Çavuşoğlu’nun Musul açıklamaları: 4 jetimiz DEAŞ’a karşı operasyonda

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu’nun Musul açıklamaları: 4 jetimiz DEAŞ’a karşı operasyonda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 21:34

Ankara’da temaslarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Musul operasyonuna çok yönlü şekilde katkı sağlıyoruz. 4 tane F-16 jetimiz de hava operasyonlarına katılmak için koalisyonun içinde” dedi. Bakan Çavuşoğlu, özetle şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

EĞİTTİĞİMİZ PEŞMERGE GÜÇLERİ

“Musul operasyonuna çok yönlü şekilde katkı sağlıyoruz. Kuzey Irak’ta eğittiğimiz peşmerge güçleri aktif şekilde Musul operasyonuna katıldılar. Aynı şekilde Başika Kampı’nda eğittiğimiz Ninova Kuvvetleri dediğimiz yerel güçler de aktif şekilde DEAŞ’a karşı operasyonun içindeler. 4 tane F-16 jetimiz de hava operasyonlarına katılmak için koalisyonun içinde yer alıyor. Havadan desteğin nasıl yapılacağını koalisyon içindeki ülkelerle askerlerimiz karar veriyor. Başika Kampı’nda bulunan kuvvetlerimiz Musul operasyonuna kadar 700’den fazla DEAŞ teröristini etkisiz hale getirmiştir. Musul operasyonu başladığı günden bu yana oradaki kuvvetlerimizin Fırtına obüsü atışları, tank ve havan atışlarıyla öldürdüğü terörist sayısı da 17’dir.

Haberin Devamı

PKK, SİNCAR’I KANDİL YAPMAK İSTİYOR

PKK şimdi de Sincar’ı ikinci bir Kandil yapmak istiyor. Biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı kullanarak, PKK’nın Irak’taki yapılanmasına daha aktif müdahale edeceğiz. Burada PKK yapılanmasına da müsaade etmeyeceğiz.

(Fransa’da, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını inkâr edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesine ilişkin) Esasen oylamadaki sayıya baktığımız zaman çok sayıda Fransız milletvekilinin ve senatörünün de bundan endişe duyduğunu görüyoruz. Çok az bir oy farkıyla geçti. İfade özgürlüğü gibi demokrasinin temel değerleri Avrupa Konseyi üyesi tüm ülkeler için geçerlidir. Ayrıca İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki kararları da bağlayıcıdır. Fransa Anayasa Konseyi’nin buna benzer bir yasa ile ilgili kararını da çok iyi hatırlıyoruz. Umarım yine Anayasa Konseyi’nden bu karar döner.” 

OHAL POLEMİĞİ

HÜKÜMETİN, Türkiye’deki olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının Fransa ile benzer olduğu yolundaki görüşüne, Çavuşoğlu-Ayrault görüşmesinde itiraz geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Fransa ile Türkiye’deki OHAL uygulamalarının farklı olduğunu belirtti.

YARGI BAĞIMSIZ

Ayrault, “Türkiye ve Fransa’daki OHAL, aslında aynı hukuki temele dayalı değildir. Fransa’daki OHAL’de yargının bağımsızlığı söz konusudur” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ayrault’ya itiraz ederek, iki ülkedeki OHAL arasında bir fark olmadığını vurguladı. Ayrault, Çavuşoğlu ile basın toplantısında şu mesajları verdi: “Türkiye terörle mücadele çerçevesinde kendini savunma hakkına sahiptir. Bu onun en doğal hakkıdır. OHAL süresini uzatmak da kendi hakkıdır. Ancak Türkiye ve Fransa’daki OHAL, aslında aynı hukuki temele dayalı iki OHAL değildir. Fransa’da olağanüstü hal yasama yetkisinin yürütmeye devredilmesini içermiyor. Parlamento bütün yasama yetkisini elinde tutmaya devam ediyor ve yargının bağımsızlığı tamamen güvence altındadır. Bizdeki OHAL’de sadece polise ekstra bir yetki daha getiriliyor. Bu çerçevede Türkiye’nin OHAL sürecinde hukuk devletine saygısı, temel hak ve özgürlüklerinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulamamız gerekiyor. Yargılamaların her zaman adil koşullarda gerçekleşmesi gerekiyor, faillerin kendilerini savunacak avukatlarına erişebilmesi ve bu avukatların özgürce mesleklerini icra edebilmesi gerekiyor.”
Fransız mevkidaşının ardından söz alan Bakan Çavuşoğlu ise Ayrault’nun sözlerine itiraz etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şöyle konuştu:

Haberin Devamı

KAPSAM VE HEDEF AYNI

“Bize göre Türkiye’deki OHAL ile Fransa’daki OHAL arasında fark yoktur. Kapsamı da hedefi de aynıdır. Terör örgütlerini hedef almaktadır. Fransa’yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa hukuk çerçevesinde, Türkiye’de darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye bağlı teröristler de darbeyi yapanlar da hukuka teslim edilmiştir. Fransa ve Türkiye’deki OHAL, Fransız ve Türk vatandaşlarının özgürlüklerini kısıtlamamıştır. Atılan adımlar anayasa ve hukuk çerçevesinde olmalıdır. Bizler devletiz. Devletler teröristler gibi davranamaz. Sürecin şeffaf olması önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!