Çekici Derneği nur topu oldu

Güncelleme Tarihi:

Çekici Derneği nur topu oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Maltepe'de yılbaşından bu yana araç çeken Emniyet Müdürlüğü Binalarını Yaptırma Yaşatma ve Koruma Derneği, Trafik Vakfı'na benzer bir yapılanmaya gitti. Çektiği araçlara fatura kesmeye başladı, çekici ücretine zam yaptı. Şimdilik iki çekicisi bulunan dernek, Altıntepe'de kendine ait bir otopark yapıyor.

Hürriyet İstanbul, geçtiğimiz şubat ayından itibaren çekici sorununu, ‘‘Çekici Çetesi’’ başlığı altında bir kampanyaya dönüştürerek yaklaşık iki ay masaya yatırdı. Bu kampanya sırasında yayımlanan haberlerden biri de ‘‘Araba çekmek derneklere kaldı’’ (9 Mart) başlığını taşıyordu.

Haberin çıkış noktası Maltepe'de görevli bir doktorun ihbarıydı. Okurumuz, iki aydır bu derneğin Trafik Vakfı'na ait çekicilerin yerini aldığını, ilçede terör estirdiğini ve dernek yönetiminin siyasi kimlikli esnaflardan oluştuğunu öne sürüyordu.

Okurumuz ayrıca cevabını veremeyeceğimiz birtakım sorular da sıralamıştı: ‘‘Birkaç kişi bir araya gelsek bir dernek kursak, biz de araç çekebilir miyiz? Polisin bu dernek ve vakıflarla ne bağı var?’’

Yedi ay sonra

Yapılan araştırmadan sonra ihbarın doğruluğu ortaya çıktı. Dernek 1995'te Necdet Menzir'in emniyet müdürlüğü döneminde kurulmuş ve yılbaşından itibaren de çekici işine soyunmuştu. Üstelik derneğe ait birçok çekicide polis bile yoktu. Derneğin birdenbire araç çekme işine soyunması da İçişleri Bakanlığı'nın emriyle Emniyet üst düzey görevlilerinin Trafik Vakfı'nın yönetiminden el çektiği bir döneme denk geliyordu. Bu zamanlama ‘‘şimdi de sahneye dernekler mi çıkıyor’’ sorusunu akla getirmişti.

Daha sonra konuştuğumuz dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Baki Özer, bir derneğin yanlış park etmiş otomobilleri çekmesinin hukuki olmadığını söylemişti. Bu haberlerin yayımlanmasının üzerinden yedi ay geçti. Ancak dernek bu işi bırakacağı yerde daha da genişledi. Dernek Başkanı Faik İçmeli'nin (DYP eski Kartal ilçe Başkanı, Tansu Çiller'in muhalifi, Mehmet Ağar'ın seçimlerden sonra Ankara'da düzenlediği yürüyüşün mimarı) açıklamalarına göre, dernek yapısını büyütmeye karar verdi. İktisadi teşebbüse dönüştü.

Çekiciye zam

Altıntepe'de yapılması düşünülen kamu binalarının bir dönümlük bölümü otopark olarak bu derneğe tahsis edildi. Kamu arazisini bu derneğe kimin verdiği belli değil.

Dernek fatura kesmeye başladı ve çekici ücretlerine Trafik Vakfı'nı örnek alarak zam yaptı.

DERNEĞİN KURUCULARI

MALTEPE İlçe Emniyet Müdürlüğü Binalarını Yaptırma Yaşatma ve Koruma Derneği'nin kayıtlarına göre bugüne kadar Emniyet'e 67 kalem araç-gereç ve teçhizat alınmış. Bunların arasında 15 binek otomobil, üç minibüs, bir kamyon ve iki kaldır-götür çekici bulunuyor. Derneğin kurucuları ise şunlar:

Faik İçmeli: Milletvekili seçimlerinde DYP’den aday adayı oldu. Seçilemedi. Tansu çiller muhalifi. Partinin olağanüstü kongre sürecinde, Mehmet Ağar’ın başı çektiği, muhalefet yürüyüşünü düzenledi. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesi. Sinan Gedik: Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı. MHP'li. İsmail Kılıç: Ticaretle uğraşıyor. Gündoğdu Özbaş: Ticaretle uğraşıyor. Mehmet Güngör: Ticaretle uğraşıyor. Yavuz Yayla: Maltepe sahilindeki Yayla Sanat Merkezi’nin sahibi. Şahap Deniz: Ticaretle uğraşıyor. Osman Kıraç: ANAP’ın eski belediye meclis üyesi. Ticaretle uğraşıyor. Nazif Kara: Sürücü kursu sahibi. ANAP’lı. A. Osman Yurtem: Maltepe Belediyesi Zabıta Müdürü.Ömer Demir: DYP’nin eski ilçe Başkanı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!