CeBIT 2008'de göze çarpanlar - BÖLÜM 2

Güncelleme Tarihi:

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2008 11:41

İlk bölümde donanım, laptop ve eğlence dünyasının yeni yıldızlarına göz atmıştık. İkinci bölümde ise fotoğraf ve video dünyasını, taşınabilir cihazları, yeni yazılımları ve internette yaşanan yenilikleri inceleyeceğiz.

Haberin Devamı

1.Bölüm için tıklayın...

Hannover'de gerçekleştirilen CeBIT 2008 fuarının göze çarpan teknolojik yeniliklerine devam ediyoruz. İkinci ve son bölümde Fotoğraf ve video dünyasına, taşınabilir cihazlara, yazılımın yeni yıldızlarına ve internette yaşanan yeniliklere birlikte göz atacağız.

 

Fotoğraf ve video: Daha keskin
FullHD kameralar her üreticinin ilgisini çekmiş durumda: Fakat tam 1920 x 1080 pikseli sadece AVCHD cihazlar kaydedebiliyor. Bu cihazlarda hafıza olarak flash kullanılıyor - 8 GB ve yukarısı kartlar makul gibi gözükürken Highspeed kartlar yüksek veri oranlarına ulaşabiliyor. Dijital kamaralarda ise yeni DSLR'ler parıl parıl ışıldıyor.

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Canon HV30: Sinema gibi filmler
Selefini geride bırakan Canon HV30, HD filmleri FullHD sensoru ile 1080/50i modunda Mini-DV'lere veya progressive formatında 1080/25p çözünürlük ile kaydedebiliyor. Optik görüntü sabitleyici, Firewire ve HDMI mevcut.
Fiyat: yaklaşık 1510 Dolar (yurtdışı)

 

 

Haberin Devamı

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Samsung HMX20C: FullHD destekli flash kamera
Samsung'un SC-HMX20C kamerası görüntüleri 8 GB dahili flash hafızasına ve SDHC kartlara kaydedebiliyor. 300 gramlık mini kamera 1920 x 1080 piksel kalitesinde kayıt yapabiliyor; cihaz zaman büyüteci modunda saniyede 300 resim yakalayabiliyor.
Fiyat: yaklaşık 1360 Dolar

 

 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Samsung GX20: 14,6 Mega piksel ve tam donanım
Entegre görüntü sabitleyici, toz yok etme, 11 nokta otomatik odaklama, 2,7 inç ekran ve Live View modu gibi güçlü donanımsal özellikler ile 14,6 Mega piksel CMOS sensor birleşince amatör DSLR sınıfında yeni bir çözünürlük rekoru kırılmış oluyor.
Fiyat: henüz belli değil

 

 

Haberin Devamı

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Eye-Fi SD-Card: Entegre W-LAN'lı hafıza kartı mı?
W-LAN desteği olan dijital kameralar... Neredeyse yok gibi. İşte bu boşluğu da W-LAN destekli Eye-Fi SD-Card dolduruyor. Kart resimleri otomatik olarak kablosuz ağ üzerinden PC veya Mac'e aktarabiliyor. İsterseniz resimleri PC ile doğrudan Flickr veya Picasa'ya gönderebilirsiniz.
Fiyat: yaklaşık 100 Dolar


 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Canon EOS 450D: 400D'nin güçlü halefi
Canon en çok satan DSLR EOS 400D'nin halefinin sunuyor. Yeni modelin özellikleri ise şöyle: Live-View, toz yok etme sistemi, 3 inçlik ekran (230.000 piksel), Digic III-görüntü işlemcisi ve 9 nokta otomatik odaklama. Sensor çözünürlüğünde ise 400D'ye fark atarak 12,2 Mega piksele (CMOS) ulaşabiliyor.
Fiyat: yaklaşık 1130 Dolar (yurtdışı)

 

 

Haberin Devamı

Taşınabilirlik: Her şey cebe giriyor
Eğilim belli: Cihaz cebe sığacak ebatlarda olmalı. Cep telefonları ve akıllı telefonlar bu koşulu çoktan beridir sağlıyorlar ama Microvision bir adım ileri giderek sigara paketi büyüklüğünde bir projektör sunuyor. Bunun yanında navigasyon üreticileri de yeni incilerini sergiliyorlar.

