Çankaya’da buruk tören

Güncelleme Tarihi:

Çankaya’da buruk tören
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet sanatçısı ünvanı verilenler için Çankaya Köşkü'nde yapılan tören, ‘‘Bu ünvanı kimin hak edip etmediği’’ tartışmalarının gölgesinde gerçekleştirildi. 77 kişi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in elinden Devlet Sanatçısı beraatını alırken, 4 sanatçı mazeretsiz törene katılmadı. 8 sanatçı ise ünvanı reddetti.

Türkiye'nin tanıtımına hiçbir katkı sağlamadığı halde Devlet Sanatçısı ünvanı verilenler olduğu gerekçesiyle günlerdir süren tartışma, Köşk'te yapılan törenin havasını da etkiledi. Ünvanı kabul ederek Çankaya Köşkü'ne gelen sanatçılar, tartışmalardan duydukları rahatsızlığı dile getirirken, ‘‘Sevinçlerinin biraz buruk’’ olduğunu belirttiler. Sanatçı Sezen Cumhur Önal ise kendilerine yöneltilen eleştirilere sert yanıt vererek, ‘‘Başkalarının ne düşündüğü beni ilgilendirmiyor. Şu anda Ankara'da kıskançlık tangosu oynanıyor’’ dedi.

PROTESTOLU TÖREN

Köşk'ün sanatçı konutlarını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eşi Nazmiye Demirel tören salonunun girişinde karşıladılar. Devletin verdiği ünvanı kabul eden sanatçılar, kendileri için ayrılan masalara yerleştikten sonra mültivizyon gösterisi yapıldı. ‘‘Atatürk'ten günümüzü kültür ve sanat’’ konulu gösteriden sonra törene geçildi.

Törende 77 kişi devlet sanatçısı ünvanını alırken, 66 sanatçı beraatı bizzat kendi aldı. 6 sanatçının yerine beraatları yakınlarına verildi.

Mazeretleri nedeniyle törene katılamayan 4 sanatçının beraatları ise kendilerine gönderildi. Ancak, tören boyunca asıl konuşulan konu, mazeretsiz olarak davete katılmayanlar ile devlet sanatçılığı ünvanını reddedenler oldu. Sanatçılardan Sezen Aksu, Gülşen Tatü, Turhan Selçuk ve Gülriz Sururi mazeret dahi bildirmezken, Belkıs Akkale, Melih Cevdet Anday, Avni Arbaş, Fikret Otyam, Orhan Pamuk, Arif Sağ, Müzeyyen Senar ve Atıf Yılmaz ünvanı reddettiler.

DEMİREL SAHİP ÇIKTI

Demirel, sanatçıların ayakta alkışları arasında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her yerinde kültür merkezleri açılması gerektiğini belirterek, ‘‘Akşam 9'da yatan bir Türkiye olmaktan çıkmalıyız’’ dedi. 1999 yılını şimdiden sanat yılı ilan ettiğini belirten Demirel, şöyle dedi:

‘‘Başında devlet olan herşey önemlidir. Bu ünvan teşvik için, teşekkür için veriliyor. 1991 yılından bu yana tepkiler nedeniyle çekinmişler kimseye bu ünvan verilmemiş. Ben bu konuya hassasiyet gösterdim. Tartışmalara girmeyeceğim ama benim isteğim, her yıl, bu salon devlet sanatçısı ünvanı alan bu kadar kişiyle dolup taşmalı.’’ Başbakan Mesut Yılmaz ise devletin sanatçısına gereken değeri vermekte yetersiz kaldığını söyledi. Bu konuda yaratılan polemiklerin son derece gereksiz olduğunu belirten Yılmaz, ‘‘Suni tartışmalar yapılacağına sanatçılarımızın daha da teşvik ve takdir edilmelidir’’ dedi. Sanatçılar adına konuşan Devlet tiyatroları oyun yazarı Dinçer Sümer, ‘‘Devlet ile sanatçıların kucaklaşmasını yaşadıklarını’’ belirtti. Devlet Sanatçılığı yönetmeliğinde değişiklik yaparak, uluslararası başarılarla sınırlı olan ünvanı, ulusal başarılar düzeyine indiren ve bu nedenle eleştirilen Kültür Bakanı İstemihan Talay da kararını savundu.

