Çelik: Sadece ihtiyacı olanlara özel okul yardımı yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Çelik: Sadece ihtiyacı olanlara özel okul yardımı yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2006 12:49

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel okullara giden her öğrenciye 1000 YTL verilmeyeceğini, ailesinin ekonomik durumuna göre yardım yapılacağını söyledi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı. Komisyon'a tasarı hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 1965'de çıkarıldığını hatırlatarak, kanunun 40 yılda 60 kez değiştirildiğini söyledi. Günlük çözümler üretmek için yapılan değişikliklerle “yamalı bohçaya” dönen kanunun, artık günün ihtiyaçlarına karşılayamaz hale geldiğini anlatan Çelik, AB mevzuatına uygun yeni bir tasarı hazırladıklarını bildirdi.

TASARI NE GETİRİYOR

Bakan Çelik, Türkiye'de 9 bin 665 özel kurumu bulunduğunu belirterek, bu sayının özel okullar, dershaneler, kurslar ve etüt merkezlerinin toplamı olduğunu kaydetti. Yabancılarınki ve azınlık okulları dahil Türkiye'de 1741 özel okul bunduğunu kaydeden Çelik, bunlardan 1676'sının Türk okulu olduğunu söyledi. Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, tasarının getirdiği değişikler şöyle:

- Özel okullar hariç diğer özel öğretim kurumlarını açılış izni verme yetkisi valiliklere devrediliyor.
- Kurs açmak için öğretim yılından 3 ay önce izin alma zorunluluğu kaldırılıyor.
- En az ödenmiş sermaye kadar mali teminat yatırma şartı kaldırılıyor.
- Yabancı okullara tadilat ve onarım gibi çalışmalar için izin vermeye yetkili makam, valilikler olacak.
- Kampus içindeki birden fazla okul için kampus yönetimi alanı getiriliyor.
- Özel öğretim kurumları, artık eğitim-öğretimi engelleyici faktörler yüzünden kapatılabilecek.
- Özel öğretim kurumlarını kapatırken, 6 ay önceden bilgi verme zorunluluğu 3 aya indirildi.
- Devlet okullarında görevli öğretmenler, boş zamanlarında özel okullarda ücret karşılığı derse girebilecek.
- Yabancı okullarda “Türk asıllı müdür yardımcısı” zorunluluğu kaldırılarak, yerine “Türk vatandaşı” zorunluluğu getiriliyor.
- Özel okullarda görevli öğretmenlere, öğretmen sendikalarına üye olma hakkı tanınıyor.
- Özel öğretim kurumlarının, reklam için 15 gün önceden valiliklerden izin alma zorunluluğu kaldırılıyor.
- Özel okullar, elektrik, su ve doğalgaz parasını, devlet okullarının ödediği fiyattan ödeyecek.
- Özel okullarda okuyan öğrencilere, ailesinin ekonomik durumuna göre 1000 YTL yardım yapılacak.
- Çocuğunu özel okullara göndermek için kredi alanların, aldıkları kredilerin faizinin yarısını devlet karşılayacak.

“ÖZEL OKULLARDAKİLERİN YÜZDE 20'SİNE YARDIM”

Milli Eğitim Bakanı Çelik, 1000 YTL'lik yardımın, özel okullara devam eden bütün çocuklara verilmeyeceğini, öğrencilerin ne kadarına yardım yapılacağına, Maliye Bakanlığı ile birlikte karar vereceklerini söyledi.
2006-2007 öğretim yılında, özel okullardaki öğrenci sayısının yüzde 20'sine 1000'er YTL yardım yapılmasını planladıklarını anlatan Çelik, bunun da yaklaşık 50 bin öğrenciye karşılık geldiğini anlattı.

Öğrencilere yapılacak toplam 50 milyon YTL'nin, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi içinde “denizde damla” olduğunu kaydeden Çelik, 1741 özel okulun ancak yüzde 45 kapasiteyle eğitim verdiğini söyledi. Çelik, şöyle devam etti:
“Bizim de özellikle büyük şehirlerde derslik sıkıntımız var. Verdiğimiz teşviklerle, özel okulların yüzde 100 kapasiteyle eğitim vermesini sağlarsak, devlet okullarından özel okullara 370 bin çocuğumuz geçmiş olacak.

Her öğrencinin bize maliyeti 1000 dolar. 370 bin öğrencinin özel okula geçmesiyle, kamunun 300 milyon dolar, yani 400 milyon YTL kazancı olacak. Toplam 50 milyon YTL yardım yapacağız, ancak kamunun 400 milyon YTL kazancı olacak.

Olayın bir diğer yönü de 370 bin öğrenci için 1500 yeni okul yapmamız gerekiyor. Bunun maliyeti ise 1.5 milyar YTL. Bunun için özel okullara geçişi özendirmeliyiz.

Bizim, eğitimi baştan sona özelleştirme, bütün kaynakları özel okullara aktarmak gibi bir niyetimiz yok.”
Bakan Çelik, özel okulların tüm okullar içindeki payının yüzde 1.9 olduğunu hatırlatarak, oranın düşüklüğüne dikkati çekti.

Özel öğretim kurumlarının istihdam içindeki payına da işaret eden Çelik, bu alanda 80 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

SAFARİ-SOSYETE DİYALOGU

Komisyon'da, toplantı başlamadan önce CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek ile Milli Eğitim Bakanı Çelik arasında ”safari-sosyete” diyalogu yaşandı. Diyalog şöyle:
Şimşek: Avustralya'ya yaptığınız safari gezisi nasıl geçti Sayın Bakan?
Çelik: Siz olmadan safarinin tadı çıkmaz. Safari sosyete işi. Biz ne anlarız safariden?
Şimşek: Olur mu siz Van'ın yetiştirdiği en büyük sosyetesiniz.

İTİRAZLAR

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de tasarının tümü üzerinde görüşlerini açıklarken, özel okullara teşviki eleştirerek, paralı konularda mutlaka bir yolsuzluk yaşanacağını iddia etti. Özel okulların reklam için izin alma zorunluluğunun kaldırılmasını da eleştiren İnce, bunun taşradaki dershanelerin aleyhine gelişeceğini söyledi.

İnce, özel öğretim kurumları açma izninin valiliklere devredilmesine de karşı çıkarak, “Bundan sonra bize gelip, valilere, izin için telefon etmemizi isteyecekler” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!