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Aigo MID: Cep için internet portalı
Dilediğiniz an Wikipedia'da bir araştırma yapmak, alışveriş sitelerinde satış yapmak veya online oyun oynamak... Aigo MID ile tüm bunları dışarıda yapmak mümkün. İnternet bağlantısından W-LAN ve HSDPA sorumlu; rahatça sörf yapabilmeniz için 4,8 inçlik dokunmatik ekran mevcut.
Fiyat: henüz belli değil


 

Haberin Devamı

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
TomTom One XL HD Traffic: Güzergâhları düşünmenize gerek yok
TomTom'un yeni navigasyon cihazı, devrimsel "HD Traffic" hizmeti sayesinde beş kat daha güncel ve detaylı trafik bilgisi veriyor. Hizmetin püf noktası ise, cep telefonunun hareket verilerini şebekeden alması.
Fiyat: yaklaşık 600 Dolar.

 

 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Microvision SHOW: Bileğinizden projeksiyon yapın
Mobil video: iPod büyüklüğündeki lazer projektörü Microvision SHOW, dijital kamera veya cep telefonundan gelen görüntüleri karanlık bir odanın duvarına 2,5 metre köşegen uzunluğu ile (848 x 480 piksel) yansıtabiliyor. Bataryası üç saat dayanabiliyor.
Fiyat: yaklaşık 300 Dolar

 


 

Haberin Devamı

Yazılım: Microsoft eşliğinde yenilikler
CeBIT'in yazılımsal yelpazesinin büyük bir kısmını yine Microsoft oluşturuyor. Yazılım firması bu etkinlikte Windows Server 2008 ve Internet Explorer 8'i tanıtacak; en azından beta sürümünü... GData, Cyberlink ve Reallusion firmaları multimedya ve güvenliğin de büyük ilgi çektiğini gösteriyor.

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Microsoft Windows Server 2008
Yeni işletim sistemi Windows Server 2003'ün halefi olarak piyasaya adım atıyor. Microsoft ise kozlarını özellikle sanallaştırma üzerinde kullanıyor: Hyper-V sayesinde sistem yöneticileri ilerde bir makine üzerinde birden çok sanal sunucu çalıştırabilecekler. Bunun dışındaki yenilikler ise şöyle: Internet Information Server 7 (IIS 7) ve Netword Access Protection (NAP). Ayrıca kullanıcılar Server'ı grafiksel arayüz barındırmayan ve sade bir sürüm olan Core Server modunda kurabiliyorlar.
Fiyat: 450 ila 4600 Dolar arası

 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Microsoft Internet Explorer 8
Microsoft CeBIT'te Internet Explorer 8'i (IE8) ilk kez tanıtacak. Şu sıralar seçilmiş kullanıcıların web tarayıcısını denediği bir beta programı sürmekte. IE8 daha sıkı bir şekilde web standartlarına uyacak ve eklentiler ile genişletilebilecek. Özel bir Metatag (meta öğesi) sayesinde webmasterlar IE8'e internet sitesini IE6 gibi mi yoksa IE8 gibi mi görüntülemesi gerektiğini söyleyebilecekler. Zira birçok web sitesi hala Internet Explorer 6 için optimize edilmiş durumda.
Fiyat: ücretsiz

 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
GData NotebookSecurity
GData özellikle laptop kullanıcılarına hitap eden bir güvelik seti ile geliyor. Program anti-virüs, güvenlik duvarı ve yedekleme gibi geleneksel araçların yanında dosyaları şifreleyebiliyor ve parmak okuyucu sensörleri destekleniyor. Ayrıca GData laptopları kilitlemek için çelik kablolu bir laptop kilidini de kutu içeriğine dahil etmiş.
Fiyat: yaklaşık 90 Dolar


