Çankaya’yı Meclis aritmetiği belirler

Güncelleme Tarihi:

Çankaya’yı Meclis aritmetiği belirler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 00:00

AKP kurmayları Anayasa Mehkemesi’nin son kararından sonra Meclis’in önünde "cumhurbaşkanını seçmek ve cumhurbaşkanını halka seçtirmek" gibi iki seçenek bulunduğunu belirtiyorlar.

AKP’ye göre, bu seçeneklerden hangisinin etkin olacağını yeni oluşacak Meclis’in "aritmetik tablosu" belirleyecek. CHP ve MHP ise her durumda 11.cumhurbaşkanını Meclis’in seçmesi gerektiğini savunuyor. Partiler, 11.cumhurbaşkanı için Meclis’te uzlaşma aramazsa, zorunlu olarak erken seçim gündeme gelebilecek.

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirirken "11. cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusundaki iradenin arkasında durmalıyız" diyerek, yeni cumhurbaşkanını halkın seçmesinin "denenebileceği" sinyalini verdi. Çelik, Anayasa Mahkemesi kararı için şunları söyledi:

YETKİ PARLAMENTODA Mahkemenin bu kararıyla yetki parlamentonun eline geçmiştir. Oldu bittilere izin vermeyen bir kararla, Çankaya ilk defa doğrudan demokrasi ile tanışacak. Bu karar neticesinde parlamentoda cumhurbaşkanı seçebileceği gibi, referandum sürecinin sonu beklenerek ya da öne alarak da cumhurbaşkanı seçebilir. Hem Anayasa’nın 102.maddesi yürürlükte, hem referandum kararı ortada. Nasıl yol izleyeceğine yeni Meclis karar verecek. 23 Temmuz’dan sonra oluşacak tabloya göre bu değerlendirilecek. Tablodan ya 11. cumhurbaşkanını Meclis’in seçmesi çıkacak ya da referandum sürecinin beklenmesi çıkacak. Ancak yaşanan olaylardan sonra 11. cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusundaki iradenin arkasında durmalıyız.

İSTERSEK YAPARIZ TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise Meclis’in ortak irade ile "cumhurbaşkanı seçilmezse bir ay içerisinde seçimlere gitme zorunluluğunu" ortadan kaldırabileceğini öne sürdü. Kuzu’ya göre, bu hüküm ortadan kaldırılırsa, 11. cumhurbaşkanını halkın seçmesi için gerekli süreç de beklenebilir. Kuzu’nun söylediğini planı hayata geçirmek için Anayasayı değiştirmek gerekiyor. Ancak bu düzenlemenin de veto ve referandum gibi engellere katılması durumunda, pek şansı kalmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!