Captagon baskını

Güncelleme Tarihi:

Captagon baskını
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Susurluk Raporu'ndaki bilgiler doğrultusunda operasyon düzenleyen Bulgar polisi, Gaziantepli işadamı Mehmet Ali Yaprak'a ait olduğu ileri sürülen bir Captagon imalathanesine baskın düzenledi. Sofya yakınındaki imalathanede Captagon yapımında kullanılan kimyasal maddeler ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'ndaki bilgiler ışığında, Gaziantepli işadamı Mehmet Ali Yaprak'a ait olduğu sanılan Sofya yakınlarında bir köydeki Captagon imalathanesi, Bulgar polisince basıldı. İmalathanede, Captagon yapımında kullanılan çok miktarda kimyasal madde bulundu, 1 kişi kişi gözaltına alındı.

Susurluk Raporu'nun açıklanmasıyla, öldürülen Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal'ın ilişkileri konusunda Azerbaycan ve Türkmenistan'da başlatılan soruşturmalardan sonra, Mehmet Ali Yaprak'ın Captagon imalathanesi için Bulgaristan da harekete geçti. Bulgar polisi, ülkede kaçak Captagon imal edilerek, Türkiye üzerinden çeşitli Arap ülkelerine gönderildiği bilgileri üzerine operasyonlar düzenlemeye başladı. Bulgar Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat birimleri, başkent Sofya'ya 20 kilometre uzaklıkta, uluslararası E-80 Karayoluna 3 kilometre mesafedeki Opıcvet Köyü'nde bir evin Captagon imalathanesi olarak kullanıldığını saptadı. Bulgaristan'ın Yugoslavya'ya açılan Kalotina Gümrük Kapısı yolu üzerinde Opıcvet'teki imalathaneye Bulgar özel timlerinin düzenlediği baskında, plastik bidonlar içinde, Captagon yapımında kullanılan kimyasal madde ele geçirildi. İmalathanede araç ve gereçlerle yakalanan 1 kişi gözaltına alındı. Genişletilen soruşturmada, bazı kişilerin daha gözaltına alındığı belirtilirken, bunların kimlikleri ve uluslararası ilişkileri konusunda bilgi verilmedi.

Susurluk Raporu'nda, Mehmet Ali Yaprak'ın, Abdullah Çatlı'nın talimatıyla bazı Özel Tim görevlileri tarafından Captagon imalathanesinin yerinin öğrenilmesi için kaçırıldığı, daha sonra büyük para karşılığı serbest bırakıldığı belirtilmişti.

Yaprak'ın avukatı açıklamıştı

Gaziantepli işadamı Mehmet Ali Yaprak'ın eski avukatı Burhan Veli Torun, geçen yıl bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, ‘‘Yaprak, uyuşturucu işiyle uğraşıyor. Bulgaristan'da Captagon üreten fabrikası bile var’’ demişti. Bu açıklamalarından 6 ay sonra, avukat Torun öldürülmüştü. Yaprak, eski avukatının öldürülmesinde azmettirici olduğu iddiasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve halen Nizip Cezaevi'nde yatıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!