Çanakkale Valisi Çınar, haka dansı ile karşılandı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale Valisi Çınar, haka dansı ile karşılandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 16:51

ÇANAKKALE Valisi Ahmet Çınar, davetli olarak gittiği Yeni Zelanda’da, 2005 yılı itibariyle Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak törenlerinde yasaklanan Haka dansı ile karşılandı. Ziyaretiyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Vali Çınar, 25 Nisan’daki Anzak törenlerine ziyaretçi sayısının sınırlandığını, gelemeyenler için 100’üncü yıl nedeniyle bu yıla mahsus olmak üzere 8 Ağustos’ta da tören düzenleneceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Yeni Zelanda Genel Valisi Korgeneral Sir Jerry Mateparae’nin daveti üzerine 22-27 Mart tarihleri arasında bir takım ziyaretler ve görüşmelerde bulanmak üzere bu ülkeye gitti. Biga Kaymakamı Fatih Genel ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran’ın da ziyarette kendisine eşlik ettiği Vali Çınar, 24-25 Nisan’da Çanakkale’de gerçekleşecek olan Kara Savaşları ve Anzak Çıkarması’nın 100’üncü yıldönümü törenlerine ilişkin görüşmelerde bulundu.

Vali Çınar, Hamilton Belediyesi ziyaretinde ise Haka dansıyla karşılandı. Vali Çınar, Yeni Zelanda Yerlileri’nden Maoriler’e özgü Haka dansı eşliğinde, beraberinde Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Hon Coating Fos, Hamilton Belediye Başkanı Julie Harsek Et ve Belediye Meclis üyeleri ile birlikte binaya girdi.

Haberin Devamı

"DOSTÇA KARŞILAMA OLDU"

Vali Çınar,Yeni Zelanda ziyaretinin bir basın toplantısıyla değerlendirdi. Vali Çınar, Yeni Zelanda’da çok sıcak, olağanüstü, üst seviyede karşılandıklarını belirtip, "Meclis Başkanı ve bakanlarla görüştük. Çok dostça bir karşılama oldu. Yeni Zelanda ilginç bir yer. Oraya Maorile dediğimiz 800 yıl önce gelen yerlilerden önce hiçbir memeli hayvan yokmuş. Onlarla birlikte gelmiş" dedi.

Bu yıl 25 Nisan’da yapılacak olan 100’üncü yıl Anzak Günü törenlerine 10 bin 500 Avustralya ve Yeni Zelandalı’nın katılacağını belirten Vali Ahmet Çınar, bu sınırlama nedeniyle gelemeyenler için 8 Ağustos’ta da tören yapılacağını anlattı. Vali Çınar, şunları söyledi:

"ALTERNATİF TÖREN YAPILACAK"

"Ayrıca, Gelibolu’da Hamzakoy’da, il merkezindeki Dardanos’ta ve Özgürlük Parkı’nda, kurulacak led ekranlardan canlı yayınlanacak Şafak Ayini törenleri izleme talepleri oldu. Aynı Anzak Koyu’nda toplananlar gibi bu belirttiğim alanlarda toplanarak canlı yayından izleyip oranın havasını yaşamak istiyorlar. Biz de buna izin verdik. Bir de 8 Ağustos’ta sadece 100’üncü yıla has olmak üzere alternatif bir Anzak töreni yapılacak. Ona da Yeni Zelanda Genel Valisi gelecek. 24-25 Nisan’daki törenlere ise Yeni Zelanda Başbakanı katılacak. Tüm bu törenler için gerekli tedbirlerimizi aldık."

BAKMADAN GEÇME!