Caz gündemi

Güncelleme Tarihi:

Caz gündemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

La Banda Municipale de Santiago de Cuba

Latin müziği dün akşam olduğu gibi bu akşam da Açıkhava Tiyatrosu'nu kasıp kavuracak. 6. Uluslararası Caz Festivali'nin bu akşamki konuğu Küba'dan geliyor: La Banda Municipale de Santiago de Cuba, yani Küba'nın Santiago şehrinin Belediye Bandosu. Yüz yıllık bir geçmişi olan topluluk, bağımsızlık savaşının sonunda doğmuş, ilk resmi konserini ise 19 Eylül 1900'da vermiş. Küba'da devrim şehitlerini anmak için, ulusal bayramlarda ve önemli tarihi kutlamalarda Cespedes Meydanı'nda çalan bando, ilk kez 1998'de kendi topraklarının dışına çıkarak Fransa'da bir festivale katılmış. Kuşaktan kuşağa repertuvarlarını genişleterek daha dans ağırlıklı müziklere yönelen; İspanyol, Brezilya, Porto Riko müziklerini, hatta Fransız şansonunun ünlü ismi Barbara'nın anısına bir şarkısını habanera'ya dönüştürerek repertuvarlarına katan La Banda Municipale de Santiago de Cuba'yı, 1974'ten beri şef Castillo Penalver yönetiyor. Santiago'da 38 kişiden oluşan bando, turnelere daha sınırlı bir kadroyla çıkıyor: Thomas Brown - Jorge Luis Gonzales (trompetler), M. Reinaldo Veranes (trombon), Santiago Carvajal (boru), Walfrido Hunt (tuba), Maria Chavez (flüt), Ramon Bordon - Jorge Ramirez (klarinetler), Orlando Lopez (alto saksofon), Arsenio Roman (tenor saksofon), Alexis Balbuena (bateri), Orlando Silveira (perküsyon)...

Ve Arturo Sandoval ‘‘Hot House’’

Bugün saat 22.30'daki Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'ndeki konserde ‘‘La Banda Municipal de Santioga de Cuba’’ topluluğuna Küba'nın dünyaca ünlü trompetçisi Arturo Sandoval eşlik ediyor. Festival'e ‘‘Hot House’’ adlı projesiyle katılan Sandoval, Amerikan cazına güçlü Latin etkileri getiren ilk sanatçı olarak biliniyor. Müziğe Dizzy Gillespie dinleyerek yönelen Sandoval, Grammy ödüllü Irakere grubunun kurucu üyelerinden biri oldu. Bu grup, geleneksel Küba müziğini caz, klasik müzik ve rock'la kaynaştıran çalışmalar yapıyordu. ‘‘Küba Modern Müzik Orkestrası’’nda da çalan Sandoval, dünyanın önde gelen senfoni ve filarmoni orkestralarına eşlik etti ve saygın müzik okullarında dersler verdi, Grammy Ödülü'ne on bir kez aday olan sanatçı bu ödülü üç kez kazandı. Altı albüm kaydı bulunan Artura Sandoval, epey ses getiren ilk albümü ‘‘Flight to Freedom’’da Chick Corea besteleriyle Latin ezgilerini buluşturmuştu. ‘‘Havana’’, ‘‘Perez Family’’ ve ‘‘Mambo Kings’’ gibi filmlerin müziklerini de yapan Sandoval'ın çok bilinen bir diğer albümü de ‘‘Swinging’’.

Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi-Harbiye. Bilet fiyatları: 12, 10, 9 ve 7 milyon TL.

