Caz Festivali'nde iki rock şairi

Güncelleme Tarihi:

Caz Festivalinde iki rock şairi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bazılarımızın duaları kabul oldu. Patti Smith'i Cumartesi günü 21.30'da karşımızda göreceğiz. Patti Smith'i, punk rock'ın o benzersiz kadınını. Rimbaud'nun, Artaud'nun, Jim Morrison'ın, Bob Dylan'ın izinden giden şairi. Yeraltından yükselen o canhıraş çığlığı... Patti Smith: ressam, şair, şarkıcı, anne... ‘‘Horses’’, ‘‘Radio Ethiopa’’, ‘‘Easter’’, ‘‘Wave’’, ‘‘Dream’’, ‘‘Gone Again’’, ‘‘Peace and Noice’’; bunlar albümlerinin adları. Hiçbir zaman çok popüler olmadı, çok satmadı. Dünyayla derdi olan bu kadın, politikti, isyankárdı, popüler kültür için fazlaydı... 70'lerin sonunda şiire değil ama müziğe ara verdi. Sonra ölümler onu müziğe döndürdü: önce 89'da Robert Mapplethorpe'un, 67'de tanışıp büyük bir aşk yaşadığı, ünlü fotoğrafçı Mapplethorpe'un; 1994'te müzisyen kocası Fred ‘‘Sonic’’ Smith'in ve erkek kardeşi, grubunun gitaristi Todd Smith'in ölümleri. Son olarak da dostları Allen Ginsberg ve William Burroughs çekti gitti dünyasından. Son iki albümü; ‘‘Gone Again’’ ve ‘‘Peace and Noice’’u onlar için yaptı.

Biz yarın akşam Açıkhava Tiyatrosu'nda onun ayinine katılacağız. Ya siz?

80'lerin hüzünlü sesi

O bir şarkıcı. Sesi ne olağanüstü, ne de son yıllarda popüler olan kadın şarkıcılar misali düdük gibi ötüyor. Ama 1987 yılında çıkardığı albümü ‘‘Solitude Standing’’de unutulmaz ‘‘Luka’’ ve 1990 tarihini taşıyan albümü ‘‘Days Of Open Hand’’de ‘‘Men in a War’’u yorumlayışı onun ne denli iyi bir şarkıcı olduğunun da kanıtı. Her iyi şarkıcı gibi, ne bağırıyor, ne yersiz tremololar yapıyor, ne de sesini denetimsiz bir şelale gibi kullanıyor. Kendi kendine mırıldanır gibi şarkı söylüyor. O, aynı zamanda besteci, gitarist ve iyi bir şair. 1980'lerin sakin ama yaralı sesi. Dünyanın dört bir yanında söylediği parçalara en çok kadınlar bayıldı ve en çok onda gündelik dertlerinin karşılığını buldular.

Suzanne Vega, Pazar günü 21.30'da, Avrupa turnesinin son durağı olan İstanbul'da Açıkhava Tiyatrosu'nda olacak. O gün, onun 40. yaşgünü. Hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu düşündüğü bu yeni yaşını İstanbul'da onu dinlemeye gelenlerle kutlayacak. Onu yalnız bırakmayın!

Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Harbiye.

Her iki konserin bilet fiyatları: 12 - 10 - 9 - 7 milyon TL.

Konserlerin biletleri AKM Caz Festivali gişeleri, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel, Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez alışveriş merkezlerindeki Festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!