Cansız kurultay

Güncelleme Tarihi:

Cansız kurultay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2001 00:00


Haberin Devamı

CHP 29'uncu kurultayı oldukça heyecansız başladı. Mahmut Alınak adaylıktan çekilirken, Ertuğrul Günay ‘değişim’ sloganlarıyla salona girdi.

CHP Lideri Baykal, kişisel ihtiraslara son verilmesini istedi. Baykal, ‘‘Sorunları aşmanın tek çaresi gerçekten sosyal demokrat olmaktır’’ dedi.

CHP'nin 29'uncu Olağan Kurultayı, dün Atatürk Spor Salonu'nda başladı. Kurultay bugün seçimlerle sona erecek. Ancak bu kurultay geçen yıllardaki CHP kurultaylarına göre, oldukça heyecansız ve sıradandı.

CHP Lideri Deniz Baykal, partisini Türkiye'yi soyan, iflas noktasına getiren diğer partilerle aynı gibi gösterenlere karşı isyan etti. Baykal, bu değerlendirmeyi, aklın ve vicdanın da kabul etmeyeceğini bildirdi.

Kurultay salonunda, kürsünün üstünde büyük boy Türk Bayrağı, Atatürk ve Deniz Baykal portresiyle CHP'nin 6 oklu parti bayrağı yer alırken, kürsünün karşısındaki platformun üzerine ‘Şimdi CHP zamanı’ yazılı dev bir pankart asıldı. Salona erken saatlerde gelen partililer, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen'in anonsları ve Türk halk ve pop müziği parçaları eşliğinde sloganlar atarak çalınan parçalara da eşlik ettiler. Bu arada Genel Başkan adaylarından Mahmut Alınak, çekildiğini açıkladı.

Kurultay salonuna, genel başkan adaylarından Ertuğrul Günay saat 11.10'da kendisini destekleyen delege ve partililerin ‘Değişim’ sloganları arasında girerken, Genel Başkan Deniz Baykal ise Günay'dan 5 dakika sonra saat 11.15'de ‘‘Başbakan Baykal’’ sloganları ile salona girerek, delegeleri selamladı. 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde salonda tur atan Baykal, daha sonra, açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Baykal, tarafından yaptırılan saygı duruşu sonrasında tüm salon birlikte istiklal Marşı'nı okudu. Baykal daha sonra il başkanları tarafından Divan başkanlığı için verilen önergeyi delegelerin oylarına sundu. Oylama sonucunda İzmir delegesi Kemal Anadol oybirliği ile Divan Başkanlığı'na getirildi.

Baykal, 1 saat 25 dakika süren bir konuşma yaptı. Türkiye'nin bugünkü iflas noktasına son 15 yıl içinde kötü yönetildiği için geldiğini belirten Baykal, değişen siyasi kadrolara rağmen bu gidişata müdahale edilemediğini, aksine teslim olunduğunu söyledi. Türkiye'nin içine sürüklendiği bu kötü gidişata karşı çıkmış tek partinin CHP olduğunu belirten Baykal, ‘‘Bu sürüklenmeye omuz vermedik, basamak olmadık. Son 15 yıldaki kötü yönetimde CHP'nin hiçbir sorumluluğu yoktur’’ dedi.

İktidarda olsaydık Türkiye iflas noktasına gelmezdi

CHP Lideri Deniz Baykal konuşmasında Türkiye'deki sorunların ‘Sosyal demokratmış’ gibi yapmakla değil, gerçekten sosyal demokrat olmakla aşılacağını söyledi. CHP'nin batık bankalar konusunda 14 milyar dolar kaybedildiğinde uyarılar yaptığını, ancak bunun dikkate alınmadığını kaydeden Baykal, ‘‘14 milyar doları Ankara'da kaybettik, şimdi Washington'da bulmaya çalışıyoruz. Bu paranın 9 milyar dolarını buldular diye eteklerine zil takıp oynuyorlar’’ dedi. Baykal, şunları söyledi:

‘‘CHP'yi ülkeyi soyan, uçuruma sürükleyen diğer partilerle aynıymış gibi gösteriyorlar. Buna isyan ediyorum. Biz diğerleriyle aynı değiliz. Vicdan sahibi, akıl sahibi hiç kimse ülkeyi batıran bu partilerle CHP'yi aynı saymaz. Buna akıl, vicdan, yürek isyan eder.’’

CHP'nin iktidarda denenmediğini kaydeden Baykal, Türkiye'nin batışında sorumlulukları olduğu iddialarını reddettiğini söyledi. SODEP ve SHP döneminde çeşitli görevlerde bulunduğunu ve bununla iftihar edip şeref duyduğunu vurgulayan Baykal, partiden ayrılanlara da şu çağrıda bulundu:

‘‘92'de CHP'yi kurduk. Zorlu bir yola çıktık. Yolda yorulanlar oldu, ama sonunda herkesin gelip altına sığınacağı bayrak ‘altı ok'tur. Biz 54 gün iktidarda kaldık. Eğer CHP olarak 95 sonrasında iktidarda olsaydık Türkiye bugünkü iflas noktasına gelmezdi.'

Parti içi muhalefete de seslenen Baykal, kişisel ihtiraslardan kaynaklanan kavgalara son verilmesini istedi. Baykal, ‘‘Şimdi bütünleşme dönemidir’’ dedi.

Günay'a Baykal'ın gülleri serpildi

Genel Başkan adayı Ertuğrul Günay salona girerken, yanlışlıkla ‘‘Deniz Baykal geliyor’’ anonsu yapıldı. Salonda alkış tufanı koptu. Baykal için hazırlanan gül yaprakları Günay'ın başına serpildi. Gelen kişinin Ertuğrul Günay olduğu görülünce salondakiler şaşırdı. Alkış ve tezahüratlar etkisi azalarak bir süre daha devam etti.

KURULTAY NOTLARI

İlk kez kavga gürültü yok

1998'den bu yana geçen son 3 yıl içinde genel başkan seçimli 4'üncü kurultayını yapan CHP'de kurultay yorgunluğu vardı. Dünkü kurultay bu nedenle partililer heyecansız ve sakindi.

Daha öncekilerin aksine dün genel başkan adayları aleyhinde hiç slogan atılmadı. Baykal da, Günay da alkışlarla karşılandı.

Kurultaya katılanlar Sezen Aksu'nun ‘Salla Salla’ adlı şarkısıyla coşturuldu. Ardından MHP'ye yakınlığıyla tanınan Uğur Işılak'ın kaseti çalındı, ancak CHP'li gençlerin itirazıyla kesildi.

Eski genel başkanlardan Altan Öymen ve Hikmet Çetin, adaylardan da önce gelerek salondaki yerlerine oturdular. Öymen, 16 ay süren genel başkanlık dönemini anlattığı bir kitabı delegelere dağıttı.

Deniz Baykal'ın kızı Aslı Erkılıç, gelini Nazife Baykal ve oğlu Ataç Baykal da salondaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!