Çekim Notları

Güncelleme Tarihi:

Çekim Notları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 16:00

Haberin Devamı

* Harry Potter gibi kısa sürede tüm dünyayı kasıp kavuran bir kitaba, beyazperdenin ilgisiz kalması düşünülemezdi. Nitekim, filmin yapımcılarından David Heyman, kitabı satış rekorları kırmadan çok önce daha basım aşamasındayken keşfetti.

* 1996 yılında ABD'ye gidip kendi yapım şirketini kuran Heyman, "O sıralar kardeşlerimden biri 10, diğeri 14 yaşlarındaydı. Hem onların, hem de yetişkinlerin hoşuna gidecek bir film yapmayı amaçlıyordum" diye anlatıyor. Şirketinde çalışanlardan biri,  henüz tanınmamış bir yazarın kaleme aldığı bir çocuk kitabı hakkında bir makale okuduğunu söyledi. Heyman ajanstan kitabın kopyasını istedi. Asistanı Nisha, bir hafta sonunu kitabı okumaya ayırdı.

* Heyman'ın bundan sondaki adımı, yazar Rowling'e ulaşıp fikrini açmak oldu. 1997 yılında Rowling'le biraraya gelen Heyman, 'kitabın özüne dokunmayacağına' dair söz verdi. Bundan sonrası bu projeyi hakkıyla gerçekleştirecek bir yönetmen bulmaktı.

Haberin Devamı

* Bu arada kitap başka yönetmenlerin de ilgisini çekti. Bu arada Heyman, " Harry ve arkadaşlarını Amerikalı birer öğenciye, Hogwarts Büyücülük Okulu'nu da bir Amerikan lisesine dönüştürmeyi planlayan, ya da filmi tamamen bilgisayar animasyonlarıyla çekmeyi" düşleyen yönetmenler olduğunu da duydu. Bunlar Heyman'ın deyimiyle 'hem korkunç hem de komik hikayelerdi".

* Bütün bunlardan sonra Heyman filmi kesinlikle ABD'de çekmemeye karar verdi.

* Bu arada Harry Potter'la küçük kızı aracılığıyla tanışan yönetmen Chris Columbus'un da hayallerini süslemeye başladı film. Evde Tek Başına ve Müthiş Dadı Müthiş Baba filmlerine imza atan Columbus, ne olursa olsun Harry Potter'ı da sinemaya aktarmaya kararlıydı.

* Yapımcı David Heyman ve ekibi yönetmen adaylarıyla uzun süren görüşmeler yaptılar. Sonunda  Columbus'la anlaşıldı.

* Bundan sonra da zorlu süreç bitmedi. Harry Potter'ı oynayacak bir küçük oyuncu gerekiyordu. Hem sihir ve gizem duygusunu birleştiren, hem de acı çekmiş hissini veren bir görünüme sahip bir çocuk. Yani küçük bir bedende olgun bir insan. Arayışlar epey uzun sürdü. Sonunda Heyman'ın gözleri bürosunda Daniel Radcliffe'in oynadığı bir David Copperfield videosuna takıldı. Aradığını bulduğunu düşünüyordu ama bir sorun vardı Daniel'in ailesi bu filmle pek ilgilenmiyordu. Yapımcı Heyman ve senarist Kloves bir sonuca ulaşmayan arayışların ardından biraz mola verip tiyatroya gitmeye karar verdiler. İşte orada olan oldu. Daniel'in babası, yapımcı Alan Radcliffe ve eşi Marcia da oradaydı Yanlarında da küçük Dan. Yapımı ve senaristin ısrarı karşısında Radcliffe'ler biraz tereddüt ettikten sonra oğullarının Harry Potter'ı oynamasını onayladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!