 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Cybrelink PowerDVD 8
Cyberlink CeBIT'te DVD oynatıcı yazılımının 8. sürümünü tanıtıyor. HD-Videolar, geliştirilmiş donanım hızlandırması sayesinde pürüzsüz bir şekilde oynatılabilecek. Remix fonksiyonu sayesinde kullanıcılar DVD bölümlerini istedikleri sıraya göre izleyebilecekler ve filmi kendi altyazıları ile genişletebilecekler.
Fiyat: henüz belli değil


 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Reallusion Crazy Talk 5
Crazy Talk ile resimler konuşmayı öğreniyor. Yazılım sayesinde kullanıcılar insan ve hayvan resimlerini, verilen seslere senkron bir şekilde dudaklarını hareket ettiriyormuşçasına değiştirebiliyorlar. Bir düzenleyici sayesinde mimikler bile buna uydurulabiliyor. Reallusion geliştiricileri yazılımın her şeyden önce web tasarım ve e-learning (e-öğrenme) alanında kullanılabileceğine işaret ediyorlar.
Fiyat: 60 ila 210 Dolar arası.


 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Geliştirilmiş motoru ile Avira Antivir
Ücretsiz anti-virüs tarayıcı AntiVir Classic'in geliştiricisi Avira, tarama motorunu yeninden düzenliyor. Bu sayede zararlı yazılımların tanınması yüzde 20 orada daha hızlı olacak.
Fiyat: ürüne göre

 


 

Internet: He zaman çevrimiçi
Her zaman ve her yerde çevrimiçi olmak: Birçok sörfçü internette sunulan hizmetlerden artık dışarıda da feragat etmiyor. Hızlı ve kablosuz standartlar YouTube ve benzerlerine erişimi kolaylaştırıyor. Apple birçok HD filmin kiralanabileceği online video mağazasını bu sene içinde başlatacak.

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
HSUPA: Videoları mobil bir şekilde paylaşın
Cepten doğrudan YouTube'a: Bunu mümkün kılan teknolojinin ismi HSUPA; saniyede 1,45 MBit ile veriler gönderilebiliyor.

 



 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
iTunes: HD film kiralayın
iTunes Apple-TV sahiplerine HD video kiralama imkânı sunuyor. İzlemek için toplam 30 gününüz var, filmin başlamasından sonra bu süre 24 saate düşüyor. Yelpaze ise geniş: Warner ve Disney gibi büyük film stüdyoları seçime sunulmuş.
Fiyat: 5 Dolar (ABD için)

 

 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
Cruzer Titanium Plus: İnternet yedeklemesi olan USB bellek
Sandisk, Cruzer Titanium Plus kullanıcılarına ilginç bir yedekleme imkânı sunuyor: Bellekte bulunan tüm dosyalar internet aracılığıyla webde de depolanabiliyor.
Fiyat: yaklaşık 60 Dolar

 

 

CeBIT 2008de göze çarpanlar - BÖLÜM 2
AVG 8.0 Link Scanner
Zararlı web siteleri korkutucu bir hızla internet ortamına yayılıyor, bir o kadar çabuk bir şekilde de ortadan kaybolabiliyorlar. Tabii arada geçen süre zarfında birçok dürüst kullanıcının bilgisayarlarına bulaşmış oluyorlar. AVG bu problemi en güncel anti-virüs çözümü ile ortadan kaldırmak istiyor. Safer-Surf teknolojisi sayesinde araç, bir link arkasına gizlenmiş siteleri zararlı yazılımlara karşı tarıyor. Dikkat çekici işaretler sayesinde kullanıcı linke tıklamadan önce uyarılmış oluyor.
Fiyat: yaklaşık 80 Dolar

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!