Caretta carettalar Samandağ sahilini doldurdu

Güncelleme Tarihi:

Caretta carettalar Samandağ sahilini doldurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 18:16

Hatay’ın Samandağ İlçesi sahilinde, nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınan caretta caretta deniz kaplumbağaları sahile yaklaşık 100 yuva yaptı.

17 kilometrelik Samandağ sahilinde yuva yapan caretta carettalar için Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi Bektaş Sönmez’in başkanlığında, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen 11 kişilik araştırma ekibi oluşturuldu.

Gecenin karanlığında sahile yuva yapan carettaların denize yakın bıraktıkları yumurtalar, kurulan ekip tarafından daha güvenli noktalara taşınarak, koruma altına alınıyor. Mustafa Kemal Üniversitesi, Samandağ Kaymakamlığı ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü ortak projeyle, su baskınları, erozyon, yerleşim yerlerindeki ışıklandırma, yengeç, tilki ve köpeklere karşı da korunan kaplumbağa yuvalarında, 5 kişilik ekip 24 saat nöbet tutuyor.

Bu yıl yumurtlamaya gelen popülasyonun geçen yıla oranla daha sevindirici olduğunu kaydeden Sönmez, 9 yıldır yürüttükleri çalışmalarda, en fazla yuva sayısına bu yıl ulaştıklarını bildirdi.

Caretta carettaların çok hassas olduğu için yuvasını hazırlarken en küçük bir tepkiye karşı yumurtlamayı bırakıp kaçtığını dile getiren Sönmez, "Caretta carettaların erişkinlerinin kabuk boyu 80- 90 santimetre, ağırlıkları ise 75 ile 220 kilo arasında değişiyor. Dişi carettalar yumurtlamak için çıktığı sahillerde ortalama 60 santimetre derinliğinde yuvalar açarak, her bir yuvaya sayıları 50 ile 100 arasında değişen yumurta bırakıyor. Yumurtlamaları ise yarım saati buluyor. Dünyada 60 bin tane olduğu tahmin edilen kaplumbağaların yaklaşık 2 bininin Akdeniz’de, 450 ile 900’ünün de Türkiye’de bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak bu sayılar yalnızca dişilere ait. Erkek carettaların sayısı ise kıyılara çıkmadığı için belirlenemiyor" diye konuştu.

Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, bir caretta carettanın 3 yılda bir yumurtlamak için sahile geldiğini kaydetti. Kıyıya yakın yerlerde yapılan avcılık ve çevre kirliliği gibi insan kaynaklı faktörlerin deniz kaplumbağalarının, sahilden uzaklaşmasına neden olduğunu belirten Özçakıcı, bilinçsiz faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!