Çekilmeyi kurul izleyecek

Güncelleme Tarihi:

Çekilmeyi kurul izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2014 00:23

BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay’ın önceki gün “Yeni yol haritası daha somut olacak” sözleriyle nitelendirdiği, Hürriyet’in de 5 Temmuz’da “PKK’nın 2’nci geri çekilme dönemini başlatacağı” haberiyle duyurduğu ‘Çözüm Süreci’nin yeni aşaması için terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın yeni bir ‘mektuplu çağrı’ yapması olasılığı öne çıkıyor.

Haberin Devamı

BAYRAMDAN ÖNCE GÖRÜŞME
Öcalan, 21 Temmuz’da kardeşi Mehmet Öcalan’la yaptığı görüşmede Çözüm Süreci’nin geleceğine ilişkin “Önümüzdeki hafta kritik” mesajı vermişti. Öcalan’ın ‘kritik’ vurgusu yaptığı haftada, Öcalan ile devlet heyeti arasında bir buluşma gerçekleşti. Bayramdan önce yapılan buluşmada, Atalay’ın da vurguladığı ‘yol haritasının kronolojisi’ ele alındı. Öcalan, devlet heyeti ile yaptığı değerlendirmelere ilişkin detayları, HDP’nin İmralı’ya yapacağı ziyarette paylaşacak; HDP heyeti de İmralı’ya Kandil’in mektubunu götürecek. Haziran ayı sonunda Öcalan’ın mektubu Kandil’e ulaştırılmıştı; KCK yönetimi de yaklaşık 1 ay süren iç tartışmalarının sonucunda ‘cevap mektubu’ hazırlamıştı. Kandil’in sürece yönelik beklenti ve önerilerini ‘cevap mektubu’ aracılığıyla öğrenecek olan Öcalan’ın, sürecin geleceğine yönelik kamuoyuna açıklanmak üzere bir ‘çağrı metni’ kaleme alması güçlü olasılık olarak öne çıkıyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün çağrı için uygun olabileceği ileri sürülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Öcalan’ı ziyaret etmek isteyen HDP’nin, İmralı’ya gidişi ise seçim sonrasına kalabilecek, heyet seçimlerin hemen ardından da hükümet kanadıyla görüşecek.

İZLEME KURULU DEVREDE
Öcalan’ın devlet heyetiyle görüşmesinin, HDP tarafına yansıyan detaylarına göre de seçimlerinin ardından ‘ilk adım’ olarak ‘İzleme Kurulu’ oluşturulması öngörülüyor. Yaklaşık 30 kişiden oluşması beklenen kurul, hükümet ve devlet kurumlarının yanı sıra Kandil ve Avrupa’daki KCK birimleriyle de görüşecek. Öcalan’la da görüşebileceği belirtilen kurulun, önemli görevleri arasında, PKK’nın Eylül’de başlatması beklenen 2’nci geri çekilme döneminin koordinasyonu sağlamak da olacak. Kurul, geri çekilmeyi alanda izleyecek. Örgüt mensubu yaklaşık 2 bin kişinin sınırdışına çekilmesinin ardından, öncelikli olarak Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan ‘sivil’ PKK’lıların da geri dönüşünün başlaması, geri dönecekler arasında IŞİD tarafından ele geçirilen Musul’a bağlı Mahmur İlçesi’ndeki Mahmur Kampı’nda yaşayanların da olması planlanıyor.

TÜRKİYE İÇİNDE SİLAH YOK
Sürecin önemli aşamalarından biri de PKK’nın ‘silahlara veda’ kararı olacak. PKK, Türkiye’ye karşı silah kullanmayacağını deklare edecek; Çözüm Süreci’nin önemli aşamalarından biri olarak Türkiye sınırları içindeki silahlı mücadelesine son verecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!