taslağı uyarınca cemaat vakıfları adına yapılacak.

 

Vakıflar Genel Müdürlüğü, AB sürecinde 316 taşınmaz malı cemaat vakıfları üzerine tescil ederken, bir vakfın satın alma isteğine de izin verdi. Sahibi "Kutsal Ruh, Cebrail, Hz. İsa, Hz. Meryem, Hz. Musa" gibi "namı müstear ve namı mefhumlar" üzerine kayıtlı taşınmazların tescili çalışmaları da, hazırlıkları devam eden Vakıflar Kanunu Tasarısı Taslağı uyarınca cemaat vakıfları adına yapılacak.

Haberin Devamı

 

Edinilen bilgiye göre, Osmanlı İmparatorluğu zamanında padişah fermanı ile yaptırılan kilise, sinagog gibi mekanlar kendilerine ait olduğunu herhangi bir belge ile kanıtlayabilen cemaat vakıflarına devrediliyor.

 

2002 yılından bu yana 161 cemaat vakfından 118’inin 2 bin 252 adet taşınmaz malla ilgili başvurusunun olduğu tespit edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise bu başvuruları değerlendirerek, 316 adet taşınmaz malı cemaat vakıflarının üzerine tescil etti. 448 taşınmaz malın ise zaten bu vakıflar üzerine tescilli olduğunu saptayan Genel Müdürlük, 268 adet taşınmaz malla ilgili başvuruların ise mükerrer başvuru olduğunu saptadı.

 

910 TAŞINMAZ MAL İSE KAMUYA YA DA GERÇEK KİŞİLERE AİT

 

Bazı cemaat vakıflarının kendilerine ait olduğunu iddia ettiği 910 taşınmaz malın da kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler adına kayıtlı olduğunu belirleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü, 332 adet mal için yapılan başvurularda ise eksik belgeler olduğunu tespit etti.

 

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 5 adet vakfa 9 taşınmaz mal bağış talebini AB sürecinde olumlu karşılarken, 1 adet vakfın satın alma talebine, 3 adet vakfın ise 4 adet taşınmaz malını satışına izin verdi. 10 adet taşınmazın tesciline ilişkin talep ise Vakıflar Meclisi’nde değerlendirmeye alındı.

Haberin Devamı

 

SAHÄ°PLERÄ° DÄ°NÄ° VARLIKLAR

 

Öte yandan, sahibi "Kutsal Ruh, Cebrail, Hz. İsa, Hz. Meryem, Hz. Musa" gibi "namı müstear ve namı mefhum" dini varlıklar üzerine kayıtlı taşınmazların tescili de çalışmaları devam eden Vakıflar Kanunu Tasarısı Taslağı uyarınca cemaat vakıfları adına yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!