Çanakkale’ye çok yakışacak

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale’ye çok yakışacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2005 01:54

Usta gazeteci Uğur Dündar’ın, ‘Şehit kanıyla sulanmış bu topraklardaki tek eksik, şanına yakışan bir Türk bayrağı’ önerisine Başbakan’dan ‘Olur’ yanıtı geldi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, tarihi zaferin 90. yıldönümü törenleri için dün geldiği Çanakkale’de, zafere tanıklık eden Çanakkale Boğazı’na İstanbul Boğaziçi’nde dalgalanan bayrak gibi dev bir bayrak sözü verdi. Erdoğan’ın dün sözünü verdiği Çanakkale Boğazı’na dev bir bayrak dikilmesi önerisini ünlü gazeteci Uğur Dündar gündeme getirdi. Dündar, dünkü Hürriyet’te, ‘Şehit kanıyla sulanmış bu topraklardaki tek eksik, şanına yakışan bir Türk bayrağı’ diyerek Çanakkale Boğazı’na, TEMA Vakfı’nın İstanbul Boğaziçi’nde dalgalanan bayrağın bir eşinin dikilmesini önerdi. Dündar bu önerisini, Çanakkale Zaferi’nin 90’ıncı yıldönümü kutlamaları nedeniyle kente gelen Erdoğan’a iletti. Çanakkale 18 Mart Stadyumu’ndaki tören sırasında Dündar ile görüşen Erdoğan, Çanakkale Boğazı’na dev bayrak dikilmesi önerisini olumlu karşıladı. Erdoğan, ‘Çok güzel olur, bu bayrağı dikelim’ dedi.

ANT İÇİYORUZ SÖZ VERİYORUZ

Erdoğan,
Çanakkale 18 Mart Stadyumu’ndaki konuşmasında da şunları söyledi:

Ya istiklal, ya ölüm kararını yüreğinde vermiş ve her biri canını feda etmeye hazır, birer nefer haline gelmiş bu millet sadece şanlı bir zafer değil, aynı zamanda geleceğini de kazanmıştır.

Bugün Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamaya hazırlanan yeni nesiller olarak bize miras bırakılan can pahasına yazılan o şanlı tarihi ve o kutsal istiklal ruhunu heyecanla, sadakatle bağrımıza basıyoruz. Şehit kanıyla sulanmış bu topraklarda geçmişten aldığımız bu mirası şan ve şerefle geleceğe taşımak için söz veriyoruz, ant içiyoruz.

Türk’ün istiklalinden asla vazgeçmeyeceğini dünyaya gösterdiği şanlı tarihin üzerinden 90 yıl geçti. Ancak aradan geçen bu uzun zamana rağmen inanıyorum ki bu topraklarda yaşayan her insanımızın gönlünde aynı istiklal ateşi bütün canlılığıyla yanmaktadır.

HÁLÁ ACI SAVAŞ MANZARALARI VAR

Geçen zamanda dünyanın daha sevgi dolu, daha barış dolu ve daha insanca yaşanabilen bir yer haline geldiğini görememekten dolayı üzgünüz. Atatürk’ün yurtta sulh, cihanda sulh şiarını benimsemiş bir milletin fertleri olarak 2000’li yıllarda hálá acı savaş manzaralarına şahit olmaktan büyük hayal kırıklığına uğruyoruz.

Aslan parçası benim askerimdi

ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 90’ıncı yıldönümünde şehitler için Erzurum’da düzenlenen törene katılan 9’uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, şehit mezarlarını tek tek ziyaret etti. Bingöl’de Tugay Komutanı’yken şehit düşen bir askerinin mezarını gören Korgeneral Kıvrıkoğlu duygulandı. Korgeneral Kıvrıkoğlu, mezarına karanfil bıraktığı şehit Uzman Çavuş Ayhan Hocaoğlu için, ‘Aslan parçası, benim askerimdi. Bingöl’de birlikteydik. Allah rahmet eylesin’ dedi. Bu sözler üzerine beraberindeki eşi Lale Kıvrıkoğlu gözyaşlarını tutamadı.

Şehitlerimizin özverileri Ulusumuzu güçlü kıldı

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, şehitlerin karşılıksız özverilerinin, Türk ulusunu tarihin her döneminde büyük ve güçlü kıldığını belirtti. Sezer, şunları söyledi:

 Türk Ulusu’nun, bağımsızlığını, özgürlüğünü ve yurdunu korumak için verdiği savaşımlar, onun büyüklüğünün ve yurtseverliğinin yansımasıdır.

Türk Ulusu’nun kuşaktan kuşağa aktarılan bu kararlılığı, atalarımızın yüzyıllardır yurt bildiği Anadolu’da, tam bağımsız, laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının yolunu açmıştır.

Bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, yurt sevgimizin, birlik ve bütünlüğümüzün ölümsüzleşen simgeleri olan şehitlerimiz, saygın ve örnek kişilikleriyle gönüllerde yaşayacak, onların kahramanlıkları, savaşımları, cesaretleri ve tutumları unutulmayacaktır.

Şehitlerimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar var olacağını ve bunun sağlanması için hiçbir özveriden kaçınılmayacağını dünyaya göstermişlerdir.

Hiç görmediği şehit babaya dua

8 yaşındaki Ferruh Akyel doğmadan önce şehit olan babası Ferruh Akyel’i mezarında ziyaret etti. 1997 yılında Van’da görev yaptığı sırada düşen helikopterde hayatını kaybeden Jandarma Pilot Kıdemli Üsteğmen Ferruh Akyel’in oğlu Ferruh Akyel, babasının mezarı başında gözyaşlarını tutamadı. Anne Türkan Akyel, ‘Eşim şehit olduğunda ben oğluma hamileydim. Babasının şehit düşmesinden birkaç ay sonra dünyaya geldi ve ona babasının adını verdik. O da sürekli hiç görmediği babasının mezarına gelerek dua ediyor’ diye konuştu.

Şehitlere dua

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, bakanlar ve Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı Çanakkale Şahindere Şehitliği’nin açılışında dua ettiler. Başbakan Erdoğan, Orgeneral Özkök ve Çanakkale Valisi Kamçı, şehitliğe ayrı ayrı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenkleri bıraktılar. Törende Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!