Çanakkale geçilmez

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale geçilmez
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 01:08

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü dün büyük coşkuyla kutlandı. Edirne’den Ardahan’a, Lefkoşa’dan Bakü’ye kadar uzanan tarihi gurura İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da katıldı.

Haberin Devamı

Moore, Twitter hesabından, “Bütün Türk dostlarımızın Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nü saygıyla kutlarım. Çanakkale’de tüm taraflar cesurca çarpıştı ancak hak edilmiş zaferi kazanan Türkler oldu. Çanakkale geçilmez” mesajını paylaştı. Çanakkale Zaferi ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinliklerinden bazıları şöyle:

İngiliz Elçi’den 100 YIL’ın tweet’i

Çanakkale geçilmez

ÇANAKKALE’de 18 Mart Stadyumu’na gelen askerler, tribünlerdeki vatandaşlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. ‘Çanakkale Geçilmez’ marşının ardından duyulan Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözü coşkuyla karşılandı. Türkiye’nin 81 ilinden gelen şehit yakınları da kendilerine ayrılan özel bölümden kutlamaları izledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da eşi Sare Davutoğlu ile birlikte 09.30’da tribünlerin coşkusuna ortak oldu. Protokolde Anzak subaylarının da aralarında bulunduğu yabancı askeri temsilciler de yer aldı. Soysal paylaşım sitelerinde örgütlenen çok sayıda Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi de Gelibolu Yarımadası’na geldi. Yaklaşık 5 bin genç, sabahın erken saatlerinde Çanakkale Savaşları’nda 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in karargah olarak kullandığı ve evinin de bulunduğu Bigalı köyünde toplandı. Atatürk’ün evini ziyaret eden TGB üyeleri, “Çanakkale millete yasaklanamaz”, “Atatürk gençliği görev başında”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “100 yıl geçse de geçilmez Çanakkale”, “Çılgın Türkler yasakları çiğniyor”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” ve “Kahrolsun İngiliz emperyalizmi” sloganlarını attı. Köy meydanında Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni hep bir ağızdan söyleyen grup, daha sonra şehitler için saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu. Etkinliğe Türkiye Liseler Birliği (TLB), Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği de destek verdi. Tokatlı Onbeşliler’i temsilen asker kıyafeti giyen gençler, Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı top mermisinin maketini taşıyan grubun peşinden sloganlar eşliğinde 57’nci Alay’a yürüyüşe geçti.

TBMM Genel Kurulu’nda 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü Yıl Özel Oturumu’nda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Başta bu savaşın kahramanı ve büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum, Allah milletimizi bir daha darda ve zorlukta bırakmasın” dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, üzerinde “Dönmeyi düşünmediler” yazan, Türk askerlerinin fotoğrafının bulunduğu bir posteri parti grubunun önüne astı. Meclis Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı konuşmalar sırasında duygulandı.

Diyanet ve çeşitli kuruluşlar tarafından Çanakkale’nin asker tayını olan buğday aşı, hoşaf ve ekmek dağıtıldı.

Çorum’daki şehitlikte düzenlenen törende ise Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde 2011’de şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Mustafa Aslan’ın (27) mezarının üzerinde kabrine bırakılmış ve üzerinde ‘Doğum günün kutlu olsun babacığım’ notu bulunan bir buket çiçek görenleri duygulandırdı. 5 Mart 1982 doğumlu ve 2 çocuk babası olan şehit Aslan’ın çocukları Zeynep (10) ve Efe Aslan’ın (8) babalarının doğum gününde kabrine çiçek bıraktığı öğrenildi.
Çanakkale’deki törenlere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de katıldı. Genelkurmay karargahında ise şehit aileleri ağırlandı.
Donanma Komutanlığı’na bağlı Gölcük’teki Deniz Ana Üs Komutanlığı’nda da tören düzenlendi.

100 YIL GEÇSE DE GÜZELSİN

İstanbul’daki Edirnekapı Şehitliği’ndeki törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ile şehit yakınları ve gaziler katıldı. Törenlere katılan ‘Paşalı Birol’ lakaplı bir vatandaş, “100 yıl geçse de güzelsin, hiç mi yaşlanmadın sen Çanakkale” yazılı bir pankart taşıdı.
Zonguldak’ta düzenlenen tiyatral sunum ilgiyle izlendi. Yüzünü ay yıldızlı bayrak şeklinde boyayan gençler objektiflere
poz verdi.
Artvin’deki etkinlikte Çanakkale Savaşı canlandırıldı.
Denizli Asri Mezarlığı’ndaki şehitlikte toplanan ve Atatürk fotoğraflı tişörtler giyen gençler karanfil bırakıp, dua etti.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Türk Şehitliği’nde de tören düzenlendi. Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Irak’ın başkenti Bağdat’taki Türk Şehitler Anıtı’nda da tören düzenlendi.

Çanakkale geçilmez


YANDEX’TEN ÖZEL TASARIM

Arama motoru Yandex ise 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla özel tasarım hazırladı. Ana sayfasında Anıtkabir Komutanlığı’ndan alınan izinle temin edilerek interaktif hale getirilen özel bir resme yer verildi.
DHA-AA

Haberin Devamı

Türkiye’de mönü asker tayını: Hoşaf-ekmek

Haberin Devamı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 81 il ve 957 ilçede, sabah namazında anma programı düzenlendi. Programda, şehitler için dualar edilip Kuran-ı Kerim okundu. Namaz sonrası cemaate Çanakkale Savaşı’nda askerin yediği buğday çorbası, şekersiz üzüm hoşafı ve tayın ekmeğinden oluşan ‘asker tayını’ ikram edildi. Anadolu Adalet Sarayı çalışanları ve bazı kuruluşlar da aynı mönüyü paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!