Brad Mehldau Trio

Bugün saat 19.30'da AKM'de kendisine eşlik eden Lary Grendiar ve Jorge Rossy ile bir konser verecek olan Amerikalı piyanist Brad Mehldau şu sıralar caz dünyasının en parlak yıldızlarından biri olarak gösteriliyor. Manhattan'daki New School For Social Research'ın caz ve çağdaş müzik programında eğitim gören sanatçı, adını ilk olarak Joshua Redman dörtlüsüyle duyurdu. Dünyanın önde gelen müzik eleştirmenleri tarafından genç kuşak caz piyanistleri arasındaki en etkilleyici ve egzantrik müzisyen olarak nitelendirilen Mehldau'nun ilk albümü ‘‘Art of The Trio, Vol. 1’’ da müzik çevrelerinde epey ses getirdi. Değişik, şaşırtıcı ama klasik cazcılara sadık kalan stiliyle takdir toplayan ve ilgi odağı olan sanatçı, Bill Evans ve Paul Motian gibi kalburüstü cazcılarla da çalıştı. İstanbul Caz Festivali'ne ilk defa katılacak olan Brad Mehldau; Jazzman Magazine, Down Beat ve Jazz Times gibi saygın müzik dergilerinin ayrı ayrı yaptığı okur anketlerinde de 1997 ve 1998 yıllarının ‘‘En İyi Yeni Caz Müzisyeni’’ seçildi.

Atatürk Kültür Merkezi Konser Salonu-Taksim. Bilet fiyatları: 7.5, 6, 5, 4 milyon TL.

Urban Connections

Avrupa Caz Festivaller Birliği Genç Sanatçılar Değişim Programı çerçevesinde İstanbul'e gelen Norveçli caz grubu Urban Connection bugün saat 23.00'de Roxy'deki konserde ‘‘Olu Dara&The Ocra Orchestra’’ya eşlik edecek. Üçlü 1998 yılında Molde International Caz Festivali'nde ‘‘Yılın En Genç Cazcı Müzisyenler Ödülü’’nü aldı. Genelde geleneksel Amerikan cazından esinlenen grup ‘‘urban caz’’ türünün yeni isimlerinden biri. Topluluk, Fredo Nymo, Steiner Raknes ve Haakon Mjaaset Johanssen'den kurulu. Saksofoncu Nymo en çok Sonny Rollins ve Joe Henderson'dan etkilenmiş, basçı Raknes da Charles Mingus ve Jimmy Garrison'dan, davulcu Johanssen ise ‘‘Genç Avrupalı Caz Orkestrası 99’’da Norveç'i temsil etmiş ve genelde Buddy Rich ve Jeff Watss'dan esinlenmiş.

Roxy Club, Sıraselviler Cad. Arslanyatağı Sok. No: 9, Taksim. Tel: (0212) 245 66 81. Bilet fiyatı: 6 milyon TL.

Monotrans Project

6. Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nin bugünkü konukları arasında bir de Türk grup yer alıyor: ‘‘Monotrans Project’’. Dulcinea'nın yapımını gerçekleştirdiği ve İstanbul cazına öncülük etmeyi amaçlayan ‘‘Monotrans Project’’, aynı isimli proje çerçevesinde oluşturulmuş. Proje kısaca, etnik caz, free caz, Türk etnik müziği ve dans müziği gibi farklı platformlarda çalışan müzisyenleri bir araya getirerek yeni bir caz dili oluşturmayı amaçlıyor. Türk cazının profesyonel isimleri Mahmut Yalay (kontrbas), Sami Altındağ (soprano saksofon) ve Zen grubundan tanıdığımız Fahrettin Aykut (davul, vurmalı çalgılar) ile özgün DJ performanslarından tanıdığımız Umut Çağlar'dan (groove box, sampling, programing) oluşan ‘‘Monotrans Project’’ bugün 23.00'te Dulcinea'da caz severlerle buluşacak. Son bir not ekleyelim, ‘‘Monotrans Project’’ konserine klarnetçi Selim Sesler de eşlik edecek.

Dulcinea zemin kat, Meşelik Sok. 20, Beyoğlu. Tel: (0212) 245 10 39-48-71. Bilet fiyatı: 4 milyon TL.

Festival biletleri: AKM Gişe (0212) 252 79 36, 252 79 37, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez alışveriş merkezlerindeki festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!