Cargill'e af tasarısına Yalçınbayır'dan rest

Güncelleme Tarihi:

Cargille af tasarısına Yalçınbayırdan rest
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 01:37

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine geçen hafta başlanan ve Bursa'daki Cargill tesislerine af olanağı getiren yasa teklifi bugün de yasalaşamadı.

CHP'nin ve Anavatan Partisi'nin muhalefet ettiği teklifin görüşmelerinde Başbakan Erdoğan'ın Cargill'in ortağı olduğu yolunda tartışmalar da yaşandı. Teklife, AKP içinden Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'da karşı çıktı.

ABD ile yapılan üst düzey temaslarda dahi gündeme gelen Bursa'daki Cargill tesislerine, 2004’te yararlanamadığı af olanaklarını bu kez 3 yıllık süre tanıyarak sağlayan yasa teklifinin görüşmeleri bugün de tamamlanamadı.

AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun, Tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngören Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası'nda değişiklik teklifinin görüşmelerine TBMM Genel Kurulu'nda bugün de devam edildi. CHP ve Anavatan Partisi'nin muhalefeti nedeniyle ağır aksak ilerleyen teklifin görüşmelerinde son maddeye gelinmesine karşın, Genel Kurul'un çalışma süresi dolduğu için, teklifin görüşmelerine yarın devam edilecek.

BAŞBAKAN'IN CARGILL ORTAKLIĞI TARTIŞMASI

Tasarının görüşmeleri sırasında Başbakan Erdoğan'ın "Cargill ortaklığı" tartışması yaşandı. CHP Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün, teklifin, "Cargill teklifi" olarak görüldüğünü, Cargill'in ortağının Ülker, Ülker'in ortağının da kim olduğunun bilindiğini söyledi. Üstün'ün sözleri üzerine söz alan Bakan Mehdi Eker de teklifin Cargill firmasıyla ilgili olmadığını, Türkiye'nin sorunlarını çözme amacıyla hazırlandığını ifade etti. Eker, Üstün'ün Ülker'in ortağının kim olduğunun bilindiğini söylemesi üzerine, CHP sıralarından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın isminin telaffuz edildiğini dile getirirken, Erdoğan'ın, Cargill'in ortağı olmadığını, bunun "çirkin yakıştırma ve ithamlar" olduğunu kaydetti. Eker, bunu söyleyenlerin, hukuki sorumluluğu taşıyacağını da ifade etti. Eker, Cargill bahane edilerek, 1970 model düşüncelerle, 35 yıl önceki düşüncelerle yabancı sermaye düşmanlığı yapmanın, ucuz popülizmle Türkiye'nin geleceğini ipotek altına almanın doğru olmayacağını kaydetti.

AKP İÇİNDEN MUHALEFET

Tasarıya CHP ve Anavatan Partisi'nin yanısıra AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'dan da itiraz geldi. Cargill'e af getiren maddenin Anayasa'nın yirmi dolayında maddesine aykırı olduğunu dile getiren Yalçınbayır, maddenin tekliften çıkartılması yönünde bir de önerge verdi. Yalçınbayır, bu düzenlemenin sadece Cargill'i değil, çevreyi kirletmeye devam eden bir çok başka şirketi de kurtaracağını belirtirken, "Savunduğum, doğrunun sözüdür, çoğunluğun olmayabilir. Siz gerçeği oylarınızla, parmaklarınızla değiştiremezsiniz. Burası hukuk devletidir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!