Devlet çağırdı geldik

Ajda Pekkan: Çok mutluyum. Çok büyük bir ödül kazandım. Bu ulusun bir sanatçısı olarak bundan büyük bir onur olamaz. Bunu hakeden başka arkadaşlarım da var. Ancak ben seçici değilim.

Kamil Sönmez: Gerçekten mutluyum. 30 yıl halkla beraber oldum. 30 yıldır süren halkın alkışı ödüllendirildi. Ancak bu konuda yapılan tartışmalar bizi üzdü. Şu anda buruk bir sevinç yaşıyoruz.

Rengim Gökmen:

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Kültür Bakanı teklifiyle en yüksek makamın verdiği ödül her zaman onurlu bir ödüldür.

Orhan Gencebay: Devletimiz çağırdı ve geldik. Ünvanımızı alacağız.

Şener Şen: Hiçbir şey demem

Nejat Uygur: Büyük sevinç duydum. Eleştiri konusuna gelince bu dönemde sanatçıların birlik ve beraberlik içinde olması gerekli. Ayrılık olmaması lazım. 71 yaşımın en büyük ödülünü aldım.

Okay Temiz: Çok önemli bir ödül aldık. Bundan sonra bu ödüle daha layık olabilmek amacıyla özellikle eğitimle önem vererek, daha çok çalışmalar yapmamız lazım.

Muazzez Ersoy: Bu mutluluk verici. ödül için devletime teşekkür ediyorum.

Metin Akpınar: Sevgi doluyum, gururluyum, ödüllendirildiğim için mutluyum.

Selim İleri: Devletin sanata daha fazla destek olması gerekiyor.

Nilüfer'in ödülünü Akpınar aldı

Devlet sanatçısı ünvanını kabul eden 77 sanatçıdan Haldun Dormen, Ruşen Güneş, Nesrin Sipahi ve Neriman Altındağ Tüfekçi mazeret bildirdikleri için ödülleri kendilerine gönderilecek. Mazeret belirten sanatçı Nilüfer'in ödülünü de Metin Akpınar aldı. Devlet sanatçısı beraatlarını alan sanatçıların isimleri şöyle:

ÖDÜLÜ ALANLAR:

Muazzez Abacı, Tekin Akmansoy, Metin Akpınar, Zeki Alasya, İzzet Altınmeşe, Selmi Andak, Avni Anıl, Nezihe Araz, Muzaffer Alkan, Orhan Asena, Semih Balcıoğlu, Semiha Berksoy, Recep Bilginer, Ali Can, Koral Çalgan, İnci Çayırlı, Merih Çimenciler, Hamiye Çolakoğlu, Ali Doğan, Armağan Elçi, Mehveş Emeç, Erol Erdinç, Özdemir Erdoğan, Musa Eroğlu, Muazzez Ersoy, Mengü Ertel, Orhan Gencebay, Nurşen Girginkoç, Rengim Gökmen, Ruşen Güneş, Fahrettin Güven, Nedret Güvenç, Fikret Hakan, Selahattin İçli, Çolpan İlhan, Selim İleri, Yekta Kara, Cemil Karababa, Müşvik Kenter, Kayıhan Keskinok, Levent Kırca, Şefika Kutluer, Atilla Manizade, Yusuf Nalkesen, Tankut Öktem, Sezen Cumhur Önal, Gazanfer Özcan, Ahmet Özhan, Münir Özkul, Kutlu Payaslı, Ajda Pekkan, Ali Poyrazoğlu, Ozan Sağdıç, Mustafa Sağyaşar, Samime Sanay, Emel Sayın, Timur Selçuk, Nedret Selçuker, Ferit Sıdal, Nesrin Sipahi, Kamil Sönmez, Muammer Sun, Dinçer Sümer, Şener Şen, Ziya Taşkent, Orhan Taylan, Okay Temiz, Zekai Tunca, Dilek Türker, Nejat Uygur, Necdet Varol, Gönül Yazar, Jale Yılmabaşar, Nülifer Yunlu, Metin Yurdanur.

ÖDÜLÜ REDDEDENLER:

Müzeyyen Senar, Melih Cevdet Anday, Orhan Pamuk, Arif Sağ, Avni Arbaş, Atıf Yılmaz, Fikret Otyam.

MAZERETSİZ GELMEYENLER:

Gülriz Sururi, Sezen Aksu, Gülşen Tatü, Turhan Selçuk.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!