Çeçenler sınırda

Güncelleme Tarihi:

Çeçenler sınırda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rus işgalinden kaçan çoğu kadın ve çocuk 104 Çeçen, Türkiye'ye girmek için Türkgözü Sınır Kapısı'nda bekliyor. Aralarında yaralıların da bulunduğu Çeçenler, ‘‘Türkiye bizi kabul edinceye kadar bir yere ayrılmayacağız’’ dedi.

RUS işgalinden kaçarak Gürcistan'a sığınan Çeçenler'den, aralarında yaralıların da bulunduğu bir grup, Türkiye'ye geçmek için Türkgözü sınır kapısına dayandı. Pasaportları olmadığı için Türkiye'ye sokulmayan çoğu kadın ve çocuk 104 Çeçen, sınırdan 2 kilometre uzaklıktaki Ahıska bölgesinde bekliyor.

Doğan Haber Ajansı muhabirleri, perşembe günü öğleden sonra sınıra gelerek geçiş için bekleyen Çeçenler'le görüştü. Türkiye'ye sığınmak için 2 otobüsle Çeçenistan'dan ayrıldıklarını ve günlerdir Gürcistan topraklarında zor koşullarda yaşadıklarını söyleyen Çeçenlerlerin kafile lideri Aronm Borsikof, ‘‘Türkiye bizi kabul edene kadar buradan bir yere ayrılmayacağız’’ dedi. Açlık ve hastalıkla mücadele eden 72'si kadın ve çocuk 104 Çeçen gece sıfırın altında 25 dereceye kadar düşen soğukta donmamaktan korkuyor. Çocukların ve yaralıların dönmemek için direndiğini söyleyen Aronm Borsikof, ‘‘Savaşı biz değil, Ruslar başlattı. Çeçenya yanıyor, kimsenin umurunda değil. Evimizden yurdumuzdan olduk. Bize kimse sahip çıkmıyor. İki günlük yorucu bir yolculuktan sonra Ahmedi bölgesinden Türkiye'ye sınırına ulaştık. Ancak posaportumuz yok diye kabul edilmedik. Burada sağlık sorunu yanında yiyecek sorunumuz da var. Çocukların büyük bölümü hasta. Türkiye lütfen bizi kabul etsin. Ya Türkiye kapıları açar, ya da burada ölürüz’’ dedi.

Toplu girişlerin olabileceğini gözönüne alan Ardahan Valiliği ise, kent merkezi ile Posof ilçesinde bir dizi önlem aldı. Çeçen mültecilerin Türkiye'ye alınmaları halinde ilk olarak Posof'ta Yatılı Bölge Okulu'nda konaklamaları kararlaştırıldı. Ardahan Valisi Ayhan Nusuhbeyoğlu, şu anda posaportsuz hiç kimsenin sınırdan alınmayacağını belirtti.

Tek bacağımla savaşırım

Rusların Grozni çemberinden tek bacağını kaybetmesine rağmen kurtulmayı başaran Çeçen komutan Şamil Basayev, ‘‘Tek bacağımla savaşmaya hazırım’’ dedi. Rus istihbaratı ise Çeçenlerin birbaşka kahramanı ‘‘Yalnız kurt’’ olarak anılan Salman Raduev'in Najay-Yurt köyü yakınlarında öldürüldüğünü açıkladı.

Şimdi de patatesli dondurma

PATATES stoklarının eritilmesi için kampanyalar başlatılırken, değişik bir tüketim şekli de Kahramanmaraş'ta ortaya çıktı. Mado deneme amaçlı patatesli dondurma ve patates külah üretimine başladı. Mado Dondurma Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur, 75 çeşit dondurma ürettiklerini söyledi. Patatesleri haşladıktan sonra ikiye böldüklerini ve içini boşaltarak külah haline getirdiklerini kaydeden Kanbur, ‘‘Patates külah içine de ünlü Maraş dövme dondurması koyup servis yapıyoruz. Dondurmaseverlere tattırdık. Tamamına yakınından olumlu yanıt aldık. Patatesli dondurma ve patates külah için günde 50 ton patates tüketimini hedefliyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!